Back to top

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számítanak

Az OTP Bank Románia elemzői 7,2 százalékos idei román gazdasági növekedést vetítenek előre, ugyanakkor a negyedik negyedévben enyhe recessziót is lehetségesnek tartanak - közölte a magyar bank romániai leányvállalata.

Az OTP Bank elemzői szerint az év harmadik negyedévében érezhetően lassult a gazdasági fellendülés, az utolsó negyedévben pedig enyhe recesszió is előfordulhat. Emlékeztettek, hogy ugyan a gazdaság teljesítménye meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet, a járványhelyzet tovább romlik, és az infláció emelkedésének már érezhető hatása van a lakosság jövedelmére.

Az első félévben a GDP járvány előtti szintjének elérését elsősorban a szolgáltatási szektor és az ipar figyelemre méltó fellendülése tette lehetővé, azonban a gazdaság nem tud elszigetelődni a növekvő infláció, az ellátási láncok akadozásai és a pandémia okozta problémáktól.

Emlékeztettek, hogy az alacsony átoltottsági ráta és a szigorú intézkedések elhalasztása miatt ősszel Románia intenzív negyedik járványhullámon ment keresztül, ami negatívan befolyásolja az utolsó negyedév növekedési ütemét. "Ennek ellenére, ha figyelembe vesszük a bázishatásokat, akkor a bruttó hazai termék 7,2 százalékos növekedésére számítunk.

Az év vége felé mérsékelt recesszióra is van esély, az energiaárak gyors emelkedése miatt pedig a jövő évre 3,6 százalékra lassul a GDP növekedése"

- nyilatkozták az OTP Bank elemzői.

Prognózisuk szerint az infláció decemberben túllépheti a 8 százalékot, ez a mutató legkorábban a jövő év őszére normalizálódhat. Úgy vélik, hogy a november végén lezárult kormányválság, de különösen az árak általános emelkedése, valamint az államadósság növekedési üteme jelentős kockázatokat rejt magában a költségvetési konszolidáció és az európai uniós források felhasználása szempontjából. Az OTP Bank elemzői az idén elfogadott konvergenciaprogramnak megfelelően fokozatos költségvetési konszolidációra számítanak, és felhívták a figyelmet, hogy ha a román államadósság 2024-re el is éri a GDP 55 százalékát, még mindig mérsékelt szintet jelent a régiós piacokhoz képest. A román kormány az idén 7 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európában az ASP továbbra is terjed házisertések és vaddisznók között is

Az ünnepek óta Moldovában, Romániában és Oroszországban új afrikai sertéspestises eseteket jelentettek házi sertéseknél. Moldova egyik területére több mint két év után először tért vissza az afrikai sertéspestis, míg Romániában több esetet is regisztráltak, köztük egy nagy árutermelő gazdaságban is. Vaddisznókban pedig már Olaszország szárazföldi részén is kimutatták a vírust.

Iohannis visszaküldte a parlamentnek a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt

Klaus Iohannis román államelnök visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt amiatt, hogy a jogszabály nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget.

A román agrár külkereskedelem hiánya 40 százalékkal csökkent 2021 első kilenc hónapjában

Tavaly az első kilenc hónapban 40 százalékkal, 758,6 millió euróra mérséklődött a román agrár külkereskedelem hiánya az előző év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román mezőgazdasági minisztérium.

A román gazdák állami támogatást kaphatnak műtrágyavásárlásra

A román hatóságok arra készülnek, hogy a jövő évben állami támogatást biztosítanak a gazdáknak műtrágyavásárlásra, miután a talaj tápanyagtartalmát növelő termék a nemzetközi piacokon, így Romániában is jelentősen megdrágult.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Így lehet a magyar baromfiágazat az erősödő világpiaci kereslet nyertese

A világ baromfihústermelése dinamikusan nőtt a koronavírus-járványt megelőzően, és a várakozások szerint a következő évtizedben is hasonlóképpen gyarapodhat. Az OTP Agrár szakértői legutóbbi cikkükben azt vizsgálták meg, hogy a magyar baromfiágazat hogyan válhat e tendencia nyertesévé.

Menteni próbálják a székelyföldi Gyilkos-tavat

Romániában a meglévő ülepítők kitakarításával és új gátak építésével próbálják megakadályozni, hogy a patakok hordaléka bejusson a székelyföldi Gyilkos-tóba, és a tó feltöltődését idézze elő.

Riasztó adat a romániai élelmiszer-pazarlásról

Romániában a hazai élelmiszer-termelés majdnem negyven százalékának megfelelő élelmiszer kerül a kukákba, amivel az ország az Európai Unió tagállamainak összehasonlításában a középmezőnybe tartozik.

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Megbírságolták a székelyudvarhelyi "ribizlibánya" működtetőjét

Ötvenezer lejes (3,6 millió forint) bírságot rótt ki a romániai Környezetvédelmi Őrség arra a cégre, amely ribizliültetvény számára engedélyeztetett teraszosítási munkálatokat Székelyudvarhely határában, a valóságban azonban sódert bányászott a területről.