Back to top

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

A spárgára szakosodott holland Teboza cég nem sokkal az év végi ünnepek után megörvendeztette vásárlóit friss holland spárgával. A mennyiség még kicsi,de fokozatosan növekszik.

A korlátozások miatt megszokott vásárlóikat, a holland szállodák többségét átmenetileg elveszítették. Az ebből eredő űrt azonban az elmúlt két évben többé-kevésbé kitöltötték a lakossági eladások.

Bár a spárgát még az emberek többsége luxuscikknek tekinti, egyre többen készítik el otthon is. A legkorábbi sípok zöme azonban belga és skandináv éttermekbe kerül. 

Január végétől megkezdik a szabadföldi, fóliaalagutas ültetvények fűtését, így onnan március közepétől-végétől szedik majd a sípokat. Az energiaárak növekedése miatt a termelők egy része nem engedheti meg magának ezt a kiadást, a Teboza azonban úgy döntött, hogy ügyfeleink megtartása fontosabb, mint a gyors pénzkeresés. A növekvő költségek azonban a cégnek is komoly kihívást jelentenek. Az energia mellett a csomagolás, a szállítás költségei, és persze a munkabérek is számottevően emelkednek.

Március végétől, április elejétől kezdődik a fóliaalagutas spárga szezonja. A tavalyi hűvös és napos nyár hatására ezek az állományok erősek. A hozamokat azonban még korai lenne megjósolni. A 25 C-os tavaszon tetőzhet a mennyiség, de ilyen esetben sem félnek értékesítési gondoktól.

Inkább kevés kínálatra számítanak, mint túl sokra. Hollandiában ugyanis a spárgaterület már nem növekszik, Európában pedig összességében inkább csökken.

Ezzel szemben a  Teboza terjeszkedik,a tengerentúlon, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is. Spanyolországban körülbelül két hét múlva kezdik a spárga betakarítását. 

A bioterületeiket is növelik. A cég már 20 éve termeszt biospárgát, Úgy döntöttek, hogy 2030-ra elérik az Európai Bizottság által meghatározott célt, és a területeik negyedén ökológiai gazdálkodást folytatnak majd.

A jövedelmezőség, hatékonyság javítása érdekében idén már kétféle szedőrobotot is fognak használni.. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyolcvan éves az Annaburger

A nagy teherbírású speciális pótkocsijairól – tartálykocsik, lehordószerkezetes és trágyaszóró kocsik – ismert Annaburgert az 1940-es évek elején alapították. Már a II. világháború előtt is gyártott pótkocsit traktorokhoz, és igavónoknak is.

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.