Back to top

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Nyúlné Pühra Beáta és a Nyakas Pince neve összefonódott. A 187 hektáros töki szőlőbirtok borászatát kivételes személy vezeti: egyszerre van jelen benne a nő, és a határozott szakember.

Alföldi lány, mégis minek köszönheti a borász karriert, a válasz: a sors írta így. „A borász sorsom már a Soós István Borászati Szakközépiskolában megpecsételődött”- jegyezte meg, nagy hatást tett rá az akkori iskolaigazgató, Gazdag László szakmaisága, személyisége. Elhivatottság és mesterségbeli alázat: olyan titkos ajtókat nyitott meg, ami után csakis a Kertészeti Egyetemre akart menni. „Visszatekintve csak azt mondhatom, ennek így kellett lennie”

Hűséges típus, eltökéltségét mi sem jelzi jobban, a borász diploma megszerzését követően meg sem állt a doktori fokozat megszerzéséig, mellé jött a mérnök-tanári másoddiploma.

Nyúlné Pühra Beáta, az Év bortermelője
Nyúlné Pühra Beáta, az Év bortermelője
Fotó: viniczai

A Törley Pezsgőgyár ösztöndíjasaként a szakma legfinomabb rezdüléseit leshette el, majd az ezredfordulón lépett be a Nyakas Pincéhez, ahol 3000 hektoliteres feldolgozó várta, s Malya Ernő vette a szárnyai alá. Az a Malya Ernő, aki borászok generációit nevelte fel a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságában.

Míg a borászat korábban könnyű, reduktív boraival férkőzött be a fogyasztók kegyeibe, Bea életre hívta a késői szüretű, fahordós Menádok borcsaládot.

A borcsalád megalkotásánál ugyan voltak véleménykülönbségek a két erős egyéniségű borász között, de az első palack megjelenését, és nemzetközi sikerét követően Malya Ernő az Év Bortermelője Gálaebédre már – mint volt díjazott – ezeket is magával vitte.

A ma 18 ezer hektós pincében Bea legfőbb feladata a borászat irányítása, emellett a minőségbiztosítás és a palackozó üzemeltetése. Úgy tartja, a vezetésben nincsen demokrácia, valakinek irányítania kell a csapatot. Egy borász életében 40-45 alkalom, azaz ennyi év adatik meg, hogy megmutassa tudását, oly sok a változó tényező, hogy nem lehet rutinszerűen dolgozni. Gyakran mást akar a borász, és mást adnak az égiek, így minden percben jelen lenni, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni. Éppen ezért 24 órás borásznak tartja magát, bármely pillanatban „szakmakész” állapotban kell lennie. A felelősség az övé, nem is szeretné másra testálni.

Az elmúlt évek alatt igazi nagyüzemmé fejlődött a „nyakas”, bár külön van szőlész és borász csapat, de együtt járnak ki a területre.

„Kísérletező típus vagyok”- jegyezte meg, válaszokat keres a klímaváltozás okozta kihívásokra csakúgy, mint a fogyasztói elvárások kielégítésére. Sokan nem tudják, de régóta van bio Sauvignon blanc ültetvényük, aminek most kezdik meg a minősítését. Először tapasztalatokat akartak szerezni különböző évjárati adottságok között.

Nem volt elég a borászatban elért siker, a közelmúltban pálinkafőző mesteri diplomát is szerzett. A feladatokat kihívásnak és nem tehernek tartja, ez a megújuló képességének alapja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

Megváltozik a borok ízvilága

Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó tételekbe, annak most kell cselekednie. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága, figyelmeztetnek a szakértők.

Borbarátok indexe, avagy melyik a legnagyobb borország?

A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján az előkelő 10 helyre került.

Ítélkeztek a hazai borszakírók

Egyedülálló versenynek számít a Magyar Bor Nagydíj, hiszen a hazai borszakírók szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”.

A borászatokat rendkívüli támogatással is segítette az Agrárminisztérium

1,5 milliárd forint támogatást kaptak 2021. végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása.