Back to top

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

A 30. Jubileumi Farmer-Expónak és a 16. Hortico Szakkiállításnak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti kampusza lesz a helyszíne. Hazánk egyik meghatározó agrárseregszemléjén idén 329 kiállító mutatkozik be összesen 16 ezer négyzetméteren, ami 10 százalékkal több, mint a legutóbbi „békeévben”, azaz 2019-ben.

Vaszkó Bettina, Vaszkóné Kerek Mária, Vaszkó László és Vaszkó Gábor

A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Vaszkó László vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a járványügyi előírások maximális betartásával szervezik meg az idei rendezvényt is, amelynek 4 napja során mintegy 30 ezer látogatóra számítanak. Az idei Farmer-Expót Nagy István agrárminiszter nyitja meg.

A vásárterület legnagyobb részét, mondhatni, hagyományosan, a különféle gépek foglalják el, de az állattenyésztők is kitesznek magukért. Ezt az állatbemutató tér megújítása tette lehetővé. A sertés kivételével valamennyi gazdasági állatfaj legszebb és legtermékenyebb egyedeit bemutatják az istállókban.

A lovas programok palettája szintén bővült, és hosszú idő után először újra megrendezik a Debreceni Karneváli Lovaskupát.

A 4 napos árubemutató mellett ágazati konferenciákat tartanak a szakembereknek, amelyeken hozzájuthatnak az őket érintő legfrissebb információkhoz. Tartanak agrárfórumot, a pályázatokon való indulás alapfeltételeiről és fontos részleteiről egyaránt. A közérdeklődésre számot tartó témákat videókonferenciákon is megosztják. A szarvasmarha-ágazat képviselői a tej gazdaságos előállításáról, a sertéstartók az antibiotikum-mentes húselőállításról tartanak előadássorozatot.

A Hortico szakkiállításnak idén az öntözés, illetve az ipaszerű zöldborsó- és csemegekukorica-termelés nehézségei a kiemelt témái, valamint fejlesztésük lehetőségei.

Idén először piacteret alakítanak ki helyi és környékbeli kistermelőknek, akik nemcsak kóstoltathatják, hanem értékesíthetik is az árujukat.

A kiállítás augusztus 17-én, kedden nyílik. Minden nap 10-18 óra között lesz nyitva, kivéve augusztus 20-át: pénteken 10-16 óra között várja látogatóit a 30. Farmer Expo.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.