0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

A pampafüvet dísznövényként árulják, annak ellenére, hogy a száz legveszélyesebb európai inváziós faj között szerepel.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) e héten Marseille-ben véget érő világkongresszusán egy indítványt sürgetett a növény korlátozására és végső soron kiirtására az őshonos dél-amerikai élőhelyén kívül.

A természetvédelmi csoportok és minisztériumok (azt mondták, hogy „aggódnak, mert ma a növény magjait a világon bárhol könnyen és olcsón meg lehet vásárolni, jogi korlátozások nélkül, különböző internetes platformokon keresztül”.

Az eset rávilágít az invazív növények terjedésének megállításával kapcsolatos nehézségekre, mivel a vásárlói tudatosság alacsony és az egzotikus fajokat egyetlen gombnyomással online meg tudjuk vásárolni.

„A pampafű gyönyörű, de nagyon gyorsan terjed így, ha egyszer kikerült, nagyon nehéz megfékezni” – mondta Piero Genovesi, aki az IUCN Invazív Fajok Szakértői Csoportjának vezetője.

Az EU által támogatott LIFE Stop Cortaderia projekt szerint a növény „nagyon agresszív”, és arra figyelmeztetnek, hogy a növény a városi és ipari területeken belül terjedt el, és kiszorította az őshonos fajokat Franciaország, Spanyolország és Portugália atlanti-óceáni partvidékein.

Szerepelt a száz legveszélyesebb invazív faj európai jegyzékében – ez egy figyelemfelkeltő erőfeszítés a problémás fajok kiemelésére.

Most az IUCN egy lépéssel tovább megy, és egy új globális osztályozási rendszert vezet be, amelyet az idegen taxonok környezeti hatásainak osztályozásának neveztek el.

A rendszer tudományos kritériumok alapján méri a különböző káros fajok – állatok és növények által jelentett relatív veszélyeket, hogy segítse a kormányokat a válaszlépések rangsorolásában.

Forrás: phys.org