Back to top

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

A legnagyobb bortermelő országok listáján legfelül Olaszország áll.

Meleg mediterrán klímája és termékeny talajai tökéletesek a borszőlő termesztésére. A több mint 4000 éve gazdálkodó olasz borászok olyan technikákat csiszoltak ki, amelyekkel nagy mennyiségű, kiváló minőségű bort állítanak elő.

Portugáliában találjuk a legtöbb borutat is.

Mivel két fő bortermelő régiója az UNESCO világörökség része, így nem meglepő, hogy a portugálokra jut a legtöbb bortúra. Az argentin bor a palackonkénti 3 dolláros átlagárral a legolcsóbb a listán, 1,32 dollárral veri a második helyezettet. Argentínában a bor mindenki számára megfizethető, a bortermelők a történelem során inkább a mennyiségre, mint a minőségre összpontosítottak.

Az öt legjobb borexportáló ország közül elsők az olaszok (21,1 millió hektoliter).

Az ebből az országból származó borexport a világjárvány ellenére 2020-ban elérte a 6,29 milliárd eurót, melyet főként az Egyesült Államokba, Németországba és az Egyesült Királyságba szállítottak. A második Spanyolország, akik átlagosan 20,8 millió hektolitert exportálnak. A spanyol szőlőültetvényeinek többsége az exportra koncentrál. 2019-ben a bor volt Spanyolország 4. legfőbb exportcikke az olívaolaj és a citrusfélék mögött. Spanyolországban nagy mennyiségű folyóbort állítanak elő, amelyet alacsony áron értékesítenek, és más pincészetek saját címkéjük alatt palackozzák. Ez magyarázhatja magas borexportjukat.

A bor a második legnagyobb francia exportcikk a repülőgépipar után,

de nemzetközi kitekintésben ez is csak a harmadik helyre elegendő. 2019-ben a termelők 11 milliárd dollár értékben exportáltak bort. A világjárvány miatt azonban az export enyhén, a 2019-es 14,3-ról 13,6 millió hektoliterre esett vissza 2020-ban. A legnagyobb tengerentúli piac az Egyesült Államok, amely a borexport negyedét adja, ezt követi az Egyesült Királyság, Németország és Japán. A bor Chile 6. legnagyobb exportcikke volt 2020-ban 1 826 430 000 dollár összértékével.

Kína a chilei borexport vezető célországa, 2019-ben 330,8 millió dollár értékű bort importál,

majd az Egyesült Államok következik 226,75 millió dollárral. Ausztrália, a maga 7,45 millió hektoliter borexportjával az ötödik helyen áll. A 2018–2020 közötti gyenge évjáratoknak köszönhetően alacsonyak a készletszintek. Ugyanakkor a listán szereplő többi országtól eltérően Ausztrália borexportja 2019 és 2020 között nőtt. Ennek oka abban keresendő, hogy az exportőrök még a vámok emelése előtt szállítottak bort Kínába.


 

Forrás: 
bounce

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.