Back to top

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Akkoriban azt remélték, hogy további optimalizálással ezek a növények egy napon elég fényesek lehetnek ahhoz, hogy megvilágítsanak egy otthoni vagy irodai munkaterületet.

Majd három év elteltével viszont elérkeztünk oda, hogy a korábbi álmok bizony valóra váltak.

Az MIT mérnökei úgy fejlesztették tovább a fényt kibocsátó növényeket, hogy azok mindösszesen 10 másodperc alatt feltölthetők egy LED-del és tízszer erősebben és tovább is világítanak, mint az első generációs növények, ezen felül bármikor újra tölthetőek.

"Olyan fénykibocsátó növényt akartunk létrehozni, aminek a részecskéi elnyelik a fényt, valamennyit tárolnak belőle, majd fokozatosan kibocsátják azt"

- mondta Michael Strano, az MIT Carbon P. Dubbs vegyészmérnök professzora, a kutatás vezetője. "Ez egy nagy lépés a növényi alapú világítás felé" – tette hozzá.

Fotó: kép forrása: https://news.mit.edu/

A speciális nanorészecskék bármely más típusú fénykibocsátó növény fénytermelését képesek fokozni. Emellett a nanorészecskék tartalmazzák a luciferáz enzimet is, amely a szentjánosbogarakban is megtalálható.

Ez az eljárás a "növényi nanobionika" terület egyik ékköve, ahol a kutatók újszerű tulajdonságokkal ruházták fel a növényeket.

Annak érdekében, hogy a növények tovább világítsanak, Strano és csapata létrehozott és felhasznált egy "fénykondenzátort", amely általában az elektromos áramkör azon része, amely képes fotonokat tárolni és szükség esetén felszabadítani.

Ez a "fénykondenzátoros" módszer számos különböző növényfajnál működhet, köztük a thaiföldi elefántfülnél is, amelynek levelei több mint 30 cm szélesek lehetnek. A kutatók reményei szerint az effajta világító növényeket egy napon kültéri fényforrásként lehetne használni.

A kutatók további vizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy a szilícium-dioxiddal bevont nanorészecskék nem zavarják-e a növények normális fejlődését. Azt találták, hogy az izzó növények mindenféle gond nélkül képesek voltak normálisan fotoszintetizálni.

Light Glowing Plants Are Here

 

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.