Back to top

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

A különböző tejtermékek az étrend fontos részét képezik. A legnépszerűbb tejtermék természetesen a tehéntej és a belőle készült sajtok és joghurtok, de van egy alternatíva, amelyet összetevőiben értékesebbnek tartanak, ez pedig a juhtej.

A juhtejet, ahogy a neve is mutatja, juhokból nyerik.

Leggyakrabban a hegyvidéki területeken fordul elő, ahol a helyi lakosok juhtenyésztéssel és legeltetéssel foglalkoznak, ezért az állatok a természetes táplálék mellett nem kapnak mesterséges szereket.

A juhtej ma már nem olyan népszerű, mint régen. Ez kár, mert a juhtejnek egyedülálló tulajdonságai és kivételes íze van, ami minden belőle készült termékek ízét is egyedivé teszi.

Ami a juhtej jótékony tulajdonságait illeti, elég sok van belőlük.

Először is, a szakértők egyetértenek abban, hogy a juhtej sokkal egészségesebb, mint a tehéntej. Ennek oka az összetételükben mutatkozó jelentős különbségek, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a juhtejnek nagyobb a tápértéke és kevesebb a káros összetevője, amelyek mindenféle problémát okozhatnak. Az orvosok nem véletlenül ajánlják a juhtejet a tehéntej helyettesítésére azoknak, akik allergiásak az utóbbira.

Ha megnézzük a juhtej összetételét, egyértelmű, hogy az nagyon hasonlít a kecsketejhez. Bár zsírosabb, mint a kecsketej, ezeket a rövid és közepes láncú zsírokat viszont az emberi szervezet sokkal könnyebben emészti. Érdekes, hogy magas zsírtartalma ellenére a juhtejet azoknak ajánlják, akik magas rossz koleszterinszinttel küzdenek.

A tehéntejjel szemben lényegesen könnyebb, emészthetőbb, valamint a juhtejből készült készítmények nem borítják fel a laktózérzékenységgel rendelkezők szervezetét.

Ami nagyon fontos - a juhtej számos A- és E-vitamin forrása is. Ezenkívül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, B12-vitaminban és más B-csoportba tartozó vitaminokban is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a juhtejben sokkal több kalcium van, mint a tehéntejben. Emellett a nem pasztörizált juhtejből készült termékekben található nagy mennyiségű természetes élő kultúra, amely képes a beleket rendbe tenni.

A nagy arányban előforduló tejes baktériumok életre keltik és védik a bél egészséges mikroflóráját, ezért hasznos azok számára, akik emésztőrendszeri betegségekben szenvednek.

A juhtej a szívproblémákkal és magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott, mivel fogyasztása segít csökkenteni azt, és kiegyensúlyozza a szívizom munkáját. Ezenkívül a juhtejet mindazoknak hasznos, akik fizikailag keményen dolgoznak, például a sportolóknak vagy akik nehéz fizikai munkát végeznek . Ennek oka, hogy magas a fehérje- és zsírtartalma, ami könnyen energiává alakítható.

A tehéntej alternatíváját keresők gyakran felteszik a kérdést, hogy a juhtej tartalmaz-e laktózt. A juhtej is tartalmaz laktózt, bár valamivel kevesebbet, mint a tehéntej.

Tápanyagokban gazdag összetételének nyilvánvaló egészségügyi előnyei mellett a juhtejnek számos egyéb felhasználási módja is van, amelyek szintén jótékony tulajdonságainak köszönhetők.

Például népszerű alapanyag a szépségiparban, regeneráló és fiatalító maszkok, krémek, szappanok készülnek belőle. Kiválóan hat a bőrre, és szépen ápolja azt, már az ókorban is használták.

Mivel tejsavat is tartalmaz, mely egy természetes hámlasztó, gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben a nedvességet a bőr mélyebb rétegeibe juttatja. Ezáltal válik a bőr selymessé, puhává és egészségesen hidratálttá. Mindemellett a juhtej tápláló, fiatalító, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, kiválóan megnyugtatja a sérült, irritált bőrt.

A juhtej és a belőle készült sajtok, túrók ára magasabb, mint a tehéntej termékek, mégis érdemes beiktatni az étrendbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.