Back to top

Húsmentes sült "csirke" a KFC áruházaiban

Az Amerikai Egyesült Államok területén több mint 4000 KFC üzletben kapható a növényi alapú Beyond Fried Chicken, azaz a vega „csirkefalatka”, ami nem is vega. Hogy tessék?

A KFC és a Beyond Meat között fennálló több éves partnerkapcsolat eredménye ez.

Két évvel ezelőtt egy atlantai KFC üzletben kísérleteztek ezzel a termékkel. Az új fajta ételkínálatot 5 óra alatt elkapkodták a vásárlók, rendkívül nagy visszhangja lett az akciónak. Még ugyanebben az évben Tennesse-ben, Észak-Karolinában és Dél-Karolinában is beszerették volna mutatni a terméket, de a világjárvány miatt ezt későbbre halasztották. A járványnak még nincs vége ugyan, a KFC úgy döntött, hogy újév alkalmából szélesebb körben mutatja be új termékét a fogyasztóknak.

 

 

De miért is van az, hogy nem a vegetáriánusok a nagyvállalat célközönsége?

Nos, az amerikaiak körében elterjedt a flexitáriánus diéta követése. A flexitáriánus étkezés a flexibilis és a vegetáriánus irányzat ötvözete, amiben főleg a növényi összetevőkből álló étkezés dominál, ugyanakkor a hús fogyasztás sincs kizárva, csak annak mennyiségét csökkentik.

A flexitáriánus étkezés követőtábora különböző okok miatt tért át erre a diétára. Egészségügyi és környezeti okokból csökkentik a húsfogyasztást, de nem mondanak le róla teljesen.

A növényi alapú „húskészítmények” jelentik az alternatívát. A McDonald’s például 2020-ban bejelentette a növényi alapú hamburgerét, ami azóta az összes brit üzletében kapható.

A KFC anyavállalata, a Yum! Brands, kizárólag a Beyond Meat-tel kötött szerződést, hogy a hozzátartozó KFC, Taco Bell, Pizza Hut márkáinál bevezesse alternatív húshelyettesítő termékeit. A szintén amerikai, ugyanakkor mexikói ételeket forgalmazó gyorsétteremlánc, a Chipotle Mexican Grill éttermeinél újdonságként megjelent a növényi alapú chorizo – tette közzé a CNBC. Az eredeti chorizo egyébként sertéshúsból készül és hasonlít a kolbászra, csak a fűszerezése más egy picit.

A KFC új termékét hat darabos kiszerelésben lehet kapni, amihez jár egy általunk választott mártogatós szósz is, ezt 6,99 dollárért (2 220 forint) lehet megvásárolni. A növényialapú húshelyettesítő készítmények fő szempontja a termék íze és annak textúrája. Két másik amerikai nagy gyorsétteremlánc, a Little Caesar’s és a Dunkin’ is kísérleteztek korábban hasonlóval, de az ő próbálkozásaik csődöt mondtak – számolt be a Vox.

A Beyond Meat a „whole muscle technology” alkalmazásával fejlesztette tovább a terméket. Mi is ez pontosan?

A jövőben a növényi alapanyagokat nem csupán ledarálják, formázzák és készre sütik, mint a nuggetseket. Ennek a technológiának köszönhetően a növényalapú késztermék textúrája színre és állagra is megegyezik a húséval. A KFC-t meggyőzte a technológia fejlettsége, ezért döntött úgy, hogy országszerte bevezeti új termékét. Sokak újévi fogadalmai között jelen van a húsfogyasztás csökkentése is, ezért is tökéletes ez az időszak a vállalat számára.

Az új termék csak korlátozott ideig, a készlet erejéig kapható és a gyorsétteremlánc figyelemmel követi a vásárlói reakciókat és az alapján dönti el, hogy mi lesz az újítás sorsa.

Mivel a KFC a növényalapú termékeit is azokban az eszközökben készíti el, amiben a sült csirkék is készülnek, ezért ez a termék sem a vegánoknak, sem pedig a vegetáriánusoknak nem opció – tette hozzá a CNBC.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Távirányítással deaktiválták a lopott traktorokat

Az orosz csapatoknál általános gyakorlattá vált a termény és gabona eltulajdonítása. Most már a traktorokat és a nem használható gépeket is viszik.