Back to top

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

(illusztráció)
(illusztráció)
A Globális Állatpartnerség (Global Animal Partnership, GAP), mely élelmiszer-címkézési programjának ötlépcsős állatjóléti minősítését az Amazon.com élelmiszerkereskedelemi ágazata is támogatja, közzétette azt a 11 csirkefajtát tartalmazó listáját, melyek megfelelnek a szigorúbb minősítési elvárásoknak. Korábban ezen 27 fajta szerepelt.

Az elfogadott jószágok lassabban híznak, mint a többi társuk, melyek jelenleg a baromfiipar 90 százalékát teszik ki. Emellett kevesebb egészségügyi és húsminőségi problémával kell számolni a tartásuk során a GAP által megrendelt tanulmányok szerint.

Több, mint 200 amerikai cég vállalta, hogy a 2026-ig "jobb csirkéket" árusít majd, hogy összhangba legyen a GAP elvárásaival.

Ide tartoznak olyan kedvelt gyorsétteremláncok, mint a Chipotle vagy a Popeyes.

A változás azonban nem lesz egyszerű, mivel a lassabban növő fajták mindössze a termelés 5 százalékát teszik ki. Az amerikai baromfi tenyésztőknek ezért növelniük kell ezen fajták számát, hogy kielégítsék a megnövekedett keresletet, mondta el Anne Malleau, a GAP ügyvezető igazgatója. A programban résztvevő cégek már kezdhetik is megtervezni, hogyan fogják biztosítani az ellátást, illetve a hús értékesítését.

"Ez egy egyensúly játék aközött, amit az emberek szeretnének, és ami elérhető" - mondta Malleau egy interjúban. "Ez a kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha az emberek minél hamarabb elkezdenek átállni."

Más kihívásokkal is szembe kell nézni: a lassabban növekvő állatok azt jelentik, hogy nőnek a tartási költségek, így a fogyasztóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

(illusztráció)
(illusztráció)
Amerikában már most is infláció van az élelmiszeriparban, nemrégiben pedig hiány volt csirkehúsból, köszönhetően az éttermi kereslet növekedésének és a húsüzemek leállásának a COVID-19 járvány következtében.

Modern csirkék

Ennek ellenére az amerikai polgárok egyre jobban érdeklődnek az állatjólét iránt, és soha ennyi hajlandóság nem mutatkozott arra, hogy többet fizessen az etikusabb élelmiszerekért. A GAP célja nem csak az, hogy javítsa az állatjólétet, hanem újra fel szeretné találni a modern brojler csirkét is. A jelenlegi csirkék nagyon gyorsan képesek a takarmányt hússá alakítani, ennek azonban ára van: például az ilyen madaraknak nehezére esik a járás.

A GAP listáján szereplő fajtákat a Cooks Venture, az Aviagen, a Hubbard és a Cobb-Vantress tenyésztette ki, melyek az USA legnagyobb baromfitenyésztője, a Tyson Foods vállalat tulajdonában vannak.

A fogyasztók hamarosan találkozhatnak már ezekkel az új tanúsítvánnyal rendelkező csirkékkel a piacon, de egyelőre csak kisebb számban,

mondta el Malleau. Nagyobb tömegben csak később várható, hogy elérhetőek lesznek. A GAP programjában szereplő csirkékre szánt címke már Amerikai Mezőgazdasági Minisztériuma előtt van.

Matt Wadiak, a Cooks Venture vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat Pioneer nevű fajtája, mely elnyerte a GAP jóváhagyását, több, mint 12 évnyi kutatás eredményeképp jöhetett létre. A vállalat legnagyobb értéke a genetika, mely nagy hangsúlyt fektet az egészségre és az ízre is.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat.