Őstermelőként készíti termékeit Kriván Nikolett, mivel így nem kell HACCP minősítésű üzemet létrehoznia, az ugyanis hatalmas beruházás. Az idő igazolta döntését, hiszen a Covid-járvány hatására megcsappant az értékesítési lehetőségek száma, ám az őstermelői tevékenység bármikor szüneteltethető, és ha úgy adódik, akár a nulláról újraindítható. Ráadásul őstermelőként sokféle terméket készíthet és forgalmazhat, könnyebb új dolgokat kipróbálni.
A manufaktúra tulajdonosának eredeti szakmája közlekedésüzemvitel-ellátó technikus, de mellette virágkötő végzettséget is szerzett. Később nyitott egy kávézót, a vendéglátás pedig idővel hozta magával a gyógynövény-feldolgozás lehetőségét.
A feldolgozott gyógynövények kisebbik része termesztett, ezer négyzetméteren nevel levendulát, citromfüvet és mentát. Ennél azonban nagyobb mennyiségű alapanyagra van szüksége, ezért a saját termésen kívül vásárol is ezekből a fajokból, valamint homoktövisből is. Körülbelül húszféle gyógynövényt gyűjt Bükkszentkereszt környékén. A helyi erdészettől nem kapott gyűjtési engedélyt, de a településtől igen, tehát a falu néhány négyzetkilométeres körzetéből kerülnek a gyógynövény-alapanyagok a manufaktúrába, amit egyedül üzemeltet, édesanyja pedig besegít a palackozásba.
Ezeken kívül tinktúrákból, gyógynövény- és gyümölcsteákból, teakeverékekből áll a választék. A szörpök és szirupok többsége sütésálló, azaz nemcsak hígítva, italként fogyaszthatók, hanem sütemények díszítésére, ízesítésére is alkalmasak.
A termékkínálat folyamatosan alakul a kereslettől függően. Például csalán- és ánizsszirupot már nem készít, de mindig vannak újak, és ha megkedvelik őket a vásárlók, akkor szezonális vagy állandó termék lesz belőlük. A sok tesztelés, kóstoltatás eredményeként alakult ki a tíz alapíz, amelyekre a legnagyobb az igény. Több díjazott terméke is van a manufaktúrának, a hibiszkuszos áfonyaszörp a 2019-es év legjobb szörpje lett a nemzeti szörp- és lekvárversenyen, a vaníliás feketeribizli-szörp pedig aranyérmes díjazást kapott, emelte ki Kriván Nikolett.
Együttműködést tervez
Nyáron jobban fogynak a hűsítő hatású, például menta-, levendula-, citromfűalapú termékek, a tél pedig a köhögés elleni készítmények (kakukkfű- és lándzsásútifű-szirup), és a fenyőszirupok szezonja is.
A manufaktúra megnevezés nem véletlen, kézi a gyűjtés és a feldolgozás, egyedül a késztermék palackozását segíti egy nagy tartály. A palackok címkézése, díszítése szintén kézzel történik.
Ha az elmúlt két évet nem számítjuk, akkor évente 2000 liter terméket készített Kriván Nikolett. Együttműködésre készül egy szörpüzemmel, hogy a manufakturális jelleg megtartásával, de növelhesse a mennyiséget, és kikerülve az őstermelői keretekből 50 kilométernél távolabb is értékesíthesse termékeit. Webshopot is csak vállalkozó készíthet, ugyanarra a tevékenységre azonban nem lehet valaki őstermelő és vállalkozó is, magyarázta a manufaktúra tulajdonosa.
Nemzeti parki védjegy
A vásárlók többsége nő, és a kereskedelmi partnereknél sok a visszatérő vevő. A környéken harminc üzlet forgalmazza a manufaktúra termékeit, köztük kisebb boltok, kézműves kávézók, kézműves és ajándékboltok, éttermek és a nemzeti park látogatóközpontjai is. Tehát Miskolc és Eger környékét elég jól lefedik.
Az eladásban segítség a nemzeti parki védjegy, ennek elnyeréséhez sok feltételnek kellett megfelelni. A védjegy szavatolja, hogy a termék kiváló minőségű, az adott régióból származik, környezetkímélő módon készítik. Aki a védjegyet hordozó terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten hozzájárult a természeti értékek fenntartásához. A kézműves termékek esetében fontos szempont a változatosság, hogy ezek más élményt adnak, mint az ipari mennyiségben gyártottak. Emellett a gyógyhatásuk is lényeges, e téren egyre tájékozottabbak a vásárlók.
Finom is
A gyógynövények iránti érdeklődésnek a 2010-es években volt a reneszánsza, a kereslet a vírus miatt is stagnál. További növekedés azonban nem várható a szakember szerint, aki akart, az már felfigyelt ezekre a termékekre, és mivel egyre többen láttak jó üzleti lehetőséget a gyógynövények feldolgozásában, a piac is kezd telítődni, mondta Kriván Nikolett.
Jó példa erre a homoktövisből készített szörp, ami finom, miközben erősíti az immunrendszert és enyhíti a téli betegségek tüneteit.
A termékek többségének két év a minőségmegőrzési ideje, és ezzel a forgalom szezonalitása áthidalható. Az idénygyümölcsöket félig feldolgozva aszeptikus zsákban tárolják a manufaktúrában, és azokat csak a végső felhasználás előtt bontják ki, így minden alapanyag rendelkezésre áll egész évben. A gyógynövényeket szárítják, ennek köszönhetően azok is jól tárolhatók.