0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Hogy mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon, szeptember 9-11-én. Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a termelők rendelkezésére az ország legjelentősebb szakcége, az ABZ Drone Kft.

Az ABZ Drone alapítói 2019-es piacra lépésük előtt három évig kutatták az ipari drónok hazai és nemzetközi felhasználhatóságát. Főként az agráriumban, valamint az építőiparban szerzett tapasztalataikra alapozva kezdték meg működésüket.

A drónok a precíziós mezőgazdaság legmodernebb és leghasznosabb eszközei.

Segítségükkel képesek lehetünk elemezni a növények és a talaj állapotát, vagy bejárni akár 60 hektárt egy óra alatt.

Az így kapott eredményeket feldolgozva pedig permetező drónokkal végre is tudjuk hajtani a szükséges beavatkozásokat.

Nagy előnyük a pontos növény- és talajállapot-elemzés, a folt- és állománykezelés. Alkalmazásukkal elkerülhető a taposási veszteség, és nem létezik megközelíthetetlen terület.

Török Gyula ügyvezető elmondta, hogy a mezőgazdasági pályázatírással, szaktanácsadással és finanszírozással foglalkozó Agrárközösség vezetőjeként több mint négyezer gazdálkodóval került kapcsolatba az elmúlt 12 évben. Emellett az ABZ Drone-hoz, a korábbi Agrobot Kft-hez júniusban csatlakozott új tulajdonos, Szekeres István, a MIB Invest Group tulajdonosa is meghatározó szereplő a hazai agráriumban. Több magyar és nemzetközi beruházás kötődik a nevéhez mezőgazdasági és egyéb területeken.

Az ABZ Drone nem kisebb célt tűzött a zászlajára, mint hogy egész Európában vezető szerepet fog betölteni a drónok gazdasági felhasználásában és elterjesztésében.

Bár az élet számos területén kínálnak precíziós termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat, szívügyük maradt az agrárium.

Török Gyula szerint nem állunk rosszul a mezőgazdasági drónok terén. Elterjedtségük, gazdálkodásba vonásuk nagyjából a nyugat-európai szintnek felel meg, és egyre nagyobb irántuk az érdeklődés.

Ezt jelzi, hogy az ABZ Drone rengeteg megkeresést kap a gazdálkodóktól a mezőgazdasági precíziós pályázat kapcsán, aminek az elérhető legszélesebb termék- és szolgáltatáspalettával képesek megfelelni.

Egyebek mellett háromféle permetező drónt is bemutatnak a Bábolnai Gazdanapokon.

Egyedüli forgalmazóként foglalkoznak a mechanikus és hidraulikus permetező drónokkal is, és mind az öt nagy gyártót hivatalosan képviselik Magyarországon.

Tőkeerejüknek köszönhetően szinte teljes egészében raktárkészletről szállítanak, nagyon ritkán várakoztatják meg vevőiket, és megrendelésre egyedi fejlesztési igényeket is ki tudnak szolgálni.

A drónok a precíziós permetezés mellett – amely akár 90 százalékos víz- és 50 százalékos növényvédőszer-megtakarítást eredményezhet – a folyamatos és rendkívül pontos birtokmonitorozást is lehetővé teszik.

Segítségükkel hatékonyan és könnyen ellenőrizhetők az esetleges átművelések, felmérhető a növények vegetációs állapota, a stresszhelyzetek hatása,

egy speciális, harmincszoros nagyításra képes kamera segítségével pedig pontosan megállapítható drón segítségével, hogy milyen típusú kórokozó támadta meg a növényt. A drónokkal pontosan és könnyen felmérhető a területek mérete, domborzata, ami nagyon megkönnyítheti például az öntözési rendszer tervezését.

Az ABZ Drone a Bábolnai Gazdanapokon is kiállít olyan hőkamerával felszerelt drónt, amely a vadkeresésben, -számlálásban és -mentésben nyújthat felbecsülhetetlen támogatást. Érdekesség, hogy Németországban külön hozzájárulást kapnak a gazdák ahhoz, hogy egy-egy nagyobb mezőgazdasági munka – például aratás – előtt ilyen eszközzel mérjék fel a vadak jelenlétét és végezzék el a szükséges mentést.

A ABZ Drone szoftverek fejlesztésével és forgalmazásával is foglalkozik,

szakemberei elsőként fejlesztették ki azt az alkalmazást, aminek segítségével a levegőben gyűjtött adatokat egy pendrive segítségével be lehet táplálni a földön dolgozó gépekbe.

Az ipari és mezőgazdasági dróntechnológiák bevezetésén, népszerűsítésén stratégiai partnerként működnek együtt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamint a Magyar Drón Koalícióval, amelynek alapító tagjai.

Hivatalosan regisztrált felnőttképzésük keretében hétféle drónfelhasználással kapcsolatos szakmát tanítanak. Oktató és tanácsadó szakmai gárdájukban egyebek mellett légiforgalmi irányító, meteorológus, növényorvos szakértők járulnak hozzá, hogy ügyfeleik és tanulóik a gyakorlati felhasználás oldaláról ismerjék meg a drónokat, vagy ahogyan Török Gyula fogalmaz:

pénzre tudják váltani mindazt, amit a drón tud.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu