Back to top

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

Ideális programnak bizonyult egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borvidék felfedezésére. Rég volt ilyen egyszerű egy egész borvidéket „bejárni”, köszönhetően a térség minden pontjáról érkező borászatoknak.

A Neszmélyi borvidék sokak számára ismeretlen, esetleg csak néhány borászaton keresztül ismerősen csengő név.

Többnyire kis, családi pincészetek voltak a kiállítók, így a borkészítés rejtelmeibe ugyanúgy bepillantást lehetett nyerni, mint egy-egy kevésbé ismert szőlőfajta sajátosságaiba. Itt a borászatok kifejezetten értékelték, ha beszélgettünk a borukról, a borászatról.

Fotó: viniczai

A bornak kiemelt szerepe van a régióban. Az 1200-as években már a szőlő és bor kapcsán említik Neszmély nevét. Ha kicsit ugrunk az időben, eljutunk 1727-ig, amikor Esterházy József lett a tatai uradalom új tulajdonosa. S, hogy mennyire fontos volt számára az itteni borkultúra, Bajon megépíttette a családi kispincét, majd létrehozta a tatai pezsgőgyárat.

A baji, tizennégy ágra oszló uradalmi pince 40 ezer akó befogadására volt képes.

Mindmáig ez a pincerendszer a szőlőhegy első számú látványossága. Neszmély hamar kivívta a tiszteletet, a történelmi Magyarországon az első öt borvidék között emlegették. Hírnevét a filoxéra vész koptatta, hogy a privatizációval új lendületet kapjon. Ismertségét csak fokozta, hogy Kamocsay Ákos – Hilltop Neszmély – és Szőllősi Mihály – Szöllősy Pincészet - elnyerte az Év bortermelője címet.

A 2013-ban megalakult Neszmélyi Borút Egyesület sem maradt tétlen. Mint Izing László, a szervezet titkára elmondta, a kezdetek óta dolgoznak a borrégió népszerűsítésén.

A Tájban élő ember projekt pályázat nyerteseként elindították a Nyugat-Gerecse komplex ökoturisztikai információrendszerét, melynek segítségével megtekinthetők a környék természeti és kulturális értékei.

Az érdeklődők megismerhetik a szőlőtermő vidéket, a pincészeteket, a borokat és az Esterházyak által betelepített németség borkultúráját.

Izing László és Rábai Katalin borász
Fotó: viniczai

A Széchenyi 2020 program keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – az eddigi túraútvonal, az útjelző és információs táblák kihelyezésével, az újonnan kialakított szakaszokkal együtt mintegy 100 kilométeres ökoturisztikai hálózattá bővült. A látogatóközpontokon telepített eszközökkel, vagy mobiltelefonnal átfogó információrendszer érhető el.

A fejlesztés fontos része, hogy az okostelefonos túravezetők az útvonal menti borászatokat is bemutatják, segítik az eljutást a boros élményekre vágyóknak a pincészetekhez.

A Neszmélyi Borút Egyesület jóvoltából megvalósult, kitáblázott túraútvonal számos borászat előtt elvezet, ha valaki hagyományos borvidéki kirándulással is kiegészítette volna a fesztivál meglátogatását. Ugyanakkor rengeteg látnivaló akad Tatán és környékén, amelyekkel egy egész hétvégét is könnyűszerrel meg lehet tölteni. Séta vagy biciklizés az Öreg-tó partján, a Tatai-vár, a Fényes tanösvény, az Angolkert és a Kossuth tér felfedezése csak néhány a számos programlehetőség közül. De nincs messze a komáromi Monostori Erőd és a Majkon lévő Kamalduli Remeteség sem.

Tatán ráadásul szálláslehetőségek sokaságából lehet választani, hogy ne kelljen egy napba belezsúfolni ennyi programot - érdemes tehát egész hétvégés tartózkodással tervezni.

Horváth Mihály (balról) a Horváth Családi Pincészet tulajdonosa
Fotó: viniczai
A Borünnepen résztvett borászatok: Anemona Pálinkaház, Bősze Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Horváth Családi Pincészet, Kristály Imperiál Borászat, Kősziklás Borászat, Hilltop Neszmély Borászat, N3 Borműhely, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Vendégház és Pincészet, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek Pince, Szöllősi Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a vándortáborozók a Zempléni-hegységben

Harmadik nyáron túrázhattak a jelentkezők a Zempléni-hegységben az Erdei Vándortábor programnak köszönhetően. Az útvonalat teljesítő 23 csoportban több mint 500 gyerek és csaknem 100 kísérő vett részt. A csoportok jellemzően 60-80 kilométert tettek meg egy hét alatt, de voltak, akik 100 kilométer feletti teljesítménnyel tértek haza.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.