Back to top

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Fotó: Samantha Gades - Unsplash
- Ha szeretetet vetsz, szeretetet aratsz. Ezt mondta mindig az édesapám, ezt a hitvallást követem, a munkám során is igyekszem  szem előtt tartani – egyebek mellett erről beszélt Sipos József növényorvos a hódmezővásárhelyi könyvtárban. Hobbikertészek, a kertészkedés iránt érdeklődők kaphattak egyrészt egy kis ízelítőt az ismert szakember családi indíttatásából, másrészt hasznos tanácsokat a következő szezonra.

Sipos József a munkájával részben a tavaly elhunyt Bálint György szellemiségét is tovább kívánja éltetni. Három évvel ezelőtt személyes találkozóra invitálta Bálint gazda a ma már Sipos gazdaként is ismert Csongrád-Csanád megyei növényorvost, osztotta meg a meghatározó emléket.

Arról pedig már az előadás elején biztosította a közönséget: nem a kert mérete a döntő, a kisgyerekeket is úgy szokta bátorítani, ha van egy cserép viráguk, akkor már bátran tekinthetik magukat kertésznek.

Egy felmérés szerint a kiskertekben elsősorban fán termő gyümölcsöt termesztenek, a dinnye áll a lista legvégén.
Egy felmérés szerint a kiskertekben elsősorban fán termő gyümölcsöt termesztenek, a dinnye áll a lista legvégén.
Fotó: Králik Emese

- Hiszen a lényeg, hogy lássák, amint egy magból növény ered, majd fejlődésnek indul. Ahogy velem annak idején az édesapám, ugyanúgy minden gyerekkel meg kellene ismertetni ennek a csodáját. Az élet mindenhol ott van, akár a járda repedéseiből is virág fakad. Hiszek abban, hogy a növényeknek lelke van, és viszonzásként gyönyörködtetik az ember lelkét – mesélt a hitvallásáról. Ha csak egy erkélyünk van, akkor sem szabad csüggedni, kertészkedni nem csak vízszintesen lehet, biztatott mindenkit. Ekkor az edényeket felfüggesztve, lépcsőzetes állványra helyezve alakíthatjuk ki a mini kertünket.

Nem fogjuk megbánni, mert a kerttel való foglalkozás lelassítja az embert, és "miközben a test dolgozik, az illatok elvarázsolják a lelket".

Fotó: Daniel Funes Fuentes on Unsplash

Sajnálatos, hogy a modern kor embere mennyire eltávolodott a természettől, mutatott rá. Régen a körülöttünk lévő világ jeleiből olvastak. Sipos József elmondta, a nagyapja a Tisza és a Maros vízállását figyelte, ebből következtetett a talaj kapillárisaiban lévő víz mennyiségére.

Ő igyekszik ezt a tudást tovább éltetni, olyannyira, hogy a nagymamája által ráhagyományozott „boszorkányfüzet” lapjain összegyűjtött praktikákat szinte nap, mint nap alkalmazza.

Ezek közül számosat megosztott a hallgatósággal. A világ több táján ismert „három nővér” ültetési módszeren – amikor a kukorica szolgál „karóként” a bab számára, a tök pedig árnyékot vet, hogy ne száradjon ki a talaj – kívül azt is megismertük, hogy

  • a 20 percre langyos kamillateába áztatott, majd azonnal elültetett magot így lehet tisztítani, fertőtleníteni
  • az összetört, egy hétig áztatott tojáshéj vize a kalciumtartalma miatt javítja a talajadottságokat
  • 70 dekagramm hámozatlan, aprított fokhagyma 10 liter vízbe áztatva szamócaatka és gombásodás ellen jó
  • a nagy terméshozamú hibridek helyett szabadbeporzású tájfajtákat érdemes ültetni, mert bár ezek kisebbek, de ellenállóbbak
  • földibolha ellen a káposztaágyások mellé ültessünk csalogatónövényként kerti zsázsát.

Fotó: Facebook/UConn Extension Master Gardener Program

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.