0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Hungarikum-pályázaton 930 millió forintot ítélt oda az Agrárminisztérium

A Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesül három területen - közölte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa sajtótájékoztatón Budapesten kedden.

Az első célterületen nyomtatott kiadványok, honlapok, filmek készítésére, bemutatóterekre, rendezvényekre kaphattak 1-4 millió forint támogatást önkormányzatok és nonprofit szervezetek.

A második területtel megyei önkormányzatokat és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezeteket szólították meg; legalább megyei szintű vetélkedők szervezésére lehetett pályázni.

A minisztérium emellett a Kárpát-medencei hagyományos viseletek megújítására, legalább három elemből álló kollekciók készítésére is nyújt támogatást – ismertette a miniszter biztos.

V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint a tárca célja a pályázatokkal felhívni a figyelmet a hazai természeti értékekre, a történelmi eseményekre és a hagyományok szépségére, ugyanakkor a helyi identitást és az önazonosságot is erősítik a támogatott programok.

A pályázaton a benyújtott igények jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló keretet, 869-en jelentkeztek, akik közül a három kategóriában 318, 18, illetve 55 pályázó részesült támogatásban – jelezte.

A legtöbb forrást, 860,4 millió forintot az első kategóriában ítélték oda, a második célterületen 52,1, a harmadikon 17,4 millió forint támogatást nyertek el a jelentkezők.

A miniszteri biztos a nyertesek közül megemlítette az Agora Veszprém Kulturális Központ Hungarikumok a modern konyhában címmel programsorozatát, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek egy 4 fogásos menüsor elkészítésével. Egy felvidéki, Nádszegen működő iskola és óvoda Petőfi Sándor szellemi hagyatékának megismertetésére részesült támogatásban. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskeméten fesztivált szervez az AM pályázata révén a hungarikumok bemutatására.

A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság kétnapos rendezvényt, a Hungária Komondor Klub konferenciát, a Dél-tiroli Magyarok Egyesülete gasztrokulturális eseményt szervez majd a támogatásból.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a megyében található értékek témájában szervez vetélkedőt a pályázat révén diákok számára – sorolta.

A divat kategória egyik nyertes pályázója a Zsolnay porcelángyár által készített, magyar királyokat, szenteket ábrázoló kerámiákból merített inspirációt; egy másik pályázó a matyó női viseletet és hímzésmintákat használja fel ma hordható ruhák készítésében – ismertette a miniszteri biztos.

Forrás: MTI