0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kacérkodás a Kéknyelűvel

Május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 Kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.

Egy csodálatos helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló a Balaton-felvidéken: a Kéknyelű Piknik és Sétáló Kóstoló a találkozásokról, az ízekről, és egy különleges szőlőfajta kincseinek bemutatásáról szól.

Milyen volt a 2021 évjárat? Mitől más a Kéknyelű? Milyen közös lehetőséget látnak a jövőben a borvidék borászai? A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található Istvándy Liget, egy meghitt, intim oázis, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszín a badacsonyi kéknyelű boroknak.

A kóstolót mesterkurzus kíséri. Domián Emese, szakmai vezető (DipWSET, Weinakademiker) bemutatja a szakmának az Első Kéknyelű ÍZBANK öt kiválasztott tételét és a Kéknyelű Kódexet, Hermann Tamás földtani kutató és a VinoPelso Borkultúra Alapítvány elnöke pedig a Kéknyelű termőhelyéről, a terroir jellegről és a dűlőtérképről mesél.

A szervezők különleges gasztroélményről is gondoskodnak. A menü: Szürkemarha vadas előétel, BBQ sertéstarja, parázson sült csirkecomb Kéknyelű borecetes, zöld leveles burgonyasaláta, Istvándy Kéknyelű Bonbon. A vegetáriánus étel: Káposzta steak szezámmaggal

A naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Borműhelyben. „Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a Kéknyelű bortermelők kezemunkáinak „gyümölcsét”, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 14-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a Kéknyelű iránti elköteleződésünket. A fajta iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy pincészet borásza, az esemény ötlet és házigazdája.

A Kéknyelű ÍZBANK a legjobb kéknyelű borok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borász nemzedékeinek számára.

A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és országos borszakértők kiválasztják azt az 5 bort, ami a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtotta. A megőrzésre szánt mennyiség 5×50 palack. A kiválasztott borok tárolása egy egyedülállóan kialakított BORSZÉF-ben történik, melynek tulajdonosa és őrzője az ötletgazda, Istvándy Gergely.

A 3 hektár kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. „Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében.”

Istvándy Kék Korszak:

„Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.

Forrás: magyarmezogazdasag