Back to top

Csatlós Norbert: Munkában

„Fényképezőgép helyett alma volt a jelem az óvodában, mégis hobbimmá, majd hivatásommá vált a fotózás. Jó pár éve, mikor Budapesten vendéglátásban dolgoztam, egy csapatépítő buli keretében a szakácsunk elhozta a tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy láttam magam az általa készített képen az elmosódott háttérrel, rögtön a fotózás szerelmese lettem."

„Autókról, csajokról és a természetről szerettem volna hasonló fotókat készíteni, ezért megvettem keresztapám Nikon D60-as fényképezőgépét, hozzá pedig szakkönyveket, hogy autodidakta módon elsajátíthassam ezt a mesterséget.

Az étterem rendszeres vendége volt egy srác, akivel ételszervírozás közben beszélgettünk a fotózásról. Ő épp a fotóstúdiójába keresett munkatársakat, és mikor megtudta, hogy a fényképezés a hobbim, kérte, küldjem el neki a képeimet. Így alakult, hogy Kiss Gergő a szárnyai alá vett, és mentoromként megtanította a szakmát. 2016 óta dolgozom vele a Frame4Studioban, és ekkorra datálható a Magyar Mezőgazdaság kiadóval megkezdett közös munkánk, ami a mai napig is tart.

Attól kezdve a kiadó gondozásában lévő A Mi Erdőnk magazinnak is rendszeresen készítek fotókat, így volt ez akkor is, amikor egy vadászati témájú kisfilmet forgattunk a kiadó munkatársaival.

Több okból is csatlakoztam a stábhoz. Egyrészt, a Csatlós család is vadászcsalád; rendszeresen jártam gyerekként nagyapámmal az erdőt, igaz végül a horgászat mellett tettem le a voksom. Másfelől akkor épp egy OKJ-s fotós képzést végeztem, és úgy gondoltam, hogy a vadászat jeleneteit átfogó fotóriportot adom be vizsga- munkaként. Ekkor született az alábbi fotó. A vadászkutyák apportírozásáról készült jelenet során Nikon D6 géppel és sport- riporteri vázzal, fix 300-as lencsével, kevés fényben, szitáló esőben kaptam lencsevégre az éppen szaladó vizslát. Nagyon kedves ez a kép nekem, a gyerekkoromat idézi, ráadásul aktualitása is van, hiszen mindjárt indul a vadkacsa vadászati idénye!”

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fertőznek, így mennek a vágóhídra a Yellowstone Park bölényei

900 bölény kilövésére és befogására adtak engedélyt a hatóságok, hogy a telente vándorló állatok ne tudják megfertőzni az útjukba eső haszonállatokat, elsősorban a szarvasmarhákat.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A mesebeli Görbe Erdő valóságos problémája

Amikor a Görbe Erdő területére érünk, olyan, mintha egy titokzatos mesefilm díszletei között találnánk magunkat. Mindez pedig egy valóságos erdőrész a lengyelországi Szczecin közelében, ahol a fák úgy növekedtek, hogy a törzsek különös módon hajlottak meg.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.