Back to top

Bemutató Dalmandon és Nádudvaron

Idén sem változtatott a bevált hagyományon a KITE Zrt. Augusztus 31-én Dalmandon, szeptember 7-én pedig Nádudvaron tartottak fajtabemutatót szemes kukoricából, szemes cirokból, napraforgóból és szójából. Ebben az évben a dalmandi kísérlet sikeredett látványosabbra, attól és a megszokottól is elmaradtak egy kicsit a nádudvari látnivalók.

Csak alaposan megvizsgált és kimagasló terméspotenciálúnak talált, úgynevezett kizárólagos termékeket és termesztéstechnológiát mutatott be a zrt., komplexitásra törekedve – és minél nagyobb jövedelem elérésére. Mindkét helyszínen Sojnóczki István tartott előadást a talajművelésről, Kecskés István és Nagy László a növényvédelemről, Batto Bátor a tápanyag-gazdálkodásról, míg Honti László a hibridekről és a fajtákról.

A precíziós technológiák fejlődése lehetővé teszi és egyben megköveteli a szántóföldi növények igényeinek minél jobb kielégítését.

KWS Inteligens: igazi újdonság, 17–18 tonnás átlagterméssel
KWS Inteligens: igazi újdonság, 17–18 tonnás átlagterméssel
Ehhez ismerni kell a fajták és a hibridek genetikai értékmérő tulajdonságait, valamint az eltérő környezeti hatásokra adott válaszaikat. Az előzetes adaptációs vizsgálatokon arra a kérdésre keresnek választ a KITE Zrt. szakemberei, hogy mely hibrideket és fajtákat tudják nyugodt szívvel ajánlani termelő partnereiknek, a gazdáknak. Az összes fejlesztésük az eredményességre irányul, a gazdaság méretétől függetlenül nagy területteljesítményre, és hogy az egész beilleszthető legyen a precíziós gazdálkodásba. A technológia végrehajtásához csak a feltétlenül szükséges inputanyag-mennyiség és energia felhasználását javasolják, ami egyúttal maximálisan kielégíti a növény igényeit. A siker alapja a homogén növényállomány kialakítása, aminek a minőségi vetőmag és a korszerű vetéstechnológia az előfeltételei. Ezúttal a kukorica és a cirok idei eredményeiről számolunk be, a napraforgó- és a szójaeredményeket jövő heti számunkban közöljük.

A kukoricahibridek vizsgálatában a kritikus fenofázisokban mérték a legfontosabb paramétereket.

Ezek a vetés, a 6–12 leveles állapot, a nővirágzás kezdete, a fiziológiai érés (fekete vonal), valamint a betakarítás ideje. Az idei vizsgálati eredmények egy több éves sorozat részét képezik, ami lehetővé teszi, hogy a hibridek egészen eltérő körülmények között nyújtott teljesítményét is a lehető legjobban megismerjük.

Merida: új hibrid kukorica, rugalmas szárú, 16 tonna feletti átlaghozammal
Merida: új hibrid kukorica, rugalmas szárú, 16 tonna feletti átlaghozammal
Az idén kitűnő eredményt adó hibrideket a KITE Zrt. Smart Hibrid védjeggyel hozza forgalomba. A védjegy tanúsítja, hogy az azt viselő kukoricát megvizsgálták, és hogy precíziós technológiával jó eredményt értek el vele. A már bevált hibridek közé tartozik az Armagnac, a Fornad, a Loupiac és a Sushi. A KITE Zrt. kukorica-fajtaajánlata FAO 330-tól FAO 500-ig terjed, mert a vállalat szerint ezek a hibridek termeszthetők kellő biztonsággal és eredményességgel Magyarországon. Mindegyik tenyészidőben tudnak versenyképes hibrideket kínálni.

Az idei bemutatósorban olyan bevezetés előtt álló kukoricahibridekkel találkozhattunk, amelyek a nálunk legkedveltebbnek számító FAO 400–500-as tenyészidőbe tartoznak.

Ilyen volt a Merida, az Inteligens, a Fidencio, a Corasano, a Kalabre. Lássuk egyesével az ígéretes hibrideket!

A Kalabre egy kettős hasznosítású új hibrid, a tenyészideje FAO 540–550 közé esik. Mind szemes, mind silóhasznosításban kiemelkedő hozamra képes. Tavaly a KITE kisparcellás kísérletében tíz termőhely átlagában 14,8 tonnát adott hektáronként. Szemnedvessége a betakarításkor 21,7 százalék volt. Dalmandon érték el vele a legnagyobb termést, ott 16,4 tonnát hozott hektáronként. A növény magas, erőteljes levélzettel, csövei a betakarításhoz optimális magasságban fejlődnek. Erős a szára, erős a gyökérzete, tetszetős megjelenésű növény. Zöld száron érik, a hektáronként ajánlott tőszáma 70 ezer.

A Corasano ugyancsak egy kettős hasznosítású hibrid, tenyészideje FAO 480–510. Szemes hasznosításra ajánlják, a középkései éréscsoportba tartozik.

Corasano: középkései, kísérletben Gyulatanyán 16,93 tonnát adott
Corasano: középkései, kísérletben Gyulatanyán 16,93 tonnát adott

A KITE kisparcellás kísérletében 2019-ben Debrecenben 16,5 tonnát adott, míg 2017-ben Gyulatanyán, a Nébih vizsgálataiban 16,93 tonna termésre volt képes.

A GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletben 2019-ben ez a hibrid adta a legnagyobb termést Szombathelyen, hektáronként 15,4 tonnát. Silózásra szintén kitűnő, amellett keményítőgyártásra is kiválóan megfelel. Jól ellenáll a golyvás üszögnek és helmintospóriumnak. Jó a vízleadó képessége, egyenletes levélszáradás jellemzi. Magyarországon főleg a déli területekre ajánlják, hektáronként 68–75 ezres tőállomány-sűrűséggel.

A Fidencio egy szemes hasznosítású hibrid, FAO 450–500-as. A középkései éréscsoportba tartozik, és figyelemre méltó a termőképessége. A KITE kisparcellás kísérleteiben 2020-ban 15,3 tonnát termett hektáronként tíz helyszín átlagában, 20,5 százalékos betakarításkori szemnedvesség-tartalommal. Jó szárszilárdságú, megdőlésre nem hajlamos. Az intenzív termesztési körülményeket meghálálja.

Főleg az ország déli részére javasolják, hektáronként 65–75 ezer töves állománysűrűséggel.

Az Inteligens a KWS szemes hasznosítású középérésű hibridje, FAO-száma 400–450. Délkelet-Európa meghatározó hibridje lett, termőképessége 17–18 tonna hektáronként. Békéscsabán hektáronként
17,37 tonnát adott tavaly. A KITE 2020-as kisparcellás kísérleteiben tíz helyszín átlagában 14,9 tonnát termett, a szemnedvesség-tartalma 20,1 százalék volt. Intenzív korai fejlődés jellemzi. Az átlagosnál kissé magasabb a növény, de közben jó a szárstabilitása. Csövein 16 szemsor található, jól termékenyül. Gyors éréskori vízleadás jellemzi, az intenzív körülményeket meghálálja. Ajánlott hektáronkénti tőszáma 68–72 ezer.

Kalabre: kettős hasznosítású új hibrid kukorica, 14 tonna feletti szemhozammal
Kalabre: kettős hasznosítású új hibrid kukorica, 14 tonna feletti szemhozammal
A szemes hasznosítású Merida új hibrid a KITE ajánlatában, FAO-száma 360–390. Tehát a korai éréscsoportba tartozik, és hosszú asszimilációs élettartam jellemző rá. A KITE négy ismétléses dalmandi kísérletében 16,2 tonnát termett 2019-ben, a cég 2020-as kisparcellás kísérleteiben pedig 14,6 tonnát tíz helyszín átlagában, 19,6 százalékos betakarításkori nedvességtartalom mellett.

Jó szárszilárdságú, rugalmas szárú hibrid. Csövei 16 szemsorosak, a szemek mélyen ülnek.

Hagyományos vetésidőben adta eddig a legnagyobb termést. Az intenzív tápanyagellátásra jól reagál, ajánlott termőtőszáma 65–75 ezer hektáronként.

ES Foehn: középkorai szemes cirokhibrid, 10–12 t/ha terméssel
ES Foehn: középkorai szemes cirokhibrid, 10–12 t/ha terméssel
A szemes cirkot azoknak a termelőknek ajánlja a KITE, akik intenzív technológiával kukoricával nem tudnak legalább 10 tonnát elérni hektáronként. Vetését 76 centiméteres sortávra, 11–13 Celsius-fokos talajhőmérsékletnél ajánlják, 3–4 cen­timéter mélyre. Vetőmagnormája 300 ezer darab hektáronként. Az RGT Ggustav egy középkései érésű szemes cirok. Termőképessége meghaladja a 10 tonnát. Könnyen betakarítható, pergésre nem hajlamos, alacsony termetű hibrid.

Vörösek a szemei, tanninmentes, ezermagtömege 28–32 gramm.

Aszály- és szárazságtűrése kitűnő. Köztermesztésben 70 cm-es sortáv esetén 200–220 ezer, 50 cm-es sortávnál 240–250 ezer tövet ajánl a KITE. Az ES Foehn egy középkorai szemes cirok, ami gyenge termőhelyekre is ajánlott, de intenzív körülmények között 10–12 tonnát ad. Kelési erélye meghaladja az átlagot, megdőlésre és pergésre nem hajlamos. Magja tanninmentes, szemszíne vörös.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!