0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

A kisvállalkozás pedig szó szerint értendő, az akkor még betéti társaság 1991-ben egy kis házban kezdte meg működését, és a fiatal vállalkozó egy Polski Fiattal járta az országot – egymaga. Akik részt vesznek az eseményeiken, tudják, hogy nemcsak az életben, hanem a munkában is társa a felesége, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, aki mindvégig hitt benne, és a mai napig, immár 33 éve támogatja az elképzeléseit. A 30 éves jubileum apropóján először adnak közös, exkluzív interjút a Magyar Mezőgazdaságnak.

Az AXIÁL honlapján részletes leírás olvasható a cég történetéről. 30 év távlatából azonban ismét érdekes felidézni a kezdeteket, azt a pici házat és a Polski Fiatot, amivel az országot járta. Továbbá azt, hogy tulajdonképpen kényszervállalkozóként kezdte, ami a rendszerváltozás után sokak számára az egyetlen lehetőséget jelentette.

Harsányi Zsolt: Friss diplomásként a Bajai Kukoricatermesztési Rendszernél mint szervizmérnök kezdtem dolgozni.

A néhai NDK-beli, illetve szovjet mezőgazdasági gépekre egyre kevésbé volt igény, így a BKR működése akadozott, majd a vállalat tönkrement.

Ott álltunk egy pici gyerekkel, és valamilyen irányba indulnunk kellett. Zetor alkatrészekkel kezdtem foglalkozni a család létfenntartása érdekében. A forgalom lassan beindult, a folyamat azóta is tart: minden nap keresem az új lehetőségeket.

Eközben tehát már egy családról is gondoskodni kellett. Mikor és hol ismerte meg a feleségét, ha jól tudom, az egyetlen utóvizsgája után történt.

H.Zs.: A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elődjén, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanultam mezőgépésznek. A II. félév végi sikertelen mechanika vizsgám után vonatoztam haza Bajára mechanikai ismereteimet erősíteni.

Ezen az úton, 35 évvel ezelőtt ismertem meg Gyöngyit, aki egy másik kocsiban utazott a tekintetem újból és újból magára vonzó rózsaszín ruhájában. Szerelem volt első látásra.

Ő lett a feleségem, akivel azóta is „ugyanabba az irányba utazunk”. Utóvizsgám pedig nem volt több az 5 év alatt.

Még ma is kevesen mernek saját vállalkozásba fogni, különösen így lehetett ez a piacgazdaság kezdetén. Ön támogatta a vállalkozás megalapítását?

Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi: Zsolt fiatal, magabiztos agrárgépész volt, aki mert kockáztatni. Sosem kételkedtem benne, kezdettől fogva hittem a tudásában, hivatásszeretetében, szorgalmában. Az AXIÁL Bt. megalapításával jó döntés született.

Ezek a kezdeti évek nem lehettek könnyűek. Zsolt nemcsak az országot járta, de sokat volt külföldön is, hogy beszerezze az alkatrészeket. Hogyan sikerült helytállniuk a szakmájukban, és ellátni a családdal járó feladatokat?

H.F.Gy.: Semmi rendkívüli nem történt, tette mindenki a dolgát, csakúgy, mint bárki más, akinek családja volt és helyt kellett állnia.

Hány év, mennyi munka, országjárás, külföldi út után jött el az a pillanat, amikor azt érezte, hogy a reményei nem voltak megalapozatlanok? Mikorra datálható, amikor már nem győzte egyedül a munkát, és a cég megállíthatatlanul növekedni kezdett?

H.Zs.: Eleinte kis lépésekkel, de folyamatosan növekedtünk. Bő két év után, 1993 telén csatlakozott hozzánk Pintér Zsolt.

Gyakorlatilag neki köszönhető az AXIÁL Kft. ötödik, pécsi boltjának berendezése, majd elindítása.

Attól kezdve ketten irányítottuk a vállalkozást. Az évek során a cég vezetésébe sikerült bevonnunk több fiatal, szakmailag jól képzett, motivált kollégát.

Hogyan osztják meg a cég irányítási feladatait? Vannak-e vitás kérdések, és hogyan sikerül kompromisszumot kötniük?

H.F.Gy.: A vállalkozás szakmai irányítása egyértelműen a férjem vállán nyugszik, de minden egyebet természetesen megbeszélünk, egyeztetünk. Viták nem szoktak lenni. Ha ritkán feszültség van köztünk, azt inkább fáradtság, mintsem egyet nem értés okozza, ezt pedig valódi társakként mindketten helyén kezeljük. Nagyon büszke vagyok a férjemre! Azt gondolom, szerencsések vagyunk, hogy egymásra találtunk.

Gyógyszerészként nemcsak a covid-­járvány alatt hasznosította tudását, számos jótékonysági, egészségügyi akció­ban vesz részt, illetve támogat. Hogyan szervezték meg a munkát a járvány alatt? Az AXIÁL számára miért fontos a társadalmi felelősségvállalás?

H.F.Gy.: Az évtizedek alatt nagy gonddal és szakértelemmel kiépített informatikai rendszerünk biztosította, hogy rendkívüli gyorsasággal lefektethessük például az otthoni távmunka, később az online oktatói kurzusok, webkonferenciák és egyéb digitális megoldások feltételeit.

Az első és legfontosabb feladatunknak természetesen mégis azt tekintettük, hogy a járvány elején azonnal megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszerrel és maszkkal lássuk el a céghez bejáró dolgozóinkat, sőt maszkot biztosítottunk családtagjaik számára is.

Nehéz lenne pártfogoltjaink sorát számba venni, de akár csak kiemelni közülük bárkit. A vállalkozás fennállásának 30 éve alatt számtalan intézményt, rendezvényt támogattunk. Az egészségmegőrzés, az egészséges életmód még mindig nem kap megfelelő hangsúlyt a hétköznapokban, mi szívesen állunk az ügy mögé. Mindemellett jut figyelem és szándék – a teljesség igénye nélkül – baleset-megelőzésre, oktatásra, a kultúra gondozására, szociálisan rászoruló emberekre, csoportokra.

Mely éveket, eseményeket nevezné az AXIÁL mérföldköveinek?

H.Zs.: Az első mérföldkő 1995-ben volt, amikor az első nyugati márka, a Sulky műtrágyaszórója és vetőgépe felkerült termékpalettánkra. A következő állomás 2000 novembere a CLAAS kizárólagos magyarországi forgalmazásáról szóló szerződés aláírásával.

A legfrissebb büszkeség pedig új automata magasraktárunk idei átadása bajai Alkatrész Logisztikai Központunkban.

Ma már mintegy ezer embernek adnak munkát. Ez milyen felelősséggel jár?

H.Zs.: Őszintén? Nagy felelősség. Szerencsére az AXIÁL vezetőségében dolgozó felelős kollégák leveszik a terhet a vállamról. Ez már régen nem egyszemélyes feladat, Gyöngyivel és Pintér Zsolttal 28 éve osztjuk meg ennek terhét is.

Három felnőtt lányuk van. Ők részt vesznek-e már a cég munkájában/irányításában?

H.F.Gy.: Egy ekkora cégnél lehetetlen egyszemélyben mindenre kiterjedően figyelni, nagy segítség, hogy a lányok már édesapjuk keze alá tudnak dolgozni, támogatják őt az ügyvezetői feladatok ellátásában.

Riportunkat azzal kezdtük, hogy a cég kényszervállalkozásként indult a rendszerváltozás után. Azt is tudjuk azonban, hogy sokaknak nem sikerült megkapaszkodni a piacon. Az AXIÁL-nak, Harsányi Zsoltnak és Harsányiné dr. Fodor Gyöngyinek mi a titka? Hogyan tudták megoldani, hogy nemcsak a család, hanem a munka is összeköti Önöket?

H.F.Gy.: Valahogy kézenfekvőnek tűntek a feladatok és a megoldások is, az egyik pillanat követte a másikat. Az biztos, hogy olyan munkatársakat választottunk, akik segítették a munkánkat, és meg is bíztunk úgy a szakmai hozzáértésükben, mint a hozzáállásukban, lojalitásukban.

Szinte családként működtünk, segítettük egymást, összezártunk.

Más volt akkoriban vállalkozni, más volt jó kollektívát kialakítani. Talán azoknak nem sikerült hosszú távon fennmaradni, akik kevésbé bíztak dolgozóikban.

Divatos fogalom a fenntartható fejlődés. Az AXIÁL-ban mekkora potenciál van még, mik a terveik, mit tartogat a következő 30 év?

H.Zs.: Optimisták vagyunk, fejlődni szeretnénk. Célunk, hogy partnereink továbbra is elégedettek legyenek termékeinkkel, szolgáltatásainkkal, ennek természetes eleme a fenntarthatóság szem előtt tartása. Az Axiáltól megszokott színvonal lehet az egyik záloga annak, hogy munkatársainknak hosszú távon is stabil megélhetést biztosítsunk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság