Back to top

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

A Balaton-felvidéken, a Nivegy-völgy apró falvainak egyikén, Szentantalfán tudják jól, hogy aki mer nagyot álmodni, az csodát tud alkotni. Megismerve a Dobosi Birtok történetét, a Dobosi borokat, és az új Birtokközpontot, valóban nem nehéz hinni a csodákban!

Az utánozhatatlan és feledhetetlen Nivegy-völgy

Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó – ez az öt falu alkotja a Nivegy-völgyet, amit három oldalról dombok ölelnek körbe, Délről pedig a Balaton zár le. A Balaton-felvidéknek ez a része kevésbé ismert, ennek köszönhetően itt meg tudott maradni a helynek egyedi azonosságtudata.

Kialakult egyfajta völgyi identitás, ahol a falvak nem versenyeznek egymással, inkább egységben gondolkoznak,

hiszen lehet, hogy valaki az egyik faluban lakik, de a másikhoz tartozik a szőlője vagy a pincéje, így egy a lényeg: hogy Nivegy-völgyi. Az összefogás nagyon jellemző itt, van egy láthatatlan kapocs, ami összetartja a csapatot, és bár a vendégek ezt nem is igazán látják, érzik, hogy van a helynek egy egészen magával ragadó aurája.

Valóra vált a családi álom: megnyílt a Dobosi Birtokközpont

Itt, a gondozott szőlők, a dombok között megbúvó falvak és a messzeségben megcsillanó Balaton aranyháromszögében nyitott meg 2020 őszén a Dobosi Birtokközpont.

„A családunknak húsz éve van egy álma, ezt sikerült most megvalósítanunk, amikor tavaly ősszel megnyitottuk a Birtokközpontunkat.

A ’90-es évek végén kezdtünk el palackos borokat készíteni, onnantól egyre többen ismerték és szerették a borainkat, de amikor eljöttek a faluban lévő borkóstoló helyiségünkbe, sokszor kérdezték, hogy hol vannak a szőlők.

Mindig arra vágytunk, hogy legyen egy olyan épületünk, ami kint van a szőlőben, és ahol nem csak a borokat tudjuk megmutatni, de az ültetvényt, a Balatont, a bennünket körülvevő nyugalmat is. Hosszas tervezés után készült el a Birtokközpontunk, ahol nem csak a szőlőfeldolgozás történik, de komolyabb vendéglátásra is lehetőségünk nyílt. Itt kapott helyet a 9 darab 4 csillagos szobánk, ahol a vendégeink meg tudnak szállni, és itt indítottunk el egy ígéretes konyhát is. Azt viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem szállodaként, és nem étteremként szeretnénk üzemelni, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor” – hangsúlyozta Dobosi Győző.

A 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó egységben a rendezvény turizmus felé is nyitnak, így főleg ősztől tavaszig lehetőség lesz csapatépítő tréningek, kisebb konferenciák megtartására is.

A kis konferenciaterem a vendégtértől el van különítve, így nyugodtan lehet tárgyalni, beszélgetni, játszani, később pedig élvezni a páratlan vendéglátást.

Egy osztrák Séf & fine bistro konyha

„A Birtok konyhája egy külön fejezet, nagyon büszkék vagyunk rá. Tavaly október 30-án volt a zártkörű megnyitónk, de akkor már sejteni lehetett, hogy hamarosan be kell majd zárnunk. Úgy gondoltuk, hogy tavaszig ráérünk majd átgondolni az egész koncepciót így, hogy már elkészült az épület, és nem csak tervrajzon látjuk. Volt egy olyan kijelentésem, hogy ha besétál hozzánk egy séf, hogy ő itt szeretne főzni, akkor lesz melegkonyhánk, ha nem, akkor csak a rendezvényekre lesznek komolyabb ételeink. És akkor egy novemberi napon besétált hozzánk Deutschmann Klaus

A balatoni vendéglátásban ma ő az egyik legkomolyabb ismeretekkel rendelkező séf, aki több Michelin csillagos étteremben is dolgozott korábban.

Ő egyébként osztrák, de már a családjával együtt Magyarországon élnek, a szomszédos Monoszlón. Éppen eljött a korábbi munkahelyéről, és azt mondta, hogy van egy jó koncepciója, amit szívesen megvalósítana nálunk, mert ismeri és szereti a borainkat, a helyet pedig nagyon szépnek találja. Emberléptékű konyhában gondolkozott, ahol minőségi alapanyagokból minőségi ételeket készít, ez egyezett a mi elképzeléseinkkel is. Közösen megtaláltuk azt a fine bistro vonalat, amivel mindannyian tudunk azonosulni. A Nivegy-völgyben nem szeretnénk fine dining-ot kínálni, de a hagyományos konyhánál egy kicsit többre vágytunk.

Kéthetente változik az étlapunk, külön van ebéd és vacsora menünk, így az itt megszálló vendégeink is tudnak választani.

Minden étel mellé van borajánlásunk, hiszen mégiscsak ez a fő profilunk. Ennek ellenére nem étteremként funkcionálunk, tehát nyáron, csúcsidőben is legfeljebb öt napon van melegkonyhánk, de hidegtálakat a hét bármely napján fel tudunk szolgálni a borkóstolókhoz, pincelátogatásokhoz. – hívta fel a figyelmet Dobosi Győző.

A (nem is olyan távoli) jövő

Tervekből, álmokból soha nem fogy ki a család. A birtok mellé most éppen egy panoráma wellnesst építettnek, ahonnan a kevésbé barátságos időben is meg tudják majd mutatni a Balaton szépségét azoknak, akik a panoráma szaunában, jacuzziban múlatják majd az idejüket. Remélik, hogy minél többen megismerik a tónak azt az arcát, amit ők annyira szeretnek, és amit egy rövid nyaralás során nem biztos, hogy fel lehet fedezni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

A nyáron sem csökkent a házhoz szállítási kedv

A rendelt ételt legszívesebben készpénzmentesen fizették a vásárlók, az online fizetések aránya minden hónapban meghaladta a 80 százalékot.

Húsminőségteszt - Aberdeen angus és murray grey

Kétféle húsmarhát, a világszerte népszerű aberdeen angust és a kevésbé ismert, de figyelemre méltó murray grey-t hasonlította össze a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület egy tíz hónapig tartó közös kísérlet során. Az eredményt vakkóstolással egybekötött sajtóeseményen mutatták be július 13-án, Balatonfenyvesen.