Back to top

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kovács Tamás: a káposzta és a karfiol nagyon népszerű zöldségféle
Kovács Tamás: a káposzta és a karfiol nagyon népszerű zöldségféle
– Régebben is gazdálkodtunk, de káposzta és karfiol termelésével csak pár éve kezdtünk foglalkozni, mintegy hasraütésszerűen – idézte fel a kezdeteket az őstermelő.

– Annyi bizonyos, hogy itt a környéken nem, legfeljebb a kiskertekben termelik ezeket a zöldségeket. Emiatt még kérdezős­ködni se nagyon tudtunk a mikéntekről. A földterületünk adott volt. Előkészítettem, és a párommal egyszerűen belevágtunk a munkába, mondhatom, segítség nélkül. Meg is lett az eredménye.

Az első évben nem bírtunk a gyommal, aztán a következő évet ki kellett hagynunk az időjárás miatt. A sikertelenség mégsem vette el a kedvemet, mondtam a páromnak, hogy próbáljuk meg újra.

Vettem magot, kineveltem négyezer palántát. De amikor arasznyira kinőttek, elszáradtak. Ekkor elkezdtem az internetet böngészni, és szerencsére sok ismeretet találtam. Csakhogy az idő már szorított. Július közepe volt, tehát a palántákat mielőbb el kellett ültetni, nem tudtunk várni, sürgősen lépni kellett.

Elmentem, vettem karfiolpalántát Hajdú­hadházon, káposztapalántát pedig Paposról, Mátészalka mellől. Azért is választottam ezeket a helyeket, mert ezeknek a zöldségeknek Magyarországon a Hajdúság a hazája, tehát biztos voltam benne, hogy jó alapanyagot kapok. Nagy élmény volt látni, hogy bármerre megyünk, ott vannak a hatalmas káposzta- és karfiolültetvények.

Kovács Tamás összesen négyezer-ötszáz palántával tért haza. Kezdődhetett az ültetés.

– Újabb megpróbáltatás várt ránk.

Az első darabokat egy ajándékba kapott, pisztolyszerű eszközzel fél nap alatt elraktam, de a háromszázhuszonharmadik után eltörött. Gondoltam, még ha neki is állok, mire az összes palántát simán, kézzel elültetem, kiszőrösödik az ég.

Leültem, gondolkodtam… azt az eszközt is csak ember csinálta, lehet, hogy jobbat is ki lehet találni. Nekiálltam, és készítettem egy másikat, amivel három óra alatt nyolcszáz palántát sikerült elültetni, kényelmesen. Aztán jött még a párom is, és mondhatom, pillanatok alatt végeztünk az ültetéssel.

Idén megduplázzák a termőterületet
Idén megduplázzák a termőterületet
Fotó: Bella Huba

Az első napokban feltétlenül öntözni kell a palántákat. Ez sem könnyű munka, minden tőre kannából önteni vizet reggel és este… Fárasztó volt, de megérte. Örömmel láttuk, hogy milyen szépen fejlődött mind a káposzta, mind pedig a karfiol. Öntözni közben nem kellett, szerencsére mindig időben jött meg az eső, de a növényvédelemre nagy gondot kellett fordítani, anélkül nem lett volna termés. Az egyik növényvédelmi cégtől nagy segítséget kaptam, bármikor kérhettem a tanácsukat, hogy mikor mivel kell védekezni kártevők ellen. És segítettek azok is, akiktől a palántát vettem. Nagyon figyeltem az ültetvényt, rendszeresen, naponta többször is kijártam, néztem, hogy megjelent-e valami a zöldségeken. Ha bármit is megláttam, akkor mentem a permetezőért. Ez persze nem azt jelenti, hogy túlzásba vittem a növényvédelmet.

Örültek, amikor elérkezett a betakarítás kezdete. A káposztát és a karfiolt is folyamatosan tudták szedni. Ahogy beértek, illetve elérték a megfelelő méretet, úgy takarították be a termést.

– Azt hittem, hogy a palántázásnál és az öntözésnél nincs nagyobb munka, de gyorsan rájöttünk, hogy van – és ez nem más, mint a betakarítás. Ráadásul embert sem lehet találni, aki segítene benne. De hát nem volt mese, ezzel sem lehetett várni. Mentünk a sorok között, és szedtük ki azokat, amik már megfelelőek voltak. Ehhez képest már csak némi pluszt jelent, hogy mi a leveleket is felhasználjuk, ugyanis van szürke marhánk és disznónk, és azok szívesen eszik a zöldségek takaróleveleit. A betakarítás folyamatos volt, és a kedvező időjárás miatt egész télen tartott. Sőt, még tavasszal is dolgoztunk. A káposztát március végén fejeztük be. Mintegy négyszáz darabot szedtünk le, karfiolból pedig legalább hétszázat.

A káposzta és a karfiol nagyon népszerű zöldségféle, nemcsak főzelékféléket készítenek belőlük, hanem savanyítják is őket.

A karfiol is jól bevált
A karfiol is jól bevált
Fotó: Bella Huba

– Az értékesítés, ha időt is kell szánni rá, egyáltalán nem volt nehéz. Itt kell megjegyezni, hogy a környékünkön nem nagyon tudok olyan termelőt, aki árusítana is. Az is biztos, hogy a minőség elengedhetetlen, csak a jó terméket keresik az emberek. Az eladás több fronton zajlik. Voltak, akik házhoz jöttek a megrendelt káposztáért, karfiolért. Amikor meglátták a termést, általában mindenki többet vitt a kértnél. Akadt például, aki 15 helyett 40 kilogramm káposztát vitt el. A másik eladási helyszín a piac. Ott is akadtak élmények. Ősszel meglehetősen sokan megkérdezték, hogy a mindenszentek előtti héten is árulunk-e káposztát. Nem tudtuk mire vélni ezt a kérdést, mire kiderült: azon a héten a régi hiedelmek szerint nem illik, nem szabad káposztát savanyítani. Nem is nagyon fogyott a zöldség. Ám mikor elmúlt az említett hét, olyan mennyiségben vitték a káposztát, hogy szinte nem tudtuk kielégíteni az igényeket. Amúgy a legkeresettebb a 1,5, valamint 2,5 kilogrammos fej, azokból fogy a legtöbb. De termett 6 kilós káposzta is. Azt is megveszik. Kapcsolatba kerültünk a közeli Keléd önkormányzatával, mely savanyítóüzemet működtet. Ők nagyobb mennyiséget vásároltak tőlünk, és bármekkora fejeket feldolgoznak, természetesen figyelve a minőségre. De akadt olyan vásárlónk is, Erdélyből, akinek az volt a legfontosabb, hogy egyforma nagyságú káposzták legyenek. Ő ugyanis egészben savanyította őket. Szóval, a káposzta népszerű, keresett és finom zöldség, amit szeretnek az emberek, s gyakran fogyasztanak, változatosan.

A karfiol ugyancsak a kedvelt zöldségfélék közé tartozik. Az árnövekedés? Én ezzel ebben a szezonban nem nagyon foglalkoztam, az biztos, hogy oda kell figyelni rá. Mindent összevetve, úgy gondolom, jó döntés volt a két zöldségféle termelésének az elkezdése.

Kovács Tamás azt mondja, a terület bővítését tervezik, és karalábét is szeretnének ültetni.

– A Hajdúságban kaptunk ajándékba negyven karalábépalántát, melyek nagyon szépen termettek. Emiatt úgy gondoltuk, megpróbálkozunk azzal is, hiszen szintén keresett zöldség. A káposzta és a karfiol pedig nem is kérdés többé. Megduplázzuk a területet. Június végén a korábbinál jóval több palántát ültetünk. Gondolunk rá, hogy pályázatot adunk be fejlesztésre, és gondolkodom technikai megoldásokon is. Sokak számára nehézséget jelent, hogy nem tudják leszeletelni a káposztát. Szeretnék tervezni erre egy masinát, és kialakítani egy helyiséget, ahol ezt a munkát el tudjuk végezni, hogy aki szelve kéri a káposztát, azt is ki tudjuk szolgálni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/19 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.