0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

EAGLE: ismerjük meg egymás értékeit

Horvát szakemberek látogattak Pécsre az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Programban megvalósuló EAGLE-projekt keretében. A Mecsekerdő Zrt., a szakmai tanulmányút házigazdájaként bemutatta a vendégeknek az épülő Mecsek Discovery Centert, valamint a kezelésében lévő területek más turisztikai desztinációit.

A tavaly novemberben indult EAGLE-projekt célja olyan turisztikai desztinációk létrehozása a két országban, amelyek a gyalogos turizmus igényeit szolgálják. Horvátországban Pitomača térségében új kilátó, ezzel párhuzamosan Pécs-Árpádtetőn új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center épül.

A fejlesztéseket a Partnerség úgy valósítja meg, hogy azok egymást erősítve ösztönözzék a természetjárást, a természeti és kulturális értékek felfedezését.

Ezt szolgálja az is, hogy a megvalósuló létesítményeket összekötik a virtuális térben. A végpontokon telepített VR (virtuális valóság) technológia segítségével 3D-ben is bemutathatók majd a határ túloldalán lévő látnivalók, így öszötönözhetik a turistákat azok felkeresésére. Az építési beruházások mellett a projekt hangsúlyos eleme egymás turisztikai attrakcióinak felfedezése, ezért elsőként a Mecsekerdő Zrt. szervezésében zajlott le szakmai tanulmányút.

A tanulmányút első napján a szakemberek az épülő Mecsek Discovery Centert tekintették meg, amely mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat. A Mókus Suli erdei iskola oktatótermei mellett a létesítmény központi része lesz majd a Mecsek élővilágát, geológiai és hidrológiai érdekességeit, kultúr- és ipartörténeti értékeit, valamint a hegységhez és annak erdeihez kapcsolódó emberi tevékenységeket bemutató állandó kiállítás.

A horvát szakemberek a program következő részében a Mecsextrém Park létesítési és üzemeltetési tapasztalatait, valamint a szintén az „EAGLE”-projekt keretében megújuló Mókus tanösvényt és az erdei iskolák oktatási gyakorlatát ismerhették meg erdőismereti érzékenyítő játékokon keresztül.

A délután során a Dél-Dunántúl első, a fák koronája között haladó tanösvénye, a Sásvölgyi, 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű lomkoronasétány bejárására is lehetőség volt, ezt követően az ökoházként működő Erdő Házában, valamint a „Kincset rejtő erdő” tanösvény egyes állomásain jártak a vendégek.

A szakmai tanulmányút második napja a Kelet-Mecsek látnivalóira fókuszált: a bakancsos turisták által kedvelt helyszínek között az üveggyártásról híres Pusztabánya, valamint a vándortáborok egyik állomása, a Zobákpusztai táborhely szerepelt a programban.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.