Back to top

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek jobbak az egészségünknek, mert több tápanyagot tartalmaznak, mint egy sajtburger, de sokan hajlamosak vagyunk a könnyebb utat választani.

A COVID-19 járvány kezdete óta jelentősen megnőtt a házhozszállítási szolgáltatások igénybevétele, de az emberek nem csak az ételrendelést választották, hanem az élelmiszer beszerzés könnyebb módját is. Az élelmiszerkiszállítások 113 százalékkal nőttek annak köszönhetően, hogy a legfrissebb gyümölcsöket és zöldségeket már könnyedén meg lehet rendelni.

Használhatunk drága krémeket, és befektethetünk népszerű kezelésekbe, de ha az étrendünk nem egészséges, az meg fog látszani az arcbőrünkön.

A Healthline szerint a táplálkozás kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából, és hatással van arra is, hogyan öregszik a bőrünk. Hozzáteszik, hogy komoly kapcsolat van az étkezésünk és az egészségünk között, ami a bőrünk megjelenését is befolyásolja. Legközelebb, amikor boltban járunk, vagy élelmiszert rendelünk házhoz, tegyünk a kosarunkba néhányat ezekből a bőr egészségét támogató élelmiszerekből.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök ízletesek és pozitív hatással vannak a bőrünk megjelenésére. A legtöbb bogyós gyümölcs, mint például az áfonya és a szeder, rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és megvédik a szabad gyököktől, valamint újjáépítik és helyreállítják az egészségünket, ami végső soron a bőrünkön is megmutatkozik. Rachel Maiman, a Marmur Medical kozmetikai és általános bőrgyógyász szakorvosa elmondta:

"Úgy tűnik, hogy az ellaginsav az az antioxidáns, amely ebben az élelmiszercsoportban elterjedt, és ami a bőrrel kapcsolatos előnyök egy részéért is felelős".

Továbbá Natalie Aguilar, bőrgyógyász elmondta: "Mindig arra kérem az ügyfeleimet, hogy naponta három adag bőrtápláló ételt fogyasszanak, lehetőleg bogyós gyümölcsöket.” Mivel a bogyósok antioxidánsokban és C-vitaminban gazdagok, segítenek a fényvédelemben és a bőrfelszínt javító tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egészséges zsírok

Köztudott, hogy nem minden zsír ártalmas. Egyes egészséges zsírok, mint például, ami az avokádóban található, jót tesz az egészségünknek és a bőrnek. Az avokádó egészséges olajokban és E-vitaminban gazdag, ami segít a bőr hidratálásában. Egy másik nagyszerű példa a dió. Dr. Maiman elmondta: "A dió gazdagabb omega-3 zsírsavakban, mint a többi csonthéjas", amelynek köszönhetően segít fenntartani a bőrgát olajosságát, amivel megelőzhető a bőr kiszáradása.

Ráadásul az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az elmúlt években óriási kereslet mutatkozott a koreai és japán szépségápolás iránt. A National Library for Medicine című szaklapban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy azoknak a japán nőknek, akik étrendjükbe olyan egészséges zsírokat építettek be, mint az avokádó, "rugalmasabb, és ruganyosabb volt a bőrük.” Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az avokádó segítheti a bőrt a nap okozta károsodástól, ami idő előtti öregedéshez vezethet.

Probiotikumok

Sokan szednek probiotikus kiegészítőket a bélrendszer egészsége érdekében, de kevesen tudják, hogy a probiotikumok apró mikroorganizmusok. A probiotikumokban általában a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok vannak, amelyek a káros sejtek elpusztításával segítik az emésztést, és ezáltal a bélrendszerünk egészségét.

Vizsgálataik azt is kimutatták, hogy a probiotikus baktériumterápia segíthet olyan bőrproblémákon, mint az ekcéma, a pattanások és a gyulladások.

Dr. Whitney Bowe elmondta: "Azt szoktam mondani, hogy a gyulladt bélrendszer gyulladt bőrt is jelent. A bélrendszerünk meggyógyítása az első lépés a bőrünk gyógyulásához." Ő a savanyított ételeket és az élő kultúrákkal készült joghurtot ajánlja, hogy megkapjuk az egészséges probiotikum adagunkat, ugyanis amit a testünkbe viszünk, az a bőrünkön is meglátszik. Válasszuk a kimchit vagy a kombuchát, mert ezek az erjesztett élelmiszerek, segítik a bél mikroflórát, ami közrejátszik a bőrgát erősítésében.

A fent említett élelmiszerek magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a bélrendszernek, valamint hidratáltan és egészségesen tartják a bőrt, ezért érdemes a mindennapi tápanyagaink részévé tenni őket.

Forrás: 
thelist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.