0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

Bár aszaltnak tűnhet, a datolya alapvetően friss, amikor a boltban megvásároljuk. Néhány cég aszalt datolyát is árul, de a legtöbbjük természetes módon hagyja a gyümölcsöt megszáradni, így egy ragacsos, édes finomságot hoznak létre, amely megegyezik az édességek bizonyos formáival.

A Health szerint három datolya körülbelül 200 kalóriát tartalmaz. Bár ez a szám magasnak tűnhet, egy adag datolya 5 gramm rostot, 1 gramm fehérjét, valamint már kis mennyiségben is több kulcsfontosságú mikro tápanyagot tartalmaz.

K-vitamin, többféle B-vitamin, kalcium, mangán, vas, kálium, magnézium és cink is van a datolyába csomagolva. Ugyanakkor nem a vitaminok a leglenyűgözőbb részei a datolyának. A legnagyobb előnyük valójában a koleszterinszintre és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukból származik.

A datolya javíthatja a koleszterinszintet és a bélrendszer egészségét is

A datolya meglehetősen sok rostot tartalmaz, ami már önmagában is segíti a bélrendszer egészségét. Egy 2015-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a datolyának egy olyan különleges előnye lehet, amely túlmutat a rostok szokásos hatásán. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők étrendjéhez hozzáadott datolya jobb bélműködést eredményezett. Ráadásul az ellenőrzéskor a tudósok kevesebb nyomát találták olyan vegyületeknek, amelyek a rákkeltő sejt mutációkhoz kapcsolódnak.

Egy másik, 2019-ben közzétett tanulmány szerint a datolya antimikrobiális hatású. A Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a datolya jó antioxidáns forrás.

De még ennél is lenyűgözőbb volt a Nutrients című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány. A kutatók olyan betegek étrendjéhez adtak datolyát, akik cukorbetegek és magas koleszterinszinttel rendelkezők voltak. Azt találták, hogy a datolya magas cukortartalma ellenére a gyümölcs nem befolyásolta a résztvevők A1C-szintjét, ellenben az LDL-szintjükkel a kontrollcsoportok tagjaihoz képest. A datolyát fogyasztó résztvevők LDL-szintje csökkent. Az LDL a „rossz” koleszterin néven ismert, a szívbetegségekkel szorosan összefüggésbe hozható koleszterin. A résztvevők LDL-szintjének csökkentése hozzájárult az általános egészségi állapotuk javulásához.

A datolya íze elég édes ahhoz, hogy élvezettel fogyasszuk, és elég sokoldalú ahhoz, hogy a sütéstől a salátákig mindenben felhasználjuk. Végül is, ki ne szeretné, hogy egy desszert támogassa a szíve egészségét?

Forrás: healthdigest.com