Back to top

Kutyaszőrből sapka, halpikkelyből órakijelző…

Az állati alapanyagok kapcsán főként olyan dolgokra gondolunk, mint a hús és a prém, melynek feldolgozását az állatok nem élik túl. De sok olyan állati kültakaró van, melyek változatos célokra felhasználhatók, és még az állatnak sem esik bántódása… Meg van olyan, aminél bántódása esik...

bella.jpg

A kutya szőre is sok mindenre használható
A kutya szőre is sok mindenre használható
Fotó: Nagy Zita Réka
Kutyaszőrből készülhet

A kutyák évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. A tavaszi vedlés gyors és intenzív, míg az őszi egy lassabb, hosszabb időtartamú folyamat. A kutyák gazdijai életében a vedlés sok bosszúságot okozhat, pedig a levedlett kutyaszőr sokféleképpen felhasználható.
Például köthetünk belőle ruhákat, habár ez egy kicsit hosszabb és összetettebb folyamat. Először a kutya szőréből fonalat kell fonnunk, és csak ezután készíthetünk pulóvereket, vagy akár sapkákat is.
Van egy ennél kevésbé macerás felhasználási mód is, amellyel még a madaraknak is segíthetünk. Csak annyit kell tennünk, hogy egy papírzacskóba beletesszük a szőrt, majd kirakjuk egy fára. Így madarak ki tudják válogatni belőle azokat a szálakat amelyekre szükségük van a fészkük építéséhez.

Az alkotni vágyó gazdik számára is van egy megoldás, a nemezelés. Ehhez csupán szappanra, vízre és a kutyaszőrre van szükségünk. Vizes szappanos kézzel formáljunk a szőrből először egyszerű figurákat, majd ha összeállt mossuk ki belőle a szappant és hagyjuk megszáradni.

Fertőtlenítést követően megtömhetjük kutyaszőrrel a párnánkat, de ha kutyajátékot, vagy kutyaágyat varrunk azt is nyugodtan megtölthetjük vele.
A kutyaszőr fontos szerepet tölthet be a kertben is, ha távol akarjuk tartani a betolakaodó állatokat. A nyulak és az egyéb kisállatok ahogy megérzik a kutya szagát az elveszi a kedvüket a magánlaksértéstől. Helyezzük el vászonzsákokban a kerítéshez közel a kutyaszőrt, és így nem lesz több váratlan látogató kertünkben.

Virágainkat is védhetjük a csigáktól és egyes rovaroktól úgy, hogy ha a növény tövébe szórjuk a szőrt. A kutyaszőrt nemcsak növényeink védelmére hanem növekedésük segítésére is használhatjuk. A kutyaszőr rengeteg nitrogént tartalmaz, amely elengedhetetlen a növények fejlődéséhez, ezért sokat segíthetünk azzal, ha kutyaszőrt keverünk a földjükbe. Eleinte ez lazítja a talajt, később, lebomlása során táplálja is.

irotoll2.jpg

A golyóstoll előtt madártollal írtak
A golyóstoll előtt madártollal írtak
Fotó: wikipedia
A tollasok is adhatnak alapanyagot

Nem csak a kutyák kültakaróját hasznosíthatjuk, hanem a madarakét is. A tollat az ember számos különböző formában használta és használja fel. Volt fejfedő, ruhadísz, rangot jelölő szimbólum, íróeszköz, párnatöltelék sőt még fegyvertartozék is, nyílvesszők végén.
Az egyik tollból készült fejfedő a juju. Ez egy kalap amelyet a kameruni törzsek ceremóniáikhoz használtak. Régen csak magas rangú, vagy kitüntetett személyek jutottak hozzá, de ma már bárki megveheti aki szeretné, hogy szobáját egy ilyen kalap díszítse, ugyanis manapság már a lakberendezés egyik eleme lett.

A madártollat régen íróeszköznek is használták, ez volt a lúdtoll, avagy penna. Az írótollat eleinte nádból készítették, később a varjú, valamint a lúdtoll bizonyult enél jobbnak. Fegyvertartozékként is szolgál, ugyanis a tradicionális íjaknál még ma is kötelező a természetes pulykatoll használata.

pikkely.jpg

A halpikkelyből óra kijelző készülhet
A halpikkelyből óra kijelző készülhet
Fotó: wikipedia
Halpikkelyből okosóra kijelző

Míg az eddigi alapanyagokat "szívesen" adják az állatok, mert nem esik különösebb bántódásuk, a halpikkely már más kérdés: itt az állat áldozattá válik, vagy a más miatt áldozattá vált állat melléktermékét hasznosítják... A hal pikkelyeit eddig az emberek nem nagyon tudták hasznosítani, de most úgy látszik hogy a jövő okos óráinak kijelzői lehet, hogy halpikkelyből készülnek majd.
Az okos órák esetében fontos, hogy kijelzőik kellően hajlékonyak legyenek. Eddig ezt különféle műanyagokkal lehetett elérni, ez azonban káros a környezetre. Egy kínai kutatócsoport azonban közelebb jutott a megoldáshoz, mert sikerült készíteniük egy olyan halpikkelyből készült kijelzőt, amely átlátszó, felülete sima, 24 óra alatt lebomlik a talajban és még az előállítása is olcsó. A kutatás vezetője szerint ez nagy lépés a zöldebb elektronikai eszközök előállításához...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baglyok vigyáznak a szőlőtőkékre

A szőlészeknek különös figyelmet kell fordítaniuk a talajra, az csapadékra, a hőmérsékletre és a napsütésre. Azonban az olyan rágcsálók mint a hörcsög vagy az egér óriási károkat tudnak okozni az ültetvényeken. A rágcsálóírtó vegyszerek alternatívájaként a kaliforniai Humboldt Állami Egyetem végzős diákjai azt vizsgálják, mennyire hatékony természetes megoldást jelentenek a baglyok a termelők számára.

A mitikus japán farkas

Az ősi Japán sötét erdejét járó vándorok abban bíztak, hogy megjelenik nekik okuri-ōkami, egy farkas, akinek segítségével biztonságban megérkezhetnek úticéljukhoz. Ez a mitikus lény valószínűleg a japán farkas alapján született meg, mely kis termetű volt, rövid lábakkal és tömzsi fülekkel. Évezredekig élhetett Japánban, amíg a 20. században az emberek ki nem pusztították őket.

Menhelyre kerülnek a karantén alatt vásárolt háziállatok

Roham indult meg a brit állatmenhelyekre, de nem olyan, amit szeretnének. Rendkívül sokan viszik ugyanis vissza azokat az állatokat, amelyeket a karantén alatt fogadtak be vagy vásároltak.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Farkasjárta vidéken gazdálkodnak – beszélgetés gazdákkal

A Haszonállat-védelem és nagyragadozók című konferencia második napja a gazdákról szólt, arról hogyan védik, illetve védhetik meg állataikat a szomszédságból a birtokaikra látogató farkasoktól. Volt szó a Kuvasz-Őr Nagyragadozó-védelmi Alapítvány tevékenységéről, a villanypásztorokról és a gazdák személyes tapasztalatairól is.

Csatlós Norbert: Munkában

„Fényképezőgép helyett alma volt a jelem az óvodában, mégis hobbimmá, majd hivatásommá vált a fotózás. Jó pár éve, mikor Budapesten vendéglátásban dolgoztam, egy csapatépítő buli keretében a szakácsunk elhozta a tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy láttam magam az általa készített képen az elmosódott háttérrel, rögtön a fotózás szerelmese lettem."

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Lesz elegendő hal az ünnepekre

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közös sajtótájékoztatót tartott Akasztón. Az esemény aktualitását az adta, hogy októberben a víz lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok és a természetes vizeink telepítése.