Back to top

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.

Az osztriga kelendő árú és jó áron értékesíthető, például a párizsi éttermekben egy tál - hat darab - kiváló minőségű osztriga 24 euróba (9500 Ft) is kerülhet. A kereslet az ünnepi időszakokban a legnagyobb,

ez a tolvajok számára is a legforgalmasabb időszak.

Guinot az osztrigát egy tengerparti lagúnában, Franciaország spanyol határának közelében tenyészti. A kagylókat ketrecekben nevelik, amelyeket drótokkal rögzítenek egy fémkerethez, amely megakadályozza, hogy elsodródjanak.

A tolvajok csónakkal mennek ki a ketrecekhez, és kiszedik az értékes zsákmányt a vízből.

Guinot megoldása: fog egy üres osztrigahéjat, beletesz egy apró, feltekert cetlit, visszaragasztja a héjat, és bedobja a ketrecbe. A cetli azt üzeni annak, aki kinyitja a kagylót, hogy megnyerte a saját súlya szerinti mennyiségű osztrigát, és arra kéri, hogy hívja fel, hogy átadhassa a nyereményt.

Azok, akik jelentkeznek a nyereményért meg tudják mondani, hol vásárolták az osztrigát, és ha nem olyan helyről származik, ahová  Guinot nem szállít, akkor a rendőrséget a tolvajok nyomára vezetheti.

A módszer elterjedt a környékbeli osztrigatenyésztők között, követték a példáját, és szintén cetliket helyeztek el osztrigák között. Néhány esetben a nyertesnek lopott osztrigát adtak el, és így riasztani tudták a rendőrséget.

Amióta Guinot 2016-ban bevezette a módszert, elmondása szerint nem történt újabb osztrigalopás a farmján. "Elrettentő hatása volt" - mondta a dél-franciaországi Leucate-ból származó 60 éves férfi.

A nyereménycetlik híre elterjedt, és úgy tűnik, valóban elrettentő hatást váltott ki, mert a francia belügyminisztérium szerint a 2017-es 19 nagy osztrigalopás után  már nem volt egy sem a környéken.

Sleuthing shellfish farmer wards off oyster thieves

 

 

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.