Back to top

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Az innovátorok és start-up-ok körében tapasztalható rendkívül nagy érdeklődés miatt a BASF – fenntartható fejlődést célzó – Innovation Hub versenyére a jelentkezési határidő két héttel meghosszabbodik, így a pályázatokat szeptember 30-án éjfélig lehet leadni.

A BASF Innovation Hub régiós versenye Közép- és Dél-Európa 11 országában, többek között Magyarországon kerül megrendezésre.

A verseny azokra a megoldásokra helyezi a hangsúlyt, melyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak az Európai Uniós zöld megállapodás alappilléreihez, azaz a tiszta energiához, a fenntartható mezőgazdasághoz és a körforgásos gazdasághoz.

„Óriási az érdeklődés az egész régióban. Eddig több, mint 100 pályázat érkezett be különböző innovátoroktól és start-up vállalkozásoktól. Számos megoldás született a biológiai anyagok legkülönfélébb célokat szolgáló felhasználására, de sok ötlettel álltak elő a jelentkezők a műanyag hulladék újrahasznosítása, vagy akár az okos öntözés terén is.

Nyilvánvaló, hogy a zöld megállapodás és annak célterületei egy olyan téma, amely ösztönzőleg hat mindazokra a fiatalokra, akik olyan értékes megoldásokon dolgoznak, melyek a fenntarthatósághoz járulnak hozzá.

Ezért döntöttünk úgy, meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt, ezzel lehetőséget biztosítva azoknak a start-upoknak, akik még nem jelentkeztek, hogy ötleteiket szeptember 30-án éjfélig benevezzék a versenybe” - hangsúlyozta Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője.

A verseny helyi szakaszában a zsűri Magyarország és Ausztria viszonylatában fogja kiválasztani azt a legjobb ötletet, ami ezután a BASF Innovation Hub régiós döntőjében fog versenyezni más országok legjobb megoldásaival. A helyi szakasz nyertese bruttó 2.500 euró, míg a régiós szakaszban a legjobb elképzelés bruttó 5.000 euró díjban részesül.

“A versenyen innovátorok és legfeljebb öt fős start-up csapatok vehetnek részt. Az egyetlen kikötés az, hogy a pályázati ötlet közvetlenül vagy közvetve járuljon hozzá a tiszta, megbízható és megfizethető energiát célzó megoldások, a fenntartható mezőgazdaságot és a körforgásos gazdaságra való átállást lehetővé tevő megoldások kialakításához.

A legjobb projekteknek szánt összeget minden olyan módon fel lehet használni, amit az innovátorok és start-up-ok alapvetően fontosnak tartanak ötletük megvalósításához.

Legyen szó akár egy kiállításon való részvételről vagy egy termék végleges formájának kialakításáról vagy teszteléséről, mi támogatjuk azt!” – magyarázza Dr. Thomas Narbeshuber, majd emlékeztet arra, hogy a pénzeszközök hiánya szokott lenni az egyik leggyakoribb oka annak, hogy néha a legjobb egyéni elképzelések végül mégsem valósulnak meg.

A versenyről, a követelményekről és a jelentkezés módjáról további információk az alábbi honlapon érhetők el: http://www.join-innovationhub.com/.

Forrás: 
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.