Back to top

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Fotó: pixabay
Mint mondta, befejeződött a borsó betakarítása, amely nem produkálta a megszokott hozamot.

A termelők egy része hektáronkénti 3-4 tonnás eredményekről számolt be, amely még a szokásos 4,5-5,5-ös országos átlagtól is elmarad.

Egy öntözéses gazdálkodást folytató, professzionálisan termelő gazda megfelelő időjárás mellett hat tonna fölött takarít be, de idén még közülük is sokan jelentősen elmaradtak ettől. Aminek szerepe lehetett ebben, az a változékony időjárás, mely a növekedést lassította, ezért a betakarítás június első napjai helyett csak június 12-14 között indult meg.

Mivel a hirtelen jött meleg és a tartós forróság jelentősen rontja a borsó minőségét, a betakarítás a szokásos körülbelül öt hetes intervallum helyett bő három hét alatt véget ért. 

Míg a borsótermesztők nem elégedettek, a többi gyümölcs-zöldségkultúrával kapcsolatban nem kapott katasztrofális híreket a FruitVeB. Akadtak ugyan jelentős víz-, illetve jégkárt szenvedett földek, de ez szerencsére nem volt országos jelenség, vagyis

nem kell hiányhelyzetre számítaniuk a fogyasztóknak.

A sárgabarack csak drágán kapható, mivel a jelentős része elfagyott a tavaszi virágzáskor, és nagyjából hasonló lesz a helyzet az őszibarackkal is.

A szilva is szenvedett virágzáskori fagykárokat, de kisebb mértékben, és mivel a virágkárok mértékével nem egyenesen arányos a termésveszteség, egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyi lesz belőle.

Ahogy minden, a zöldség-gyümölcs is drágul, de ha a termelői árakat nézzük, közel sem olyan mértékben emelkednek, mint a termelés költségei. A mezőgazdaságban használt inputanyagok - így

a növényvédőszerek, tápanyag-utánpótláshoz használt készítmények – ára, valamint a termeléshez szükséges mezőgazdasági műanyagok (pl. fóliák, csövek, csomagolóanyagok) árai 30-40 százalékkal nőttek az elmúlt évben, de ezt a termelői árak nem követik,

sőt, bizonyos termények tekintetében, mint például az uborka vagy a paradicsom, még csökkentek is. Hunyadi István úgy véli, a kereskedőket kellene megkérdezni ennek az okáról, akik az eddigi 30-40 százalékos árrés helyett gyakran 60-70 százalékkal dolgoznak.

A zöldség-gyümölcstermesztők számára a szezonális munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb gondot, különösen azokban a térségekben, ahol az ipari parkok, a nagyipari, szalagon történő gyártás elszívja a képzetlen munkaerőt, mint például Kecskemét vagy Hatvan térsége.

Egyre többe kerül a szezonális munka, és egyre nehezebb hadra fogható munkaerőt találni, ami évek óta súlyosbodó probléma az ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.