Back to top

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Egyre nagyobb az igény a minél kisebb környezetterheléssel, kemikáliák használata nélkül termelt mezőgazdasági termékek iránt, a jövő az integrált és ökológiai gazdálkodásé, melynek kulcsfontosságú eleme a biológiai növényvédelem. Ennek az irányvonalnak az úttörője és meghatározó szereplője a Biocont Magyarország Kft., amely a Biocont cégcsoport tagjaként több évtizedes külföldi és belföldi tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem területén. A Flora Hungaria nagybani virágpiacon megtartott Vál­tozások a technológiákban című szakmai napon a cég fejlesztőmérnöke, Jávorszky Laura olyan készítményeket mutatott be, amelyek élelmezés-, illetve munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap, azaz a növényzet felszáradását követően nem jelentenek veszélyt sem a kertészetben dolgozó emberekre, sem pedig a vásárlókra.

A készítmények alapanyagai többnyire természetes forrásokból származnak, és kímélik a hasznos élő szervezetek többségét.

A szakember kiemelte, hogy a szerrezisztencia ma már minden kertész, így a dísznövénykertészek munkáját is megnehezíti. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen használják a kemikáliáktól eltérő hatásmóddal rendelkező készítményeket, ha fölmerül a gyanú, hogy valamely kártevő rezisztens a szokásos szerekre. A hangsúly azonban mindig a megelőzésen, és nem az utólagos kezelésen van, hangsúlyozta Jávorszky Laura.

A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
Fotó: Biocont Magyarország Kft.

Összetett hatás

Egyre népszerűbb a trópusi neem-fa magjából kivont, azadirachtin hatóanyagú NeemAzal T/S a szívó-, rágókártevők és az aknázómolyok ellen. Összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, ezáltal alkalmas a rezisztenciatörésre. A készítmény gátolja a kártevők táplálkozását, nö­vekedésgátló és kitinszintézist zavaró tulajdonsága révén pedig a vedlőfélben lévő lárva elpusztul. Ezeken kívül a készítménynek termékenységcsökkentő hatása is van, tehát az azadirachtinból táplálkozó nőstény által lerakott tojások nem lesznek életképesek, a légköri nyomás hatására egyszerűen szétdurrannak.

A NeemAzal T/S repceolajat tartalmaz, így megfelelő fedettséget tud biztosítani, egyéb adju­váns készítményt nem kell hozzáadni.

Ugyanakkor perzselhet, ezért a Biocont szakembere azt ajánlja a kertészeknek, hogy állománykezelés előtt mindenképpen végezzenek néhány növényen próbapermetezést.

A készítmény helyben felszívódik, a kezelést követő körülbelül két óra múlva a hatóanyag 40%-a jut a növénybe, 60%-a pedig a növények felszínén érvényesül. Sejtről sejtre nem transzloká­lódik ugyan, viszont a fonákon tartózkodó tripszeket, levéltetveket, illetve az aknában lévő lárvákat eléri. Számos, a dísznövénykultúrákban komoly kiesést okozó kártevő ellen véd, egyebek közt hatásos a tripszek, levéltetvek, hernyók, molytetvek ellen. Hatása nem taglózó, látványos eredmény három-öt nappal a kezelést követően tapasztalható. A szakember kiemelte, hogy a védekezést a károsító tömeges felszaporodása előtt kell elkezdeni, és a fertőzés mértékétől függően három-négy kezelésre is szükség lehet.

A szer engedélyezett dózisa 3 liter/hektár, az ajánlott koncentráció 0,25 és 0,5% között van.

A narancsolaj hatóanyagú PrevGold rovar-, gomba- és atkaölő szerként egyaránt felhasználható. Széles hatásspektruma a hatásmódjával magyarázható, a narancsolaj ugyanis dehidratál (szárít), így a lágy kültakarójú kártevőket – mint amilyenek például az atkák, a tripszek, molytetvek –, illetve a növényfelszínen található gombamicéliumot egyaránt képes kiszárítani.

Egyenletesebb vízellátás

A Transformer talajkondicionáló szer hatóanyaga ugyanúgy alkohol-etoxilát, mint a Wetcit hatásfokozó adjuvánsé. Javítja a talaj, a termesztőközeg kapilláris tevékenységét, segíti a víz beszivárgását, majd megtartását a talajban, így egyenletesebb vízellátást tesz lehetővé. A jobb vízháztartás és levegőellátottság, valamint a könnyebben hozzáférhető tápanyagok révén a növények dúsabb, erőteljesebb gyökérzetet fejlesztenek, és ettől javul az erőnlétük. Öntözéskor a talaj nagyobb pórusai megtelnek vízzel, viszont a mikropórusokba a víz nem képes beszivárogni. Ennek következtében a vízátfolyás után gyenge a talaj vízmegtartó képessége, kevés lesz a növények számára is elérhető vízkapacitás. Transformer hozzáadásával az egyébként cseppekben összeálló víz könnyedén elterül és beszívódik a termesztőközegbe, a készítmény segít megteremteni a kapcsolatot a hidrofób talajrészecskék és a víz között, ezáltal a víz a mikropórusokba is beszivárog. Alkalmazható dózisa 5-10 l/ha, vagy 1 mm/m2. Kijuttatható az öntözőrendszerben, valamint a termesztőközegbe keverve. Öntözővízhez adagolva segít megakadályozni az eltömődések kialakulását.

A PrevGold kontakt készítmény, ezért nagyon fontos az állomány megfelelő fedettsége. Taglózó (eradikatív) hatású. Mivel a szer dehidratáló tulajdonsága jelentősen eltér a széles körben alkalmazott kémiai növényvédő szerek többségétől, nagyon jó megoldást nyújthat ott, ahol kialakulóban van a rezisztencia.

Engedélyezett koncentrációja 0,4-0,8%.

A PrevGold szárító hatása már öt perccel a kezelést követően jelentkezik, két nappal a kezelés után pedig szinte felismerhetetlenné válik a kártevő.

Megelőzi és pusztítja

Kifejezetten gombaölő készítmény a kontakt hatású Vitisan, hatóanyaga a ká­lium-hidrogén-karbonát. Megelőző és taglózó hatása is van. A levél felszínén lúgos (pH 8,2) közeget alakít ki, amely nem kedvez a gombás betegségek megtelepedésének, és képes a már kialakult fertőzéseket is blokkolni azáltal, hogy a micéliumokat kiszárítja. Az előadó fölhívta a figyelmet a készítmény kedvező mellékhatására is: a szer könnyen felvehető káliumot szolgáltat, amelynek sejtfalerősítő hatása van, ezáltal növeli a növények ellenálló képességét például a szürkepenésszel szemben. Mivel kontakt készítmény, hatásfokozó adalékanyag, például Wetcit hozzáadása javasolt.

Jávorszky Laura említést tett a Biocont Magyarország Kft. által végzett, szürkepenészre irányuló vizsgálatról is.

Levendulában már meglévő fertőzés esetén próbálták ki a Vitisant. Mindössze egy kezelés történt, hektáronként három, illetve öt kilogrammos dózissal. Az eredmény meggyőző volt, a szer kiszárította az állományban lévő penészgyepeket, ezzel blokkolta a fertőzést. Primulában megelőző jelleggel juttatták ki a készítményt, és megállapították, hogy körülbelül 10-14 napos védelmet nyújtott. A virágzó állományban enyhe perzseléses tünetek voltak tapasztalhatóak, amelyeknek a mértéke a dózis emelkedésével arányosan nőtt. Az előadó ezért ennél a szernél is fölhívta a kertészek figyelmét arra, hogy végezzenek próbapermetezést.

A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását
A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását

A hatékonyság fokozása

A Wetcit hatásfokozó adjuváns készítmény hatóanyaga az alkohol-etoxilát. Hatásmódja a víz felületi feszültségének csökkentésén alapszik, fokozza a terülést és a nedvesítést. Növeli a tankmix partner hatékonyságát azáltal, hogy a növényvédő szerek számára átjárhatóvá teszi a hidrofób külső burkolatot, illetve segít benedvesíteni a viaszos és a növényi szőrökkel borított felszínt.

Nem érzékeny a kémhatásra. Használata során, azáltal, hogy a kijuttatott permetcseppek jobban terülnek, gyorsabban szárad az állomány, a száraz felületen pedig kevésbé telepednek meg a gombák.

A szőrözött növényfelszínre kijuttatott permetszer cseppjei adjuváns nélkül egyszerűen fönt maradnak a növényszőrökön, elpárolognak, megszáradnak anélkül, hogy elérnék a célfelszínt, ezáltal nem fejti ki jótékony hatását. A Wetcit terülésfokozó hatása révén viszont a permetcsepp nagy része érintkezik a növényfelszínnel, így a növényvédő szerrel fedett terület sokszorosára nő, fogalmazott Jávorszky Laura.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hortenzia: változatos színek, formák, méretek

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) új, izgalmas fajtái jelentek meg a piacon egyebek közt a Pellens és a Kordes vállalatok kínálatából. Az utóbbi időben megnőtt a kereslet az olyan hortenziafajok és -fajták iránt, amelyek kedvelik a napfényes élőhelyet, ugyanakkor nem fagyérzékenyek.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.