Back to top

Lesz elegendő hal az ünnepekre

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közös sajtótájékoztatót tartott Akasztón. Az esemény aktualitását az adta, hogy októberben a víz lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok és a természetes vizeink telepítése.

„A halgazdálkodás – bár kis ágazatról van szó - komoly erőforrást jelent a hazai mezőgazdaságnak, és elismerten a magyar mezőgazdaság meghatározó része, mivel hozzájárul a vidéki munkahelyteremtéshez, és a fenntartható fejlődéshez”- hangsúlyozta tájékoztatójában Németh István, a MA-HAL elnöke.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a tógazdasági haltermelés szempontjából ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat.

(balról) Győrffy Balázs és Németh István
(balról) Győrffy Balázs és Németh István
Fotó: viniczai

A hazai tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizeink halutánpótlásában. A kihelyezett halakat a haltermelők szaporítják és nevelik a megfelelő méret eléréséig.

A tógazdasági haltermelés szempontjából nehéz idei évet tudhat magának az ágazat. Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály miatt egyre nehezebb termelni a halat tógazdasági körülmények között. A csapadékszegény időjárás és a működési költségek gyors ütemű növekedése az intenzív haltermelő üzemeket és a halfeldolgozókat is megviseli, amit a fogyasztói árban egyre nehezebb érvényesíteni.

Számítások szerint az aszály által legjobban sújtott Dunántúlon a haltermelés nagyjából 30 százalékkal csökkent idén, de az ágazat így is el tudja látni a hazai igényeket, így nincs és nem is lesz jelentős hiány halból sem a horgász, sem a fogyasztói piacon.

Az ágazat már a karácsonyi szezonra készül, idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is.

Rendkívül megerősödött a hazai horgászpiac az elmúlt években, Magyarországon 166 446 hektár horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik 134 500 hektár. Ma már több mint 770.000 regisztrált horgász van, ami dinamikusan növekszik. Tavaly a horgászati célú haltelepítés mintegy 5200 tonna volt.

(balról) A tájékoztató házigazdája Szabó József és Szűcs Lajos
(balról) A tájékoztató házigazdája Szabó József és Szűcs Lajos
Fotó: viniczai

A MA-HAL és a MOHOSZ stratégiai együttműködést kötött 2017. március 20-án, amelyet az I. Halak Napja rendezvényén írtak alá. „Az együttműködésünk ez év őszétől vált szorossá azzal, hogy 2017 óta a két szervezet közösen tárgyalja meg a haltelepítés irányárait”- hívta fel a figyelmet Szűcs Lajos. A MOHOSZ elnöke elmondta, a horgászati célú háromnyaras ponty ára leszállítva a horgászszervezetek részére kilónként 850 Ft+ÁFA.

„A koronavírus után most az időjárás, a hideg tavasz és aszályos nyár, valamint a növekvő inputanyagárak viselik meg az ágazatot”

- hallhattuk Győrffy Balázst. A NAK elnöke a halastavak ökoszisztéma szolgáltatására, s a közösségi saját zsebből finanszírozni nem lehet korlátlanul – utalt a kormoránok, vidrák okozta gazdasági károkra. A halárak fokozatos növekedése mögött a termelési önköltségek drasztikus emelkedése áll. Az elmúlt évhez képest, a takarmányárak növekedése az egekbe szökött. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az üzemanyagárak növekedését sem, hiszen a halak etetése, őrzése és szállítása jelentős üzemanyag felhasználással jár.

Forrás: 
magyayrmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Csokimikulás-gyártásban nagyhatalom vagyunk

Tavaly a koronavírus-járvány negyedik negyedévi hulláma ellenére sem csökkent a hazai csokoládéfigura-vásárlás; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint idén is azonos, vagy növekvő kereslet várható. Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.

Agtech Summit – az agrárium jövője

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban rendezte meg hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokra és a jövő agráriumára fókuszáló eseményen több száz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…