Back to top

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Piros lé karajáron | MMG

 

Az élelmiszernek látszó tárgyak sorában találjuk a – jobb szó híján - felvizezett húst is. A rejtélyes módon legális injektálási eljárásnak köszönhetően vásárolhatunk piros levet karajáron.

Több olyan kereskedelmi ajánlat kering spanyol húsra vonatkozólag, ahol nem vízzel, hanem valamilyen lé injektálásával súlyarány változtatás történik. Ez az arány öttől akár egész 30 százalékig is felmehet – mondta el Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Ezzel a húsnak látszó tárggyal – én így szoktam nevezni – kell versenyezni a valódi sertéshúsnak. Nem teljesen korrekt ez a verseny.

A probléma az, hogy jogilag ez teljesen rendben van.

Bóna Szabolcs
Bóna Szabolcs
Fotó: Csatlós Norbert

Én azt gondolom, hogy nem is lenne vele semmi probléma, hogyha erre valamilyen jelölést bevezetnénk, amit aztán számon lehetne kérni, és a fogyasztók felé felvilágosító kampányok kezdődnének meg, hogy mi a különbség egy injektált és a valódi hús között.

Ennek van egy olyan vetülete is, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a fogyasztók nagy része azt a konklúziót fogja levonni, hogy valami a sertéshússal nincsen rendben. Pedig nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat.

Ezt kellene helyre tenni, hogy a vásárló tisztában legyen vele. Akkor tudná a háziasszony is, hogyha a sütőben a karaj összezsugorodik, az nem a nagyüzemi sertéstartás, vagy a nem megfelelő takarmányozás hibája.

A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
A normális sertéshús így néz ki a húspultban - alatta nem áll a kiszivárgó lé
Fotó: mmg archív

Ha a hús 5, uszkve 30 tömegszázaléka valamilyen nedvesség, érthető, hogy az a sütés folyamán el fog tűnni, és annak nem marad nyoma. Míg egy normális sertéshúsnál természetesen van valamilyen szintű sütési veszteség, de messze nem abban az arányban, mint egy ilyen injektált termék esetében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.