Back to top

Elmaradt a várakozásoktól a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom

Az üzemanyag-fogyasztás csökkenésével, a vártnál kisebb leárazásokkal, valamint a magas inflációval magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy elmaradt a várakozásoktól a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki tájékoztatása szerint tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 5,8 és az októberi 5,7 százalék után.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a novemberi kiskereskedelmi adat jelentősen elmarad a várakozásoktól, az előző hónaphoz mért csökkenésre pedig legutóbb több mint fél évvel ezelőtt volt példa. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy viszonylag hosszan tartó pozitív trend tört meg novemberben.

A jelenséget első helyen az üzemanyagok értékesítésének az előző havihoz mért 2,4 százalékos visszaesésével magyarázza Virovácz Péter,

amit különösen annak fényében talál meglepőnek, hogy októberben is jelentősen emelkedett az üzemanyag ára, az mégsem gyakorolt ilyen drasztikus hatást az értékesített mennyiségre. November második felében a csúcshoz mérten jóval alacsonyabb szinten maximalizált üzemanyagár miatt is azt lehetett várni, hogy az üzemanyag-forgalom visszaesése nem lesz ilyen mértékű. Könnyen lehet, hogy az újabb Covid-hullám miatt lecsökkent mobilitás és megnövekedett otthoni munkavégzés az, ami végül a novemberi visszaesést ilyen mértékűvé tette - vetette fel. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyengébb október után arra lehetett számítani, hogy a háztartások a novemberi leárazásokra várnak, és így a november sokkal dinamikusabb bővülést hoz. Ehhez képest azonban a korábbi hatalmas akciók elmaradása és a rendkívül magas infláció jóval kisebb novemberi forgalmat generált.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában úgy ítélte meg, hogy a háztartások növekvő jövedelme, valamint a munkaerőpiac teljes helyreállásának köszönhetően a háztartások fogyasztása nem csupán a megnyíló szabadidős tevékenységek, hanem a vásárlások területén is elkezdett élénkülni.

Ennek köszönhetően a várakozásokhoz közeli mértékben bővült tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

A forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja a munkaerőpiac teljes helyreállása, valamint a korlátozásokkal nem érintett ágazatokban továbbra is dinamikus a bérnövekedés. A dinamikus bérnövekedés hatását ugyanakkor a meglóduló infláció tompítja - tette hozzá.

A Takarékbank szakértőjének becslése szerint tavaly 3,4 százalék körül nőhetett a kiskereskedelmi forgalom. Idén viszont a tavalyi év eleji alacsony bázis, a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, valamint a rendőri, hivatásos állomány számára tervezett féléves bónusz hatására, valamint a minimálbér és bérminimum emelés, illetve a többi béremelés miatt 11 százalék feletti növekedésre lehet számítani.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kiskereskedelem a vártnál kisebb mértékben, de így is érdemben bővült novemberben. Az előző hónapokban megszokottnál lassabb növekedéshez egyaránt hozzájárult az élelmiszer-, a nem-élelmiszer- és az üzemanyag-kereskedelem.

A korábbinál kisebb fogyasztásbővülésben nagy szerepe lehetett a megugró inflációnak.

Ugyanakkor a friss adatok alapján a fogyasztás még így is érdemben felfelé húzhatta a gazdasági növekedést a negyedik negyedévben, különösen azt is figyelembe véve, hogy most nem voltak a 2020-ashoz hasonló korlátozások a gazdaságban. Ez vélhetően a kiskereskedelmi forgalom decemberi adataiban is meglátszik majd, hiszen az, hogy karácsonykor a családok szélesebb körben ünnepelhettek, az ajándékvásárlások volumenére is pozitívan hathatott.

A Századvég szakértője szerint 2022-ben a kiskereskedelmi forgalom a kormányzati transzferek és a béremelkedések miatt érdemben bővülhet, ám a magas infláció itt is kockázatot jelent.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is megállapította, hogy negatív meglepetést hoztak a novemberi kiskereskedelmi adatok azzal, hogy elmaradtak az 5 százalék körüli várakozástól.

Ezúttal havi összevetésben csökkent a forgalom novemberben, melyben vélhetően a negyedik hullám berobbanása is közrejátszhat.

Az elmúlt hónapokban az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segítette a növekedést, melynek hatása még májusig támogató lesz. Nagy János úgy látja, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem érte el a járvány előtti szintjét. A fogyasztás bővülését dinamizálhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő félévre előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is. Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra - vetette fel.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Tao, Hipa és innovációs járulék - közeledik az éves bevallások határideje, mindenre gondolt?

Jelentős mértékben csökkenthető az éves adók összege, ha a társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel, és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait – hívják fel a figyelmet a Mazars szakértői a tao, hipa és innovációs járulék bevallásának május 31-i határidejével kapcsolatban. A gondosan elkészített adókalkuláció az esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.