Back to top

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

A fronttal jött viharos szél az ország több pontján súlyos károkat okozott gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben, főként ahol jéggel érkezett a viharos idő. A károsodott ültetvényekben elmaradhatatlan feladat a sérült növények rezes fertőtlenítése.

A növények nagy részénél – a szőlő kivételével – megállt a hajtások növekedése, a fák főként a termés fejlődésére fordítják energiájukat.

Az öregedő levelek vastagabb bőrszövetet fejlesztenek, kissé jobban ellenállnak a károsítók támadásának, viszont a gyümölcsök még érzékenyek a betegségekre.

Az almások, körtések levéltetű-fertőzöttsége a korábbi kedvezőtlen viszonyok miatt alaposan lecsökkent, csak kisebb kártevőkolóniák figyelhetők meg. A vértetvek szaporodását viszont nem állította meg a hőség, intenzíven terjednek a zárt lombozat védelmében. Az almamoly is folyamatosan rajzik, a feromoncsapdákba hetente 10-25 lepke repül. A varasodás- és lisztharmatveszély továbbra is fennáll, a leveleken közepes-erős, a termésen gyenge-közepes a fertőzés. A lisztharmat már főként a hajtáscsúcsokat fertőzi, így az áttelelő rügyek betegedhetnek meg.

A csonthéjas növények védelme érdekében a gyümölcsmolyok (szilvamoly, keleti gyümölcsmoly) erős rajzása mellett a lombvédelemre kell koncentrálni. A sztigminás és blumeriellás fertőzés a meggy és a cseresznye lombozatát, a polisztigmás levélfoltosság a szilváét veszélyezteti, különösen azért, mert a csapadékos körülmények kedveztek a kórokozók terjedésének.

szoloperonoszpora_leveltunet.jpg

Szőlőperonoszpóra levéltünete
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A dióültetvények és szórvány fák buroklégy-fertőzöttsége igen heterogén, emiatt nagyon fontos a helyben elvégzett csapdázás

a rajzásdinamika megfigyelése és a jól időzített védekezés érdekében. A fertőzött ültetvényekben hetente 15-20 kártevőt fognak a csapdák.

A szőlőültetvények lisztharmat-fertőzöttsége mind a leveleken, mind pedig a fürtökön tovább nőtt, ami most elsősorban a gyakoriságban mutatkozik, de a feltételek kedvezőek a fertőzés erősödéséhez is. Hasonló a helyzet a peronoszpóra esetében is, újabb életképes olajfoltok jelentek meg a leveleken, melyeken már spórakiverődés látható. E két kórokozó mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a feketerothadás és a szürkerothadás (botrítisz) veszélyét sem.

Ahol szükséges, ismételjük meg a lombozat zöldmunkáit, hogy szellős maradjon a lombkorona.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.