Back to top

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Természetesen a legjobb búvóhely maga a természet. Sűrű aljnövényzettel benőtt bokrok alja, háborítatlan rőzsekupac tökéletes telelőhely a sünnek.

Ezek száraz, belső részében kiválóan elvackolják magukat a téli álom idejére. A nyári időszakban pedig a védett zugok ideális bölcsőt jelentenek a sünfiaknak. Ugyanakkor ezek a természetes helyek kelletlenséget okozhatnak az embernek. A kupacba halmozott ágak és levelek elcsúfítják a kertet és az utcát és a szél is elhordja. Pedig ha figyelembe vesszük a fontosságát, máris másként néznénk ezekre a dolgokra. A helyben felhalmozott és ágakkal letakart levelek a tél során elkezdenek lebomlani.

A bomlás során a kupac térfogata töredékévé zsugorodik, valamint a halom alján lévő komposztálódott levelek tápanyaggal dúsítják a talajt. 

Ezáltal kedvezőbb környezeti feltételeket biztosítunk a tavaszi virágok számára, mindeközben a sünöknek is kedvezünk!

Ha az említett módszerek nem megoldhatók, építsünk süngarázst. Hogy hogyan?

A süngarázs egy kb. 50x40x20 cm-es, kutyaházszerű búvóhely, mely két részből áll.

A kisebbik rész a természetben vájt üregek bejárati folyosóját hivatott imitálni, míg a nagyobb tér maga a lakrész.

Készíthetünk felnyitható fedelü süngarázst is, amit az állat szempontjából kevésbé ajánlott, mondván a többszöri felnyitással felzavarhatjuk őket téli álmukból. Nem szabad elfelejteni, hogy a süngarázs megfelelő kihelyezése legalább akkora felelősség, mint annak elkészítése.

A lakrészt szigorúan száraz levelekkel, fűvel, esetleg mohával finoman béleljük ki, de adjuk meg a lehetőséget, hogy a sün is hordhasson be magának almot.

Ezzel is erősítjük a helyhez való kötődését. A legmegfelelőbb hely a rekettyés, ennek híján válasszunk ki a kertben, parkban olyan eldugott bokrost, ami alá betolhatjuk süngarázsunkat, majd hordjuk rá a száraz avart, hogy a mesterséges lak minél jobban beleolvadjon a tájba.

Ennek a módszernek köszönhetően számos süninek nyújtunk menedéket, így tavasszal „bérlőink” vissza-visszatérhetnek kertünkben, ahol számos gerinctelen kártevőtől megóvhatják kertünk növényeit.

MMG Direkt

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítás 14. alkalommal lesz megrendezve KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti. Az eseményről Vörös Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának a főigazgatója adott tájékoztatást az MMG Direkt videósorozat legújabb adásában, amit Sári Enikő, kiadónk ügyvezetője moderált.

MMG - Direkt | Megújulva vár mindenkit a KÁN | Vörös Péter, főigazgató, MATE Kaposvári Campus

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat, ugyanis számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól - közölte a hivatal az MTI-vel.

Új típusú oktatási szemlélet

A szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills és WorldSkills versenyek az elmúlt négy évben átírták a parképítő középiskolai képzést.

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Drágább lesz a dísznövény, árat emelnek a kertészetek

Mélyebben a zsebébe kell nyúlniuk azoknak, akik valamilyen fával, cserjével szeretnék beültetni kertjüket, vagy otthonuk belső terét tennék komfortosabbá egy-egy dísznövénnyel. Az energiapiaci válság ugyanis a kertészeteket sem kerülte el, a dísznövényneveléssel foglakozó vállalkozások költségei pedig alaposan megugrottak az elmúlt hetekben.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Gigantikus gorilla tornyosul a Wall Street-en sétálók fölé

Harambe-t a gorillát 2016 májusában lőtte le egy cincinnati állatkert gondozója, aki féltette annak a kisgyermeknek biztonságát, aki bemászott a gorilla ketrecébe.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.