Back to top

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

Ebben segíthet egy új dinoszaurusz embriófosszília, amelyet Kína déli Csianghszi tartományában tártak fel.

A Fujian Tudományos és Technológiai Múzeum és a Kínai Földtudományi Egyetem tudósai 2022. május 8-án a BMC Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmányban rántották le a leplet a felfedezésről, amelynek társszerzői kínai és kanadai szakértők voltak.

Fotó: pixabay.com

Hadroszaurusz embriót fedeztek fel Kínában

A kutatók jellemzői alapján úgy vélik, hogy a fosszília a hadroszaurusz fajhoz, más néven kacsacsőrű dinoszauruszokhoz tartozik. Ez egy olyan óriás növényevő dinoszauruszfajta, amely a dinoszauruszok korszakának vége felé élt, és

bár nem ez az első eset, hogy ilyen embriót fedeztek fel, a Ying Baby messze az eddigi legjobban megőrzött példány.

A kutatók azt írták, hogy nemrégiben egy építkezéshez szükséges robbantás során fedeztek fel egy gömbölyded dinoszaurusz tojásokból álló fürtöt a Ganzhou-medence felső kréta kori vörös rétegében (Hekou Formáció), Jiangxi tartományban, Kínában. "A tojások közül legalább kettő azonosítható hadroszauroid embriókat tartalmaz, amelyeket itt írtak le először" - írták a kutatók a tanulmányban.

A kelet-kínai Fujian tartományban található Yingliang Stone Természettudományi Múzeum, ahol az embriót jelenleg őrzik, "Ying-babának" nevezte el a példányt, a tojás pedig egy ellipszoid, amelynek átmérője körülbelül 9 centiméter.

Az egyik legfontosabb új információ, amelyet ez a felfedezés a dinoszauruszok fejlődésével kapcsolatban nyújt, az, hogy mind a tojás, mind az embrió apró mérete arra utal, hogy a kacsacsőrű dinoszauruszok őseredeti jellemzője a kis tojás és a késői testfejlődés volt.

Még 2021 decemberében ugyanez a csapat embriókövületek egy ágát tárta fel, köztük egy oviraptoroszaurusz embriókövületet. Ahogy a kutatók tovább vizsgálják az embriófosszíliákat, amelyek hihetetlenül ritka leletek, mivel a legtöbbjük elhalványul a tojáshéjban, értékes információkkal szolgálhatnak a mintegy 66 millió évvel ezelőtt kihalt dinoszauruszok szaporodási fejlődésének, viselkedésének, evolúciójának és paleoökológiájának tanulmányozásához. A több mint 700 elismert kihalt dinoszauruszfaj esetében még sok felfedezni való van.

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.