Back to top

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fotó: www.pixabay.com
Gotabaya Rajapaksa miniszterelnök még idén májusban rendelte el az agrokemikáliák import tilalmát, mondván szeretné, hogy a sri lankai mezőgazdaság csak biogazdaságokból álljon.

Az ültetvényekért felelős miniszter, Ramesh Pathirana elmondta, hogy a visszalépéssel a szigetország számára jelentős, évi 1,3 milliárd dolláros exportot generáló ceyloni tea termelőket szeretnék segíteni.

"Figyelembe véve, hogy az feldolgozóüzemekben termelt tea minősége romlott, a kormány úgy döntött, hogy ammónium szulfátot hozat be" - nyilatkozta újságíróknak Pathirana Colomboban.

Azt is elmondta, hogy

a műtrágyák importját addig folytatják, amíg a szigetország nem fog tudni saját részre megfelelő mennyiségű organikus műtrágyát előállítani, mely kielégíti a mezőgazdasági igényeket.

Rajapaksa irányelve felháborodást keltett a teaültetvény tulajdonosok és más gazdák között is, akik figyelmeztettek: az organikus műtrágyák hiányában csökkenni fog a termésmennyiség, ami áruhiányhoz vezethet.

Ez magában hordozta az amúgy is súlyos problémák tovább romlását egy olyan kormány számára, mely már egyébként is példátlan mértékű devizahiányban szenved üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerimport terén.

Nemrégiben a kormány saját maga szegte meg az műtrágya import tilalmat azzal, hogy "organikus műtrágyának" titulálva vásárolt 30 ezer tonna kálium-kloridot Litvániából.

A kormányszóvivő Dullas Alahapperuma azzal magyarázta a visszalépést, hogy az ország vezetése nem makacsolja meg magát ilyen kérdésekben, az emberek igényeire figyelve hoz döntést.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal