Back to top

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

A paradicsom barna termésráncosodás vírus magvak, eszközök, és poszméhek és akár a kertészek közvetítésével útján terjedhet, komolyan veszélyeztetve a paradicsomtermesztés biztonságát. A ToBRFV-t először Jordániában és Izraelben jelentették, majd Amerikában, és európai és afrika országokban is fertőzött, és már Kínában is karantén károsító.

A fertőzés ellen csak hatékony megelőző intézkedésekkel lehet védekezni. Terjedésének megakadályozásában pedig kulcsfontosságú a gyors azonosítás és korai riasztás.

Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a kertészek figyelmét, és a rendszeres önellenőrző vizsgálat elvégeztetését javasolta.

A ToBRFV a világon bárhol paradicsomot és paprikát hajtató kertészeket aggasztja. Ezért a vetőmag-forgalmazó cégek igyekeznek a kórokozóra rezisztens fajtákat nemesíteni. Emellett szigorú higiéniai protokoll betartását kérik a kórokozó távol tartására.

A legutóbb pedig arról adott hírt egyebek közt a freshplaza.fr is, hogy Kínában, a Shandong Agráregyetem növényvirológiai laboratóriumában egy gyorstesztet fejlesztettek ki a kórokozó kimutatására.

A teszt úgy működik, hogy a paradicsomlevélből présnedvet nyernek és azt felszívják egy kevés vizet tartalmazó pipettába, majd a folyadékból néhány cseppet az újonnan kifejlesztett tesztpapírra cseppentenek. Ha 10 másodperc után a tesztlapon két sötétvörös vízszintes vonal jelenik meg, akkor a paradicsomlevelet ToBRFV fertőzte. 

Az új tesztet prof. Li Xiangdong, a növényvirológia laboratórium specialistája és szóvivője mutatta be. Elmondta, hogy az jóval érzékenyebb más tesztmódszereknél. Emellett specifikusabb és könnyebben,, kényelmesebben használható, akár helyszíni tömegteszteléshez is..

A professzor szerint a ToBRFV kimutatására jelenleg használt tesztek (köztük a koronavírus kapcsán is sokat emlegetett PCR teszt és a fluoreszcencia teszt)  elvégzéséhez speciális műszerek és képzett laboratóriumi személyzet szükséges. Az új tesztcsík viszont leegyszerűsíti a kimutatást, és lehetővé teszi, hogy speciális műszerek nélkül szabad szemmel is értékelhető eredményt kapjanak másodpercek vagy percek alatt.

Li Xiangdong professzor elmondta, hogy 17 monoklonális ToBRFV antitest vonalat állítottak elő a ToBRFV virionok felhasználásával. A csoport ezután két különböző monoklonális antitest vonalat kiválasztott és rögzített egyenként vagy kombinációban aranykolloid felületre és nitrocellulóz membránra. A papírcsíkba ágyazott diagnosztikum a paradicsom szövetnedv 12 800-szoros hígítása után (8 mikrogramm paradicsom szövetnedv) is kimutatta a vírust.

A módszer gyors és megbízható: a tesztcsík más paradicsomvírussal nem ad reakciót.

Hasonló teszteket fejlesztettek ki paprikalevelekre, hasonlóan kiváló eredményekkel. A tesztcsík módszert nemzeti szabadalomként bejelentették.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.