0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Az anyja már ötször ellett, átlagosan 11 malacot hozott a világra, jó anya, malacait rendesen szoptatja, megfelelő csecsszámmal rendelkezik, napi átlagos súlygyarapodása 603 gramm, húsformáiban hozza azt, amit az ember ettől a fajtától elvár.

Ilyen ismertetéseket lehetett hallani az Alföldi Állattenyésztési és Gazda Napok keretében tartott sertésárverésen. Persze rendeztek árverést baromfikból és juhokból is, ahol számos díjnyertes egyedet ajánlottak fel a tenyésztők megvételre.

A sertések esetében az egyébként a katalógusban különféle jegyzeteket is készítő érdeklődők nagyon megnézték a felhozatalt, de a vevőknek nem akaródzott tisztavérű tenyészállatokat vásárolni

– talán már a 80 ezer forintos kikiáltási árat is sokallták a kocasüldőkért, de az is lehet, hogy nézők közt ülők hizlalási tapasztalatai szerint az F1-es állományok húskihozatala jobb. Ugyanígy nem licitáltak a képen látható ugyancsak tiszta vérű fiatal kanra sem, így a 350 ezer forintot érő állat továbbra is tenyésztője állományát javítja.

Vélhetően az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Lehet, hogy a gazdálkodók kivárnak, és a legközelebbi árverés már élénk forgalom mellett zajlik majd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu