Back to top

Múltidéző a somogyi erdőgazdaságról

A SEFAG Zrt. fennállásának 50. évfordulója alkalmából igényes könyvben örökítette meg működésének mérföldköveit. A kiadványt olvasva a fél évszázad eseményein, eredményein túlmenően a cég mindennapjaiba is betekinthet az olvasó.

A kiadvány tartalma és szerkezete a Somogy megyei állami erdőgazdaság jelenlegi és volt kollégáinak a gyűjtései és információi alapján készült. A cég történetében meghatározó egykori munkatársak közül is megszólalnak néhányan, elbeszéléseik a vállalat működésének több fontos momentumát bemutatják, és közben természetesen őket is megismerhetjük.

A visszaemlékezéseket, szakmai összegzéseket pedig szebbnél szebb képek illusztrálják.

A szervezeti egységek bemutatása mellett valamennyi szakterületről olvashatunk érdekességeket, és évekre lebontva külön fejezet taglalja az elmúlt fél évszázad jeles eseményeit. A kötet egyebek közt felidézi a szervezeti változásokat, így az erdő- és vadgazdálkodási, a kereskedelemi és a faipari ágazatok mérföldköveit. Ugyancsak látványos változáson esett át a közjóléti és a turisztikai ágazat is. Ki gondolta volna például a ’70-es években, hogy pár évtizeddel később csillagász munkatársa is lesz a cégnek, s míg korábban szinte kizárólag a parkerdők álltak a természet szerelmeseinek rendelkezésére, a ’90-es évektől induló folyamatnak köszönhetően mára számtalan turisztikai objektumot üzemeltet a somogyi erdőkben a SEFAG Zrt.

A könyv sorra veszi a látogatóközönség körében népszerű erdei pihenőhelyeket, az oly sok élményt és ismeretet nyújtó látogatóközpontokat, valamint szálláshelyeket is.

A könyv célja nem csupán annak a változatos tevékenységnek a bemutatása, amely a vállalat elmúlt 50 évét jellemezte, emellett feltett szándéka, hogy rálátást adjon az évszázados tradíciókkal, több mint kétszáz éves tudományos tapasztalattal felvértezett erdész és vadász szakma Somogy megyei eredményeire. Bátran állíthatjuk, hogy a SEFAG Zrt. fél évszázados története mintaadó példája a magyar erdőgazdálkodásnak. Nem titkolt célként fogalmazódott meg a kiadvánnyal kapcsolatban, hogy megmutassuk erdeink értékeit és az értékteremtést a gazdálkodásban. Kifejezett célunk volt az is, hogy láttassa a munkatársak áldozatos munkáját, hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy a kirándulások során szerzett élményekben számos dolgos kéz, felelősen gondolkodó kútfő munkája kamatozik. Hiszen napjaink erdőit ugyanúgy hozták létre erdész elődeink, ahogyan a ma szakemberei fektetnek a jövőbe erdész, vadász, természetvédő hivatásukkal.

A könyv digitális változata elérhető a SEFAG Zrt. honlapján is.

Jó szívvel ajánljuk a könyvet mindenkinek, aki ismeri erdőgazdaságunkat, s annak is, aki még nem ismeri!

Kovács Kiss Zita

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő a jövőnk záloga

Mi a kapcsolat az ombudsman és az erdőgazdálkodás között? Az Országgyűlés által hat évre választott közjogi tisztségviselő felügyeli, hogy ne sérülhessenek az emberek alkotmányos jogai. Munkájának szerves része a jövő nemzedékeinek védelme is. Ez utóbbi nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés nélkül, aminek tudvalevően az erdőgazdálkodók az élharcosai.

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Ritka beporzó a Bükkben

A vadkamerák mindenre „beindulnak”, legyen az mozgó fűszál, ugráló széncinege vagy egy lassú csiga.

A vízmegőrzésnek Kárpát-medencei léptékben van értelme

Szlovákiát is sújtotta az idei aszály. Ezért érdemes feleleveníteni, hogy már több évtizede vita folyik, miképp szervezzék újra a vízgazdálkodását. Az 1980-as években a kelet-szlovákiai Alföldön egyes kutatók közzétették, hogy az ott folyó vízügyi fejlesztésbe fektetett pénz megtérülése meghaladja a 170 évet, a Szlovák Tudományos Akadémia ki is rúgta őket.

Mocsárvilágból turistaparadicsom

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdőgazdálkodása mintegy 19 ezer, vadgazdálkodása pedig csaknem 30 ezer hektárra terjed ki a közép-dunántúli térségben. Összetett tevékenysége során arra törekszik, hogy a magas színvonalú tartamos erdőgazdálkodás mellett kiaknázza a termőhelyben rejlő lehetőségeket, miközben a térség lakossági-társadalmi igényeit is kielégíti.