Back to top

Mennyit ér az adat az agráriumban?

Két helyszínen, Kecskeméten és Gyöngyösön rendezett az MKB, a Takarékbank, a MATE és az Agrárközösség közös gazdakonferenciát Modern Gazdaság 2022 címmel. A 21. századi gépekkel, eszközökkel, pénzügyekkel, valamint a pályázatokkal foglalkozó előadásokat mintegy 300 résztvevő hallgatta meg.

Mennyit ér az adat az agráriumban? | MMG

 

 

Fotó: Agrárközösség
- Mi alapvetően azt szeretnénk elérni, hogy igénybe vegyék a szakemberek segítségét a gazdálkodók a működésükhöz. Ehhez egy olyan szakembergárdát állítottunk fel, akik megfelelően tudják segíteni a gazdák napi munkáját, és ha a tanácsaikat megfogadják és beépítik a mindennapi működésükbe, akkor eredményesen fognak tudni pályázni, rendben lesz a könyvelésük, rendben lesz az adminisztrációjuk, sőt még nagyobb bevételt is elérhetnek – mondta el Török Gyula, az Agrárközösség Kft. ügyvezetője.

Egy modern gazdaságban alapvető az is, hogy áttérjenek a precíziós, pontosabban adatalapú gazdálkodásra. 

Ezt erősítette meg dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár:

Fotó: Agrárközösség
- Ma már az, hogy a termelésünkből származó adatokkal rendelkezzünk, azokat ismerjük, felhasználjuk, majd' ugyanolyan értékű, mintha lenne egy technológiánk, egy gépünk, egy istállónk, hiszen ezáltal tudunk reagálni akár az időjárási, növényvédelmi, vagy állatbetegségekkel összefüggő, egyik pillanatról a másikra felmerülő problémákra. Másik oldalon pedig az adat olyan értelemben is kinccsé válik, hogy a fokozódó környezeti feltételek teljesítéséhez a gazdálkodóknak nagyon jó, ha tudja azt, hogy ő műtrágyában, növényvédőszerben, bármilyen impulzív anyag felhasználásban mit teljesít, mit produkál, mit csökkent.

Ezek az adatok mind-mind értékké válnak, amelyek forintosíthatóak, megjelennek a gazdálkodásukban akár kisebb kiadás, vagy akár magasabb bevétel kapcsán. Tehát ez egy olyan érték, amit a legtöbb gazdálkodó számára még egy potenciális kiaknázandó területként lehet azonosítani.

- Azonban nemcsak a gazdálkodónak, hanem az államnak is nagyon fontosak az adatok, és ugyanolyan kincs az állam által gyűjtött adatmennyiség is.

- Támogatási rendszereink vagy a hatósági rendszereink különböző formában, különböző módon, de rengeteg információt begyűjtenek a termelő gazdálkodóktól. És a gyakorlatban nekünk nagyon fontos az, hogy ezeket a meglévő adatainkat minél digitalizáltabb módon gyűjtsük, minél inkább integráljuk. Ezáltal jobb ágazatpolitikai döntéseket tudunk hozni, sokkal jobban tudjuk például az Unió felé a fenntarthatósági feltételek teljesítését igazolni. A másik oldalon pedig alapvető fontosságú, hogy egyszerűbb legyen az adminisztráció a gazdálkodónak ezek révén. Végül azért is fontos, hogy vissza is tudjuk forgatni ezeket az információkat, mert ez az államnál keletkező adat ugyanúgy értéket jelent, és ezt egyébként ezt akár a gazdálkodó is hasznosítani tudja.

Fotó: Bokor Ádám

A gazdaságoknak tehát elemi érdekük hogy ne csak precíziós termelésre alkalmas gépeket szerezzenek be, hanem azokat ki is használják, vagyis a berendezések gyűjtötte adatok alapján határozzanak a tőszámról, a műtrágyáról, vagy az állatoknál végzendő beavatkozásokról.

 Török Gyula, az Agrárközösség Kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban kiemelte:

- Kénytelenek vagyunk változni, hiszen egy új gazdasági helyzet van. Egyértelmű az, hogy ma már oda kell figyelnünk az inputanyag-költségekre, hiszen drasztikusan  megemelkedtek, és a jövőben is ez várható, illetve nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy hova értékesítünk. Az előadáson több példán keresztül is jól láthattuk, hogy milyen sok pénz megy el -és nem marad a gazdálkodók zsebében- egyéb kereskedelmi csatornákon. Ezért arra kellene törekednünk, hogy a termelőtől közvetlenül az asztalig jussunk, és ez elkövetkezendő időszak egy nagyon fontos célkitűzése lesz.

Fotó: Agrárközösség
A rövid ellátási láncok szerepe alapvetően a globalizáció ellenére erősödhet, erősödik. Ez pedig a koronavírus járványnak köszönhető, ami megmutatta, hogy a túlzott globalizáció visszaüt, ahogy arról Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. és a Magyar Bankholding Csoport Agrár és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgató beszélt:
- Az ellátási láncok azért szépen megakadtak. Ez felhívta a figyelmét a kormányzatoknak, a gazdasági szereplőknek arra, hogy

el kell kezdeni gondolkodni abban, hogy mi az, amit házon belül tudunk előállítani, fel tudunk dolgozni, és akár a saját kiskereskedelemben értékesíteni, hiszen az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerhez való hozzáférés a legalapvetőbb és a legfontosabb tulajdonsága egy nemzeti gazdaságnak.

A jövő mezőgazdasága a múltból ered. Minden változás összefüggött és ma is összefügg a mezőgazdaságban dolgozók számával és azzal, hány éhes szájat kell megetetni, hangsúlyozta Hollósi Dávid.

- Az 1900-as évek elején a világ keresőinek a 60 százaléka élt az agráriumból, ez ma mindösszesen öt százalék. Ez egy óriási változás, és annak köszönhető, hogy hihetetlen intenzív lett a mezőgazdasági termelés a zöld forradalom alatt, a takarmányozás, tartástechnológia, a növényi genetikák ugrásszerűen növelték a kibocsátást és nagyon hatékonyan, gépesítve tudtuk előállítani a mezőgazdasági termékeket. Mi azt látjuk, hogy a mezőgazdaság 3, 4, és inkább az 5.0 már nagyon adatalapú, nagyon elemzői fejjel megközelített, még iparosabb mezőgazdaságot fog jelenteni. Még kevesebben dolgoznak és még több, majdnem tízmilliárd embernek állítanak elő élelmiszert.

Fotó: Bokor Ádám

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.