Back to top

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

Bár aszaltnak tűnhet, a datolya alapvetően friss, amikor a boltban megvásároljuk. Néhány cég aszalt datolyát is árul, de a legtöbbjük természetes módon hagyja a gyümölcsöt megszáradni, így egy ragacsos, édes finomságot hoznak létre, amely megegyezik az édességek bizonyos formáival.

A Health szerint három datolya körülbelül 200 kalóriát tartalmaz. Bár ez a szám magasnak tűnhet, egy adag datolya 5 gramm rostot, 1 gramm fehérjét, valamint már kis mennyiségben is több kulcsfontosságú mikro tápanyagot tartalmaz.

K-vitamin, többféle B-vitamin, kalcium, mangán, vas, kálium, magnézium és cink is van a datolyába csomagolva. Ugyanakkor nem a vitaminok a leglenyűgözőbb részei a datolyának. A legnagyobb előnyük valójában a koleszterinszintre és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukból származik.

A datolya javíthatja a koleszterinszintet és a bélrendszer egészségét is

A datolya meglehetősen sok rostot tartalmaz, ami már önmagában is segíti a bélrendszer egészségét. Egy 2015-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a datolyának egy olyan különleges előnye lehet, amely túlmutat a rostok szokásos hatásán. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők étrendjéhez hozzáadott datolya jobb bélműködést eredményezett. Ráadásul az ellenőrzéskor a tudósok kevesebb nyomát találták olyan vegyületeknek, amelyek a rákkeltő sejt mutációkhoz kapcsolódnak.

Egy másik, 2019-ben közzétett tanulmány szerint a datolya antimikrobiális hatású. A Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a datolya jó antioxidáns forrás.

De még ennél is lenyűgözőbb volt a Nutrients című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány. A kutatók olyan betegek étrendjéhez adtak datolyát, akik cukorbetegek és magas koleszterinszinttel rendelkezők voltak. Azt találták, hogy a datolya magas cukortartalma ellenére a gyümölcs nem befolyásolta a résztvevők A1C-szintjét, ellenben az LDL-szintjükkel a kontrollcsoportok tagjaihoz képest. A datolyát fogyasztó résztvevők LDL-szintje csökkent. Az LDL a "rossz" koleszterin néven ismert, a szívbetegségekkel szorosan összefüggésbe hozható koleszterin. A résztvevők LDL-szintjének csökkentése hozzájárult az általános egészségi állapotuk javulásához.

A datolya íze elég édes ahhoz, hogy élvezettel fogyasszuk, és elég sokoldalú ahhoz, hogy a sütéstől a salátákig mindenben felhasználjuk. Végül is, ki ne szeretné, hogy egy desszert támogassa a szíve egészségét?

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.