Back to top

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Hetente kétszer szedjük a teljesen érett bogyókat
Hetente kétszer szedjük a teljesen érett bogyókat
A szeder jóval erőteljesebb és ellenállóbb növény, mint a málna, de talajigénye hasonló. Legjobban tápdús, középkötött vályogtalajban érzi magát, ne ültessük homokos vagy erősen kötött talajba. Utóbbiban különösen megnő a talajból fertőző gombás betegségek kockázata, mert a szeder gyökerei is érzékenyek a levegőtlen környezetre, ami agyagos talajban hamarabb kialakulhat. Gyengén savanyú vagy semleges kémhatású talaj kedvező a számára, a magas mész- és sótartalmat nehezen viseli. Mindezek alapján tehát érdemes már egy évvel a telepítés előtt nekilátni a talajjavításnak a kiszemelt területen: vessünk zöldtrágyanövényt vagy forgassunk be 40 cm mélyen szerves trágyát. Telepítés előtt gondoskodjunk a kellő talajlazításról, és dolgozzunk be nagy mennyiségű komposztot az ültetőgödör aljába.
Érdemes rendszeresen fogyasztani
Érdemes rendszeresen fogyasztani

A szeder is érzékeny a talajlakó károsítókra, ügyeljünk arra, hogy ne ültessük más bogyósok után, illetve lehetőleg ne kerüljön közvetlenül paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, burgonya után se a földbe.

A helyét úgy válasszuk ki, hogy a környezeténél semmiképp ne legyen alacsonyabban, ahol összefolyhat a víz, illetve a tavaszi fagyoknak is kitettebbek az alacsony fekvésű területek. Ha a kertünk agyagos, emelt ágyásba ültessük a szedret.

Félcserje lévén, a növénynek erős gyöktörzse alakul ki, onnan fejlődnek minden évben a tősarjak. A málnával szemben a szeder nem nevel gyökérsarjakat, de megegyeznek abban, hogy a második éves vesszőkön hoz virágot és termést, és a letermett vesszőket le kell vágnunk a szüret után.

Sarjai igen hosszúak, elérhetik a 4-5 m-t, ezért nagy térállásba kell ültetni a töveket, ha nem csak egyet ültetünk. A sortávolság általában 2-2,5 m, a tőtávolság 1,5-2 m. Erős támasztékra van szüksége a növénynek, erre a körülbelül 2 m magas huzalos kordon a legalkalmasabb, ahol kétfelé tudjuk vezetni az azévi sarjakat és a termővesszőket. Mindig figyeljünk arra, hogy elég napfény érje a növényt, mert nagyon fényigényes.

Tavasszal ültessük el, és vágjuk vissza a vesszőit, hogy ne a terméshozásra, hanem a sarjképzésre fordítson energiát a növény.

A szederatka szívogatása miatt nem egyformán érnek a részterméskék
A szederatka szívogatása miatt nem egyformán érnek a részterméskék
A lendületes növekedéshez sok vízre van szüksége, rendszeresen locsoljuk. Érdemes a tövét komposzttal takarni, hogy ne száradjon ki a talaja.

A termő szedernek hetente 20-30 liter vizet adagoljunk az időjárás függvényében, és tövenként 5-6 termővesszőt hagyjunk meg, valamint ugyanennyi egyéves hajtást, legyezőszerűen szétterítve a kordonon.

Fajtától függően július második felétől szedhetjük a nagy, fényes fekete terméseket. Az érettséget elég nehéz megállapítani, mert hamarabb válik feketévé a gyümölcs, mint mielőtt teljesen megérik. A szeder a vacokkúppal együtt könnyen leszedhető a fürtről, amikor megérett. Tövenként 3-5 kg termésre számíthatunk.

Konténeres ültetési anyagot ősszel is telepíthetünk
Konténeres ültetési anyagot ősszel is telepíthetünk

Sajnos új károsítók veszélyeztetik a szedret, az egyik egy erdei rovar, az üvegszárnyú ribiszkelepke rokona, a szeder-darázsszitkár,

amit a Nógrád megyei növényvédő állomás szakemberei találtak meg először hazánkban. A rovar lárvái rágják el a szeder gyöktörzsét, ezáltal először csak néhány hajtás, majd az egész tő elpusztul. Sajnos a kártétel rejtve marad, csak a végeredményt vesszük észre. A kártevő erdős területek közelében veszélyes, és egyszerűen lehet védekezni ellene. A töveket mindig töltögessük fel földdel, mert akkor a petéket nem tudja a gyökérnyakra lerakni a nőstény darázsszitkár.

A kártevő általában a virágzás megindulásakor kezd rajzani.

Sokkal nehezebb a védekezés a foltosszárnyú muslica ellen, amiről még mindig nem tudjuk, hogy honnan érkezik a nyár második felében a gyümölcsökre. A bogyósok a kedvencei közé tartoznak, különösen a későn érő szeder van veszélyben. Egy szem gyümölcsben akár egy tucat apró lárva is rághat. A globális fölmelegedés ebben az esetben a segítségünkre van, mert a foltosszárnyú muslica nem viseli el a nyári hőséget (30 °C fölött) és a szárazságot, ilyen években kevésbé fertőz.

Szereti viszont a meleget a szederatka, ami feltűnő tüneteket okoz: egy-egy résztermés kifehéredik, a bogyó mozaikos vagy féloldalasan fehéres lesz.

A fertőzött bogyókat igyekezzünk összegyűjteni és megsemmisíteni. A szedret amúgy is hetente kétszer szedjük, így időben észrevehetjük, ha baj van.

Öntermékeny növény, egyetlen tő is termést ad, ha elég sok megporzó van a kertben
Öntermékeny növény, egyetlen tő is termést ad, ha elég sok megporzó van a kertben

Hazai faiskolában is kapható a ma az egyik legjobb szedernek tartott skót Loch Ness fajta, ami erőteljes növekedésű, kimondottan bőtermő, és igen nagy, megnyúlt bogyói vannak. Klasszikus tüskétlen szeder az amerikai Thornfree, gömbölyded, fekete, kissé savanykás bogyókkal. A legtöbb forgalomban lévő fajta amerikai nemesítésből származik, ilyen a Black Satin, a Hull, a Dirksen is.

Együnk minél többet

Mint a sötét színű termések, a szeder is kedvező hatású az egészségünkre. A színanyagai révén antioxidáns és baktériumölő egyben, a többi közt gátolja az ínybetegségek kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint az antioxidánsok az öregedéssel járó szellemi hanyatlást is gátolják, javítják az agyi funkciókat.

Általában a gyümölcsök vitamintartalmát szokták kiemelni, a szederben C- és K-vitaminból van sok. Utóbbi a véralvadást segíti és egy bögre szederben az ajánlott napi mennyiség harmada található. C-vitaminból a napi adag felét fedezhetjük ennyi szederrel. Az ásványi anyagok közül mangánból van sok ebben a gyümölcsben, ami azért érdemel figyelmet, mert a mangán szerepet játszik az immunrendszer egészségében és a csontok fejlődésében, valamint segít a koleszterin, a fehérjék lebontásában és a kollagénszintézisben, nem utolsósorban szabályozza a vércukorszintet.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.