Back to top

Az ártári ligeterdő rejtélyei

A forró nyári napokat enyhítendő, különösen érdemes ellátogatnunk az Alföld folyóvizei által szeldelt, s ezáltal legzöldebb tájegységére, a Körösök vidékére. Oda, ahol nemcsak a vízitúrákat kedvelők, hanem a bakancsos turisták is felüdülhetnek a folyók menti ligeterdőkben.

A Fekete-Körös bal partján elterülő Gyula-városerdei Parkerdőben vezet a Galagonya Tanösvény, amelyen végighaladva az erdő állat- és növényvilágán kívül megismerhetjük az erdészek munkáját, sőt még a talajéletről is képet kapunk.

Az Erdélyi-szigethegységből induló tiszta vizű patakok folyókká állnak össze, majd kifutva a síkságra, a mai Magyarország területén adnak egymásnak randevút. E folyók – a Berettyó és a Körösök – útja csupán néhány száz kilométer a hegyektől a Tiszáig, mégis megmutatják a Kárpát-medence folyóvizeit övező tájak szinte minden arcát.

A Fekete- és a Fehér-Körös mentén elterülő erdők hazánk délkeleti részének legnagyobb kiterjedésű, folyó mentén összefüggő keményfás ligeterdei.

Hajdu Imre bácsi erdész mesél az erdőről
Hajdu Imre bácsi erdész mesél az erdőről
E tájon a Bihar- és a Béli-hegységből származó folyók hordalékán járunk, alig 100-120 kilométerre azok forrásvidékétől. Tiszta időben akár a hegyek horizonton feltűnő sziluettjét is megpillanthatjuk.

A Fekete-Körös magyarországi szakasza a Tiszántúl egyik legérintetlenebb tája. A mályvádi erdőt határoló Fekete-Körös pedig egyike a leginkább szabályozatlanul hagyott folyóinknak. Az államhatártól a szanazugi összefolyásig kanyargó 20,5 kilométeres szakasza igézően vadregényes: húsz erős hurkot és ívet vet. A kanyargó folyót több ezer hektár kiterjedésű erdő kíséri.

Az ősi erdőszigetek – Keszi, Bányarét, Törökerdő, Mályvád, Sitka – erdeiben még ott kanyarognak az elhagyott Körös-medrek. A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. több évtizedes vízpótló törekvéseinek eredményeképpen nagy részük ma újra vízjárta vidék.

Időben kell elkezdeni
Időben kell elkezdeni
A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. A terület évszázadok óta kiváló vadászterület, dámvadállománya messze földön híres.

A Bányaréti őstölgyes hazánk ezredik védett területe, valamikor legelőhöz kapcsolódó delelőhely volt. Kocsányos tölgyei és vadkörtéi a Körös-vidék egykori tölgyerdőinek maradványaként jelentős genetikai és táji értéket képviselnek.

A DALERD Zrt. által kezelt Körös menti változatos erdőterületek az egyébként fában szegény Alföldön helyezkednek el, emiatt gazdasági szerepükön túl fokozott jelentőséggel bírnak az erdők környezet- és természetvédelmi funkciói is. Ennek jegyében 2001-ben 15 állomásból álló tanösvényt épített ki az erdőgazdaság a Fekete-Körös bal partján elterülő Gyula-városerdei Parkerdőben. Ez a DALERD Zrt. által kezelt erdőrész közel 100 éve esőbe- állókkal, kijelölt tűzrakó helyekkel, padokkal, kúttal, kiépített gépjárműparkolókkal szolgálja a kirándulók kikapcsolódását. A Gyulától és Sarkadtól is kb. 8 kilométerre húzódó Galagonya Tanösvényen az ártéri keményfás ligeterdők életközösségeivel és a fenntartható erdőgazdálkodás mibenlétével ismerkedhetnek meg a Körösök vidékén kalandozók.

Indulás Pénzes Eszter erdőpedagógussal
Indulás Pénzes Eszter erdőpedagógussal

A kényelmes turistaúton vezető, mintegy 1200 méter hosszú tanösvény szakvezetéssel kb. 1,5 óra alatt járható végig.

A városerdei erdészháztól indul, és ott is ér véget. A kiindulópontnál térképpel, jelmagyarázattal ellátott tábla igazítja útba a látogatót. A tanösvény 5 pontján tájékoztató tábla, 10 pontján pedig számozott oszlop található. Az ezekhez a pontokhoz tartozó információkat a DALERD Zrt. honlapján elérhető tanösvényfüzet tartalmazza.

A tanösvénytúra során a résztvevők megismerhetik a parkerdő fogalmát, az erdők gazdasági, környezetvédelmi és rekreációs szerepét. Számba vehetik a tölgy-kőris-szil ligeterdő fáit, cserjéit, lágyszárú növényeit. Részletes ismertetőt kapnak az erdő leggyakoribb rovarairól, madarairól, emlőseiről és egyéb állatairól.

A tanösvény valamennyi érzékszervünket igénybe veszi
A tanösvény valamennyi érzékszervünket igénybe veszi
Megfigyelhetik az erdei növénytársulások kialakulását és a lebontó szervezetek munkájának eredményét. A táj alaposabb feltérképezését pedig két talajszelvénygödör is segíti.

Az egyik az erdei öntéstalaj, a másik a réti talaj tulajdonságainak vizsgálatát szolgálja. A tanösvénytúra során a látogatók betekintést nyerhetnek az erdész munkájába is. Az öregedő, közel 110 éves parkerdő egyik erdőrészét, két esztendeje jelentős viharkár érte, ott hagyományos erdőfelújítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Más, természetes úton kiritkult állományrészeiben pedig természetszerű, lékes erdőfelújítási tevékenységet folytatnak az erdészek. Érdemes megtekinteni e munkálatokat is.

Erdőszéli szépség az ebnyelvű fű
Erdőszéli szépség az ebnyelvű fű

Nagyobb létszám esetén, előzetes időpont-egyeztetéssel a szomszédos Erdészeti Erdei Iskolában szakvezető segítsége is kérhető a tanösvény bemutatásához, illetve egyéb erdei iskolai programokhoz.

A Galagonya Tanösvény a Gyuláról Sarkadra vezető országúton érhető el. A Fekete-Körös remetei hídjánál, a folyó Gyula felőli gátjára fordulva az első lejárón jutunk el a tanösvény információs táblájához, majd az erdőbe vezető úton jobbra kanyarodva az erdészház előtti kiinduló állomáshoz. Vonattal a Békéscsaba–Gyula– Sarkad–Kötegyán–Vésztő-vasútvonalon a városerdei feltételes megállóhelyen leszállva közelíthető meg a tanösvény nyomvonala. (Szükség szerint a József Szanatórium megállótól is elérhető.)

Vid Katalin
DALERD Zrt.

Fotók: Puskás Lajos

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE

A kvantumbiológia egyetemi oktatásba és kutatásba történő integrálásában világszinten úttörő szerepet vállal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A most formálódó új tudományterület hétköznapi gondolkodással szinte felfoghatatlan lehetőségeket tartogat, többek között az eddig rejtett élettani folyamatok megértése, a betegségek okainak feltárása és az egészséges élelmiszerek előállítása terén.

Adományként végzik a kétes eredetű bútorok

A nemzetközi IKEA csoport belső vizsgálata szerint egyik kínai beszállítójuktól hamis tanúsítvánnyal rendelkező, tisztázatlan, vélhetően orosz eredetű fa bútorok kerültek az áruházakba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.