
A tudósok ma már ökoszisztéma-szolgáltatásokról beszélnek. Ez a fogalom a XXI. század első éveiben került be a tudományos és politikai szóhasználatba, és „arra kívánta felhívni a politikai döntéshozók figyelmét, hogy az emberi társadalom léte nagyban függ a természeti rendszerek egészségétől” („Az ökoszisztéma-szolgáltatások fogalma a társadalomkutató szemszögéből”, Magyar Tudomány 2011/7.). Azt gondolhatnánk, hogy a természet ingyen elvégzi a beporzási szolgáltatást, de valójában csak később fizetjük meg az árát. A második világháború óta tartó és egyre nagyobb mértéket öltő, iparszerű mezőgazdasági termelésnek elengedhetetlen kísérője lett a nagymértékű rovarölőszer-használat, amit csak tetézett a neonikotinoidok megjelenése. Mindez hatalmas csapást jelentett a beporzó rovarokra is, hiszen ezeket ugyanúgy nem kímélik ezek a szerek, mint a kártevőket. Azonban ennek a termelési módnak más hátrányai is vannak.
A monokultúrákkal hatalmas zöld sivatagok keletkeznek, amelyek csak rövid ideig jelentenek élelemforrást az ott élő rovaroknak, hiszen a termesztett növény virágzása előtt és után hosszú ideig nem találnak más táplálékot. Ezenkívül számos rovarfajnak kicsi a röpkörzete, a táblák belsejébe be sem tudnak repülni.

Mindezek hatására a beporzó rovarok száma rohamosan csökkent az elmúlt évtizedekben. A tudomány pedig elkezdett választ keresni arra, hogy mit tehetünk akkor, ha teljesen kipusztulnak ezek az apró, ám annál hasznosabb élőlények.
Arról már hallottunk, hogy Kína egyes tartományaiból teljesen eltűntek a méhek a vegyszeres gazdálkodás miatt, ezért itt kézzel, egy tollseprű segítségével porozzák a növényeket. Ez a történet még a ’80-as években kezdődött, amikor bevezették Kínában a háztáji felelősségteljes gazdálkodás nevű rendszert, amelynek keretében a gazdák kvótarendszerben termeltek.
A gazdák azonban nem kaptak semmilyen agrárszakmai segítséget, aminek az lett a következménye, hogy intenzíven kezdték permetezni a gyümölcsfákat. A rovarok kártételének megelőzésén kívül azt remélték a nagymértékű vegyszeres kezeléstől, hogy így hoznak majd megfelelő mennyiségű termést a fák. Az itt élő méhcsaládok sorra elkezdtek összeomlani, majd a maradékot a helyi méhészek távolabbra telepítették – a gazdák pedig arra kényszerültek, hogy kézzel kezdjék el beporozni növényeiket, ha termést akarnak.

Japánban ígéretesnek tűnő kísérletbe kezdtek: szappanbuborékokkal juttatják a virágport a megfelelő virágra. Ez a módszer egyesíti a robotikát és az anyagtudományt.
A kutatók célja egy olyan eszköz kifejlesztése volt, amelynek segítségével emberi erő nélkül, költséghatékonyan juttatható el a virágpor a virágokra. A szappanbuborék azért tűnt jó megoldásnak, mert megfelelő anyagösszetétel esetén nem károsítja a virágot, lágy, rugalmas, mégis kellően erős ahhoz, hogy mikroméretű dolgokat – esetünkben virágport – szállítson, továbbá könnyen lebomlik. Az első kísérletek eredményeként kijelenthető, hogy a módszer alkalmas a megporzásra, a gyümölcsök fejlődésének üteme és mérete nagyjából azonos volt a hagyományos megporzásúakéval. Míg beavatkozás nélkül a virágok 58 százaléka termékenyült meg, kézi és szappanbuborékos megporzásnál ez az arány 95 százalék volt. További előnye a buborékos módszernek, hogy a kézi megporzáshoz nélkülözhetetlen virágpormennyiségnek csak a töredéke szükséges hozzá. Természetesen akad azért hátránya is: a drónnal kijuttatott buborékok csak lassan haladó gép esetében tudtak oda szállni, ahová kellett, mert a legkisebb légmozgás is irányíthatatlanná tette őket.

Kereskedelmi beporzás
Erről a fogalomról olvasóinknak minden bizonnyal az Amerikai Egyesült Államok fog eszébe jutni, és nem ok nélkül. Az USA-ban minden évben közel 2,5 millió méhcsaládot vándoroltatnak a mandulásokba, hogy elvégezzék az ültetvények beporzását, de más kultúráknál is igénybe veszik a gazdák a szolgáltatást.
A kereskedelmi beporzás tehát az, amikor a méhész a méhcsaládok beporzó tevékenységét értékesíti. Amerikában azokon a területeken van erre a legnagyobb igény, ahol a beporzók élőhelyének és a rendelkezésre álló takarmánynak gyenge a minősége.

Amerikai kutatók feltérképezték azokat a körzeteket, ahol értékes növényeket termesztenek, ugyanakkor nagymértékben függnek a rovarbeporzóktól. Ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével meg tudják határozni, mely területeken kell forrást biztosítani a beporzók élőhelyének javításához, valamint azokat a területeket, ahol a földhasználat elősegíti a beporzók egészséges környezetének fennmaradását.
Azonban egyre gyakoribb az is, hogy a méhészek egy-egy kultúrnövény mellől elköltöztetik a méhcsaládokat, mert attól tartanak, hogy mérgezést szenved az állományuk. Ezeknek a kultúrnövényeknek a termesztésénél talán hamarosan igénybe fogják venni a termelők a méhek által nyújtott beporzási szolgáltatást. Ma még azonban Magyarországon kevésbé szembetűnő, hogy gond van a világban. Ezért is van szükség a beporzók napjára.
Hiszem, hogy ha kicsiben kezdjük a változásokat, abból is születhetnek nagy eredmények. A mi feladatunk jóvá tenni azt, amit hagytunk elromlani, és jó példát mutatni a következő nemzedékek számára.
Szűcs Andrea,
Abaliget
A korábbi cikk itt olvasható: Beporzók napja: Jól működő „cserekereskedelem”