Back to top

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Fotóturisták a napraforgó-földön
Fotóturisták a napraforgó-földön
Fotó: Pixabay

Egy virágmező letaposása akár százezres károkat is okozhat

Ami a földeken terem, az sok ember számára tökéletes hátteret jelent. Nem mindegy, hogy napraforgó, hullámzó búzaföld vagy élénksárga repce. Aki a közösségi média felületeken jelen van, nem hagyhatja figyelmen kívül egy-egy valóban impozáns, szívet melengető fotó. Csakhogy sok kiránduló, Instagrammer és virágkedvelő nincs tisztában azzal, hogy nem csak fotózáskor okoznak kárt, hanem adminisztratív szabálysértést is elkövetnek. A szelfi drága élvezetté válhat.

A megfelelő pillanatkép keresése néhány éve Kanadában odáig fajult, hogy Instagrammerek ezrei rohamozták meg a napraforgótáblákat, teljesen tönkretéve a termést.

Amit látunk az a horizontig nyúló virágzó tájak, aranysárgában izzó repce vagy sötétlilában izzó levendulanövények tökéletes sorai, középen boldog emberek, többnyire bikinit, áttetsző kendőt vagy szalmakalapot viselő nők – a giccsel határos, színpadias szépség képei az Instagramon olyan hashtagek alatt találhatók, mint a #levendulamezők.

Amit nem látunk az Instagramon az a valóság: laposra taposott természet, kitépett növények, pózoló és fényképező emberek a virág-, illetve veteményes tengerben.

Arra a kérdésre, hogy miért játszik fontos szerepet egy gyönyörű fotó az Instagramon, különösen a millenniumi generációnál, egyszerű a válasz: mert rövid távú külső érvényesítést biztosít, és megmutatja, hogy színes, bátor és kreatív vagy. Ez növeli a dopaminszintet és függőséget okozhat. Ki nem szereti, ha tetszik másoknak?

Lenyűgöző látvány a pipacsmező
Lenyűgöző látvány a pipacsmező
Fotó: MTI/Varga György

A szántók, rétek és legelők elviekben tabunak számítanak

Sajnos sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden évben felhívja arra a figyelmet, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

A pipacsok, búzavirágok, napraforgók virágzása nem csak a festőket ihleti meg

Ritka szép, ahogyan a piros pipacstenger (Papaver rhoeas) hajladozik és hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág (Cyanus segetum) vagy a takarmánylucerna (Medicago sativa), illetve a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár, vagy a nem sokára elvirágzó repce virágtengere.

A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen színes szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket.

Ugyanakkor a védett területeken számos növény – például a tavaszi hérics (Adonis vernalis), a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a zergeboglár (Trollius europeus), a bíboros kosbor (Orchis purpurea) vagy akár a magyar zörgőfű (Crepis pannonica) – védett vagy fokozottan védett. Sokan nem tudják, hogy a pusztai árvalányhaj (Stipa pennata) is védett növény. Illetve számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. (A védett növény- és állatfajokról részletes, fényképes leírás található a http://termeszetvedelem.hu internetes oldalon.)

Elméletileg a szántók, rétek és legelők termelési idény alatt tabunak számítanak. Ez azt jelenti, hogy a vetés és az aratás között, illetve a kaszálásig a gazdán kívül senkinek semmi köze a földhöz. Ez akkor is érvényes, ha nincs erre konkrétan utaló kerítés vagy tábla.

Sokan megörökítik magukat a repceföldeken
Sokan megörökítik magukat a repceföldeken
Fotó: Pixabay
A mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területek, Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla, vagy ha van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet. A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető.

A jogi helyzet egyértelmű: elvileg általános hozzáférési jog van a szabad természethez, erdőkhöz, rétekhez. De ez nem jelenti azt, hogy bárhol és bármikor sétálhatunk.

A gazdasági vagy saját tulajdonban lévő termőföldek, illetve a természetvédelmi területek ugyanolyan tabunak számítanak, mint az állandóan használt területek, például a szőlőskertek vagy a gyümölcsösök.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.