Back to top

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

A klímaváltozás folyamatainak felgyorsulása kikényszeríti, hogy a fafajok nyújtotta kedvező hatásokat ne csak az új telepítések hosszú távú hasznai révén, hanem a rövidebb távúakat és nagyobb mértékben hasznosítsuk. Erre adnak lehetőséget a sűrű telepítésű fűz-, nyár- vagy akácültetvények, amelyek már egy-két éven belül energiaforrásként felhasználható biomasszát nyújtanak – írja a Magyar Nemzet Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának levelére hivatkozva.

Mint azt a növénygenetikus, biotechnológus professzor kifejtette, a biológiai és a technológiai feltételei is megvannak annak, hogy magasabb részarányt érjen el az energiatermelésben a biomassza.

Az elmúlt években, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési programjai eredményeinek alapján érvelt írásában Dudits Dénes amellett, hogy a klímapolitikai döntéseknél indokolt az energiafűz (Salix ssp) nemesítési és biogáz-fermentációs lehetőségeire is támaszkodni.

A tapasztalatok szerint hektáronként 15–25 ezer energiafűz-dugvány telepítéséből a vezető svéd fajták esetében hektáronként 15–20 tonna szárazfa biomassza takarítható be évente. Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont nemesítési programjában

gyors növekedésű, 2,5–3 méter hosszú, vastag szárú hajtásokat növesztő, valamint nagy levelű hibrideket állítottak elő.

Ezek a tulajdonságok azért lényegesek, mert voltaképp ezek határozzák meg a biomasszahozamot. Mivel a klímaváltozás fő okai között a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedése áll, fontos, hogy az energiafűz-ültetvények évente, hektáronként 12,4 tonnát kötnek meg az üvegházhatású gázból.

A kutatások során olyan energiafűz növényeket nemesítettek – hibridizációval és a kromoszómakészlet megduplázásával –, amelyek a svéd fajtákhoz (Tordis és Inger) képest 10–80 százalékkal több szén-dioxidot kötnek meg – hangsúlyozza az akadémikus.

Vitatott, hogy a faapríték elégetésekor mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe. Erre megoldásként Dudits Dénes a biometán-fermentáció lehetőségét ismerteti. Az eljárás lényege, hogy

mikrobák bontják le a fát alkotó szerves molekulákat (cellulózt és hemicellulózt), amit biometán felszabadulása kísér.

A biogázüzemekben szintén ezt a folyamatot hasznosítják, a magyarországi létesítményekben különböző alapanyagokat alkalmaznak, majd az ötven-hatvan százalékban metánt tartalmazó biogázzal gázmotoros blokkokban villamos és hőenergiát állítanak elő. Egy köbméter biogázból jellemzően két kWh villamos energia nyerhető.

Ahhoz, hogy a fűzből előállított biogáz optimális mennyiséget érjen el, további nemesítés szükséges. Ám az eddigi tapasztalatok is igazolják Dudits Dénes szerint azt, hogy az energiafűz nemesítésével a szén-dioxid megkötése és a biometán-termelés is javítható úgy, hogy közben a szikes talajok hasznosításában is szerepet kaphat.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.

Adományként végzik a kétes eredetű bútorok

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.