Back to top

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.
Az idei, 39. Macfrut kiállítás merőben új alapon szerveződik, nem a nagy számok, hanem a tudás, a specializáció és a tapasztalat a három legfontosabb hívószó a zöldség-gyümölcs ágazat valamennyi szereplőjének.

A Rimini Exhibition Centerben sorra kerülő rendezvény három pillére tehát a More Business (több üzlet), ahol több közvetlen partnerkapcsolatot lehet építeni a világ számos országából érkező vásárlóval, akik célzott meghívásra érkeznek a kiállításra. A More Knowledge, azaz több tudás pillért meghívott szakértők és speciális tanácskozások alkotják, amelyek tematikus területeken zajlanak. Végül a harmadik pillér az Experience, vagyis tapasztalat, amivel a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe, és innovatív megoldásokat mutatnak be.

hall.jpg

A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
Fotó: Fruitecom
A tavalyi Macfrut tapasztalatai vezettek az új koncepcióhoz, mondta a Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke. Olyan egyedülálló rendezvényt akarnak létrehozni, ami megkerülhetetlen a zöldség-gyümölcs ágazatban, mert a partnerkapcsolatok elősegítésén kívül a jövőbe is tekint. A Macfrut Digital rendezvénnyel az onlájn események kiállítói úttörője volt a Macfrut, és ezt a nagy sikert kívánják megismételni az idei kiállítással.

Az idei Macfrut szimbóluma a cseresznye, hiszen a világ minden tájáról várják a résztvevőket a Nemzetközi Cseresznyeszimpóziumra

(International Cherry Symposium), ahol május 2-3-án kétnapos tréning, a cseresznye világpiacával, fenntarthatóságával, fajtaújdonságaival és a fedett termesztéssel foglalkozó nemzetközi tanácskozás várja az érdeklődőket. A május 4-i tanácskozás után a körzet vezető termelőit lehet fölkeresni vezetett túrák során, valamint faiskolákban lehet megismerni a legújabb fajtákat.

Újdonságként Afrika kerül az érdeklődés homlokterébe. Az Africa Days programsorozat első napján szakértők, intézmények és ágazati szereplők beszélgetnek a zöldség-gyümölcs szektor fejlődésének főbb vonásairól Afrika különböző országaiban. A második nap a nemzetközi kapcsolatépítésé, akkor mutatja be az AICS (az olasz együttműködést segítő ügynökség) az Afrika-projektjét.

Új elem a kiállításon a fűszer és gyógynövény expo.

Önmagában a fűszerek piaca 6 milliárd dolláros forgalmat ér el a világon, és a szervezők reményei szerint ez az Európában egyedülálló esemény sok érdeklődőt vonz majd a világ minden tájáról. Kiállítás, workshopok és üzleti találkozók szólnak a fűszerek és gyógynövények világáról, a programokat nemzetközi szervezetekkel együttműködve szervezik.

Harmadszor rendezik meg a trópusi gyümölcsökkel foglalkozó nemzetközi tanácskozást, amelyen az avokádó lesz a főszereplő. Ez a trópusi gyümölcs az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert, a forgalma 5%-kal nő 2025-ig. A kongresszuson egyaránt szóba kerülnek a piaci és fogyasztási trendek, a termesztéstechnológiák, az értékesítési módszerek.

A szabadföldi termesztés legkorszerűbb módszereivel, eszközeivel és anyagaival lehet megismerkedni a Macfrut kiállítás Smart Agriculture szekciójában. A precíziós termesztéshez használható szenzorok, drónok, mesterséges intelligenciára épülő megoldások, robotok lesznek láthatók a bemutatóterületen. Ugyancsak a szabadföldi bemutatótéren foglalkoznak a jövő mezőgazdaságát meghatározó másik területtel, a vízmegőrzéssel. Az Aquacampus tehát a legkorszerűbb szabadföldi és üvegházi víznyerési, vízkezelési módokat mutatja be.

team.jpg

A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
Fotó: Fruitecom
Külön kiállításrészt tartanak fenn a biostimulátoroknak és más természetes módszereknek,

amelyekkel jobban meg lehet felelni a mai fogyasztói igényeknek. Napjainkban a zöldség- és gyümölcstermesztőknek egyre jobban kell támaszkodniuk a biológiai növényvédelemre, a biostimulátorokra és természetes tápanyag-utánpótlásra, mert a fogyasztók minél kevesebb vegyi anyaggal kezelt élelemre vágynak. A leghasznosabb újdonságokra pedig ismét felhívja a figyelmet a Biosolution Innovation Award díj és az azzal járó sajtóérdeklődés.

A Macfrut 2022 partnerrégiója Emilia-Romagna, Olaszország legfejlettebb zöldség-gyümölcs termesztő körzete, ahonnan 44 védett eredetű termék származik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

Tisztújítás a FruitVeB-nél

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyűlése 2026. július 4-ig megerősítette hivatalában a másfél éve működő ügyvezető elnökséget.