0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

A megnyitó díszceremónia vadászkürt köszöntőszignállal vette kezdetét, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében elmondta, a világkiállítást csak nagyszabású keretek között lehetett megszervezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához.

Magyarországon megközelítőleg 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, emellett sportlövők, íjászok, vadászkutyások és lovasok tevékenykednek országszerte, akiknek a családjaival együttvéve a nemzet egynegyede tartozik ebbe a közösségbe. Nem véletlen, hogy a világkiállítás valamennyi természethez kötődő szegmenset megjelenteti, ugyanis a teljességre törekvő programkínálatban helyt kapott a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Ugyanakkor sajnálattal megjegyezte a média demagóg vadászatellenességét, a környezetvédők mellett pedig megjelentek az emberellenességbe hajló ökoterroristák, akik természetellenes dolgokat népszerűsítenek – „Pedig a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A világkiállításnak küldetése megmutatni, hogy a vadászati kultúra az emberi természetből fakadó, különleges jelenség.

Hiszen az ember a megjelenése óta vadászik, és napjainkban már fenntarthatatlan lenne a természet egyensúlya, a mezőgazdaság, az élővilág sokfélesége vadgazdálkodás nélkül. Ismertette, a tapasztalatok szerint, ha a világ számos pontján felhagynak a vadászattal, azzal az állatvilág pusztulni kezd, viszont ahol fejlesztik, ott a vadállomány mennyiségében és minőségében is gyarapodik.

Végezetül Semjén Zsolt közölte,, a fenntarthatóság szellemében, a rendezvény végével a kiállítás minden eleme a fővárost gazdagítja majd.   

A világkiállítás a szervezők számítása szerint legalább 1 millió vendéget fogad október 14-ig, a rendezvény végéig.

A világkiállítás tehát megnyitotta kapuit a nemzeti színű szalag átvágásával, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, George Aman, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács elnöke, Habsburg-Lotharingia Károly főherceg, a világkiállítás fővédnöke és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos vágott át.

A Hungexpó megújult pavilonjaiban megjelenik a Központi Magyar Kiállítás, ahol látványos és élménygazdag sétát tehetünk a magyar vadásztörténelemben, láthatjuk Európa vadászható vadjait, azokról készült rövid, ismertető kisfilmeket, valamint hazánk kiemelkedő vadászairól is mély ismereteket szerezhetünk.

A Hagyományos Vadászati módok Csarnokában az elöltöltős fegyverekkel ismerkedhetünk meg, de sólymász- és íjászbemutatókon is részt vehetnek az érdeklődők. A vízi világ szerelmeseinek külön pavilon áll rendelkezésre, melyben egy grandiózus akvárium ismerteti egyebek mellett a természetes vizeinkben megtalálható halfajainkat. Nagyszabású trófea- és preparátum-kiállításban is gyönyörködhetünk több mint 4200 négyzetméteren, melyek a világ minden tájáról érkeztek.  

És ha már nemzetköziség, a központi pavilonban egyetlen sétával bejárható a nagyvilág. Horvátországtól egészen Japánig érkeztek kiállítói országok, szakmai és nemzetközi szervezetek. És a leírtak csupán egy apró szelete mindannak, amit ez a letisztult, XXI. századi, mégis hagyományőrző, mintegy 1500 programot kínáló világkiállítás nyújt a kilátogatóknak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu