Back to top

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

A spanyol biotermesztők szakmai szövetségének (Ecovalia) legutóbbi éves jelentése szerint a világon 2019-ben 72 285 656 hektáron termesztettek ökológiai módszerekkel, ez 1,6 százalékkal nagyobb az előző évinél. Az ökoterületek körülbelül fele, mintegy 36 millió hektár Ausztráliában van. A sorban második Argentína bio termőterülete nagyságrendekkel kisebb, 3,67 millió hektár,  a harmadik helyen álló Spanyolországé pedig 2,35 millió hektár.

Az ökológiai gazdálkodás területét tekintve tehát Spanyolország vezet Európában, utána Franciaország következik 2,4 millió, majd Olaszország 2 millió hektárral.

A biotermékek piaca évente 106 milliárd eurót termel világszinten. A legtöbb biotermék az amerikai piacon fogy (42 százalék), az azt követő Németország és Franciaország részesedése egyaránt 11 százalék.

Noha Spanyolország az ökológiai gazdálkodás termőterületét tekintve az élen van Európában, csak 2 százalékkal részesedik a piacból.  Ahhoz, hogy növekedjen a biotermékek helyi forgalma két dolgot tartanának szükségesnek a spanyol szakemberek, írja a spanyol abs.es hírportálra hivatkozva a fresplaza.fr.  Szerintük nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fogyasztók tájékoztatására, el kell magyarázni neki, hogy mik is a biotermékek. Az elmúlt öt évben ugyanis országos és térségi kampányt sem szerveztek e célból. Ezen próbál változtatni a spanyol agrártárca a közelmúltban indított fogyasztásnövelő kampányával.

Emellett a biotermelésre vonatkozó feltételeket is össze kell hangolni, hangsúlyozzák, mert jelenleg a helyi hatóságok több oldalról „fojtogatják” a biotermelőket. A spanyol biotermelés egységes szabályozását ugyancsak a szakminisztériumtól várják.

Bár az ökológiai gazdálkodás kapcsán általában elsősorban a környezeti és egészségügyi előnyökről beszélnek, az az egész gazdaság számára előnyös, hiszen hozzáadott értéket teremt, teszik hozzá.

Ráadásul élénkíti a vidéki életet, és a hagyományos mezőgazdasághoz és kertészethez képest 30%-kal növeli a foglalkoztatást.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a tudományos és technológiai fejlődés lehetővé tették, hogy fenntartható módon a hagyományos termeléshez hasonló termelési szintet érjenek el az ökológiai gazdálkodást folytatók. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.