Back to top

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.

A holland kormány 25 milliárd eurós tervet készített,  amelynek célja, hogy harmadával csökkentse az állatállományt az országban. A pénzt a gazdálkodók kapják a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentését célzó program részeként.

Miközben Hollandiát világszerte "a világot tápláló kis országként" és a kontinens legnagyobb hús-exportőreként dicsérik, a valóság egyben az is, hogy az ország Európa legnagyobb állatsűrűségével rendelkezik.

Az állomány több mint négyszer akkora, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban, és összesen több mint 100 millió szarvasmarhát, csirkét és sertést tartanak.

Az állatok trágyát termelnek, amely a vizelettel keveredve ammóniát, egy nitrogénvegyületet szabadít fel. A felesleg sokszor a tavakba és patakokba kerül és visszafordíthatatlanul károsíthatja az érzékeny természetes élőhelyeket.

A legfelsőbb holland közigazgatási bíróság 2019-ben megállapította, hogy a kormány megsértette az uniós jogot, mivel nem tett eleget a mezőgazdasági és ipari tevékenységek miatt az érzékeny természeti területeken található nitrogénfelesleg csökkentése érdekében.

A december közepén közzétett 13 éves terv a holland szarvasmarhatartóknak nyújtott támogatásokat tartalmazza az ágazat átalakításhoz vagy elhagyásához, valamint segítséget nyújt a kevesebb állatot és több földet alkalmazó, extenzívebb gazdálkodási módszerekre való áttéréshez.

Bár a támogatási rendszer önkéntes lesz, a kormány arra számít, hogy a sertések, tehenek és csirkék száma végül harmadával csökken az országban.

A programról szóló bejelentések már 2021 közepén erőszakos tiltakozásokat váltottak ki, a holland gazdák az utcára vonultak.

A rendszer támogatói viszont azzal érvelnek, hogy Hollandiának el kell távolodnia az olcsó élelmiszer termelés rendszerétől, amely károsítja a környezetet.

- Itt az ideje, hogy helyreállítsuk a természetet, javítsunk az  éghajlatot és a levegő tisztaságát. Egyes esetekben ez azt jelentheti, hogy nincs többé hely az intenzív mezőgazdaság számára - mondja Tjeerd de Groot, a koalíciós Demokrata Párt parlamenti képviselője.

Hollandia nem az egyetlen európai ország, amely az állattenyésztésből származó kibocsátási válsággal küzd. Megfigyelők szerint Dániának, Belgiumnak és Németországnak hamarosan hasonló intézkedéseket kell fontolóra vennie.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.