0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

Minderről Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket. „Kis cég vagyunk, így mindössze 300 hektár saját területet kellett learatnunk. A fennmaradó 200 hektáron takarmánynövényeket termesztünk:

173 hektár a kukorica és a napraforgó összterülete és 27 hektáron cukorrépát termesztünk még.

Most tehát 70 hektár repcét, 180 hektár búzát és 50 hektár tritikálét kellett learatnunk, ezt ma-holnap (július 22-23-án, a szerk.) befejezzük, utána pedig a környékbeli gazdáknak segítünk a betakarítási munkákban. Az aratást július 7-én kezdtük és a repce és a kalászosok aratása között egy hetet ki kellett hagynunk az időjárás miatt. A repcearatás végén ugyanis jött egy óriási vihar, ami 70 mm csapadékot és jégesőt is hozott. Az átlagosan 4 centi átmérőjű jég a szőlőnek körülbelül a felét elverte, de a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltunk. Szerencsére van biztosításunk.

A búza aratását július 14-én tudtuk elkezdeni, ezen a héten már „csak” 18 milliméter csapadékot kaptunk, ami 2 nap leállást okozott.

Ha nem lett volna a jég miatti veszteség, búzából elértük volna a 7 tonnás termésátlagot, így 6,5 tonna lett, míg a repce termesztését 3,4 tonnás termésátlaggal zártuk.”

A cég most learatott terményeket saját tárolójába szállította, a repcét és a búzát értékesíti, a tritikálét pedig tejelőszarvasmarha-ágazatukban takarmányként használják majd fel. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu